Szakmai konferenciaFiatal gazdák, ha összeülnek — Incze Péter

2009. november 24., kedd, Gazdakör

Pillanatkép a konferenciáról — a továbblépést tervezik

Szombaton Illyefalván a Keresztyén Ifjúsági és Diakónia Alapítvány zsúfolásig megtelt konferenciatermében zajlott a Tudomány és a mindennapok mezőgazdasága címmel szervezett szakmai konferencia.

A fiatal gazdák számára tartott gazdanapot a Romániai Fiatal Gazdák Szö­vetsége, a Háromszéki Ifjúsági Tanács és az illyefalvi LAM Alapítvány közösen szervezte. A rendezvényre neves egyetemi előadókat, kutatókat hívtak meg Magyarországról és Felvidékről. A Fiatal Gazdák Szövetsége új társulási és érdekvédelmi szervezet kíván lenni, jogi bejegyzése még folyamatban. A kezdeményező bizottságot ifj. Orbán Miklós agronómus vezeti, és reményei szerint egész Erdélyből, sőt, az egész országból lesznek tagjai a szervezetnek. A fiatal szakember aktívan részt vesz a HÁRIT (Háromszéki Ifjúsági Tanács) munkájában is, szakosztályokért felelős alelnöki tisztséget tölt be.

A rendezvényre meghívták Tamás Sándor megyeitanács-elnököt és a mezőgazdasági igazgatóság szakembereit is. Tamás Sándor köszöntőbeszédében kiemelte: nagyon elégedett a fiatalok szervezkedésével, hiszen ők képviselik a jövőt és a szemléletváltást. A tagosítás fontosságáról is szólt, hiszen a mostani kis nadrágszíjparcellákon lehetetlen jövedelmezően dolgozni. Szerinte a tagosítást sok helyütt kollektivizálásnak fogják fel az idősebbek, és ez egyik akadálya a földek (és a földtulajdon) átszervezésének. A tanácselnök segítséget is ígért a fiatal gazdáknak, a szépmezői agráripari park létrejöttével a termékek értékesítését jóval előnyösebb feltételek mellett lehet majd megoldani.

Dr. Doru Toboltoc, a mezőgazdasági igazgatóság vezetője úgy vélekedett: közösen könnyebb a nehézségeket leküzdeni, mint egyedileg, szétszórtan. Példaként a régebbi uniós országok szakmai és szövetkezési formáit említette, ahol a termékértékesítést a szervezet vezetősége oldja meg a tagok számára. Ugyanakkor az uniós pályázati pénzekhez való hozzájutás is könnyebb a közös szakmai szervezetek számára.

A Gödöllői Szent István Agrártudományi Egyetem meghívott előadói: Kazinczy Szilveszter, dr. Szemethy László, Újvári Dóra és Bleier Norbert a vadgazdálkodás és vadtakarmányozás újabb módszereiről, a gímszarvas-gazdálkodás aktuális kérdéseiről, a vaddisznós kert problémáiról és a mezőgazdasági vadkárokról tartott tartalmas előadásokat. A gödöllői dr. Birkás Márta a talajszerkezet megőrzésének és javításának fontosságára hívta fel a figyelmet a Talajállapot javítása és klímakárcsökkentés című előadásában. Fazekas András a nyitrai (Szlovákia) Agrártudományi Egyetem kutatója pedig a megújuló energiaforrásokról, részletesebben az energiafűzről tartott előadást. A szervezők részéről dr. Csegezi Botond, a LAM Alapítvány munkatársa a Nagy tejtermelésű tehenek ellés körüli megbetegedései címmel értekezett. A fiatalok számára szervezett gazdanap nyitott beszélgetésekkel ért véget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-11-24: Gazdakör - x:

Előzzük meg a tehenek sántaságát, 2. (Idényben) — Incze Péter

Körmözés után ajánlott a tiszta csülköket ötszázalékos rézgálicos oldatba mártott, puha kefével lemosni. A vizes lemosás túlhígíthatja a fertőtlenítőszert, ezért sok esetben az előzetes, száraz törlés a mosásnál hatékonyabb lehet.
2009-11-24: Gazdakör - x:

Hírlugas

Vége a tejválságnak?
A tejárak normalizálódása miatt nem tartja többé indokoltnak az exporttámogatások folyósítását az Európai Bizottság — közölte az agrárminiszterekkel múlt pénteken Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos. A tanács a jövő évi költségvetéssel együtt a 300 milliós tejalap létrehozásáról szóló döntést is elfogadta. Két ponton módosította a tejpiaci rendeletet az agrárminiszterek tanácsa.