Röviden — Mózes László

2009. november 26., csütörtök, Világfigyelő
Küszöbön a Lisszaboni Szerződés

Készen áll az Európai Parlament az európai uniós reformdokumentum, a Lisszaboni Szerződés bevezetésére, miután strasbourgi plenáris ülésén tegnap megszavazta az erről szóló jelentést. Az EP hatásköre jelentősen kiszélesedik a Lisszaboni Szerződés hatálybalépése után, és növekszik a képviselők létszáma is.

Most fogadták el a parlament házszabályának módosítását is. Ez már figyelembe veszi a tizennyolc új képviselő érkezését és az új költségvetési eljárást. Az új képviselői helyek elosztásáról már korábban döntés született, sok más tagállam mellett Magyarországnak sem jut újabb poszt. A tizennyolc új képviselő mindössze tizenkét különböző tagországból érkezik. A jelentések vitájában felszólalt Szájer József (Fidesz), aki üdvözölte, hogy az uniós parlament jelentős mennyiségű joggal gyarapodott. Hangsúlyozta ugyanakkor: arra is ügyelni kell, hogy ne lehessen visszaélni ezekkel a jogokkal. ,,Láthattuk a Lisszaboni Szerződés ratifikációja során, hogy egyetlenegy ember, egyetlenegy köztársasági elnök milyen módon tudott játszani az egész rendszerrel, éppen ezért csak olyan biztosítékokat szabad beépíteni, amelyekkel nem lehet a végsőkig visszaélni" — fogalmazott.

Új belga miniszterelnök

Kinevezte miniszterelnökké az eddigi külügyminisztert, a flamand kereszténydemokrata Yves Leterme-et tegnap II. Albert belga király. Az uralkodó ezt bejelentve azt is megerősítette, hogy elfogadja Herman Van Rompuy eddigi kormányfő lemondását. Van Rompuy azért távozik a miniszterelnöki székből, mert a múlt héten megválasztották az Európai Unió első elnökévé.

Tankönyvhiány Ukrajnában

Bajnai Gordon miniszterelnök levélben fordult Julija Timosenko ukrán miniszterelnökhöz, amelyben mély aggodalmát fejezte ki a kárpátaljai magyarság kisebbségi jogait csorbító ukrajnai tankönyvbotrány kapcsán. Szollár Domokos kormányszóvivő azt mondta: a kormányfő bízik abban, hogy az ukrán oktatási rendeleteket módosítja vagy felülvizsgálja Ukrajna. Szollár Domokos a kormány tegnapi ülését követően emlékeztetett: az ukrán oktatási minisztérium nem rendelte meg a mintegy száz kárpátaljai magyar iskola számára szükséges tankönyvek magyar fordítását a 2010/2011-es tanévre. E lépés miatt nagy a valószínűsége annak, hogy tankönyv nélkül maradnak a tanintézetek 10. osztályai, ezzel pedig jelentősen csorbulhatnak az ott élő magyar kisebbségek oktatási, emberi jogai is — fogalmazott a szóvivő.

Párizs szigorít

A francia kormány keményebben akarja büntetni a házasságon belüli erőszakot, sőt, hadat üzen a lelki terrornak — jelentette be a francia kormányfő tegnap Párizsban. Francois Fillon a nőkkel szembeni erőszak elleni nemzetközi kampány napján beszélt arról, hogy kormánya ezt 2010-ben nemzeti üggyé akarja tenni. Párizs általában a büntető törvénykönyv tételeinek súlyosbítására törekszik, és — spanyol mintára — az elektronikus bilincs eszközét is be akarja vetni.

Gyurcsány Putyinnal vacsorázott

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szűk körű, magánjellegű vacsorán látta vendégül Gyurcsány Ferencet kedd este Moszkvában — erősítette meg a magyar politikus tegnap. A volt miniszterelnök feleségével, Dobrev Klárával Putyin meghívására, de saját költségére tett magánlátogatáson tartózkodik Moszkvában. A találkozóról Gyurcsány elmondta: a meghívást még szeptemberben kapta, de akkor egy sportbaleset miatt le kellett mondania, és most sikerült újabb időpontot találni.

Házi őrizetbe kerülhet Polanski

A legfelsőbb svájci büntetőjogi törvényszék tegnap elfogadta Roman Polanski 4,5 millió dolláros óvadékkérelmét, a rendező házi őrizetbe való áthelyezéséhez azonban a svájci igazságügyi minisztérium jóváhagyása is szükséges. A büntetőjogi bíróság döntése értelmében Polanskit svájci villájában tartanák őrizet alatt. A rendező abba is beleegyezett, hogy elektronikus követőeszközöket alkalmazzanak megfigyelésénél. A svájci igazságügyi minisztérium azonban bejelentette: Polanskinak börtönben kell maradnia, amíg el nem döntik, fellebbeznek-e a házi őrizetbe vétel ellen a legfelsőbb bíróságnál.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2009-11-26: Világfigyelő - x:

Falus András: az új influenza kórokozója sokkal veszélyesebb, mint hittük

Az új influenza kórokozója, a H1N1 sokkal virulensebb, azaz sokkal aktívabb, mint előtte gondolták, olyan anyagokat termel, amelyek gátolják a szervezet természetes védekezését — hangsúlyozta Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója.
2009-11-26: Közélet - x:

Szövetség Băsescu ellen, Johannis mellett (Megállapodást kötött az SZDP és az NLP) — Farcádi Botond

Aláírta tegnap a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt azt az egyezséget, amely a liberálisok részéről támogatást biztosít Mircea Geoană szociáldemokrata államfőjelöltnek az elnökválasztás második fordulójára. Mint arról beszámoltunk, a liberálisok Johannis miniszterelnöki kinevezését szabták feltételül Mircea Geoană támogatásának fejében, a szociáldemokraták pedig elfogadták a javaslatot. Ugyancsak Johannis támogatásáról döntött kedden az RMDSZ, a szövetség ugyanakkor együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Liberális Párttal. Ebben ugyan tételesen nem szerepel, hogy a szövetség Geoană mellett áll ki, de a két alakulat elkötelezi magát Johannis támogatása mellett, és leszögezik: együtt vesznek részt egy új kormány létrehozásában.