Bíróságon a Guşă-szobor ügye

2009. december 10., csütörtök, Közélet

A közigazgatási bíróságon támadta meg Kincses Előd romániai magyar ügyvéd a marosvásárhelyi önkormányzatnak azt a korábbi határozatát, amely szerint az erdélyi városban szobrot állítanak Ştefan Guşă volt tábornoknak, akit a román katonai ügyészség az 1989-es temesvári felkelés egyik vérbe fojtójának tart.

Kincses azt követően fordult a közigazgatási bírósághoz, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal és a Maros megyei prefektúra elutasította beadványát, melyben a Guşă-szobor felállításának megakadályozását kérte. Kincses a marosvásárhelyi önkormányzat szeptemberben hozott döntésének semmissé nyilvánítását kéri. A testület akkor egyöntetűen megszavazta a szoborállításra vonatkozó javaslatot, miután a helyi román és magyar önkormányzati képviselők megegyeztek, hogy Guşă tábornok mellett Sütő András írónak is szobrot állítanak a városban. Marius Paşcan, Maros megyei kormánymegbízott szerint jogerős ítélet hiányában senkit nem lehet bűnösnek nyilvánítani, ám egyértelmű, hogy a temesvári tömeggyilkossággal vádolt tábornok ellen csak azért nem született bírósági ítélet, mert a vádlott már a per elkezdése előtt elhunyt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2009-12-10: Közélet - x:

Tanácskoznak az RMDSZ-elnökök

Bukarestbe, az RMDSZ képviselőházi frakciójának gyűléstermébe hívta össze Markó Béla szövetségi elnök az RMDSZ területi elnökeit.
2009-12-10: Belföld - x:

Hírsaláta

ÉN NYERTEM MEG A VÁLASZTÁSOKAT. Mircea Geoană, a szociáldemokraták elnöke kedden a parlamentben kijelentette, valójában ő nyerte meg a választásokat. Geoană szerint a romániai demokrácia jelenleg veszélyben van, mert Traian Băsescu fehérorosz mintára akar létrehozni köztársaságot. Hozzátette, az alkotmánybíróságnak ítélkeznie kell. A választási eredmények elemzése után a szocdemek azt állítják, hogy itthon 15 000 szavazattal Geoană nyert, az eredményt a külföldi voksok döntötték el. (Realitatea)