NagyajtaJárművekkel közlekednek a lezárt hídon - Hecser László

2010. január 19., kedd, Közélet
Annak ellenére, hogy baleset-veszélyessége miatt már közel esztendeje lezárták a Nagyajta és Apáca közötti hidat, a vassorompót ellopták, a földtorlaszt eltolták, s naponta autók tucatjai haladnak át rajta.

Bihari Edömér polgármester megérti a gazdákat, az iskolába, a munkába igyekvőket, a megyei tanácsnak nincs pénze a híd javítására, a rendőrségnek pedig kevés az embere a folyamatos felügyelethez.

Klárik László megyemenedzser szerint nagy jelentősége van a hídnak, ezért számukra is kifejezetten fontos kérdés a helyzet orvoslása. Mint mondotta, a megye tizenötmillió eurós költségvetése nem engedi meg, hogy saját forrásból fedezzék a négymillió eurós kiadást, ezért vagy kormánytámogatásból, vagy hitelből oldható meg. ,,A híd nem olyan, mint az út, hogy idén és jövőben is kicsit javítjuk, valamikorra csak elkészül. Ez esetben a pénzt egyszerre kell előteremteni. A hitel drága, több esztendőre ellehetetlenítené egyéb befektetéseinket, így ehhez a megoldáshoz csak legvégső esetben folyamodhatunk. Marad a kormánytámogatás lehetősége. Tavaly négy alkalommal kértük, hogy az Erdővidék szempontjából oly fontos beruházást vagy a tartalék-, vagy a sürgősségi alapból támogassák. Nem voltunk kormányon, és egyetlen lejt sem kaptunk. Bízom abban, hogy idén kicsit más lesz a helyzet, és néhány akadályt elgördíthetünk a kivitelezés útjából" — nyilatkozta Klárik László megyemenedzser.

Bihari Edömér nagyajtai polgármester szerint az emberek számára valóban kiemelt fontosságú a híd, ezért érthető, hogy a közel húsz kilométeres kerülő helyett inkább az ingatag átkelőt választják. Megítélése szerint, ha lassan hajtanak, a lovas szekerekkel és a személygépkocsikkal járók nincsenek közvetlen veszélyben.

A megyei rendőrség sajtószóvivője, Buzsi Andrea közölte, nem az ő feladatuk a forgalomból kivont híd felügyelése, de munkatársaik ott is ellenőriznek. ,,Tudomásunk van róla, hogy a tiltótáblák ellenére a hidat folyamatosan használják. Munkatársaink már többször is intézkedtek a szabálysértők ellen, és 3—8 büntetőpont mellett 360—480 lej közti bírságot róttak ki. Ha baleset történik, a felelősséget az viseli, aki ráhajtott a lezárt hídra" — nyilatkozta Buzsi Andrea.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-01-19: Belföld - x:

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

Arányosan osztják a tisztségeket
Maros megye állami intézményeinek közel negyven százalékát fogja magyar igazgató vezetni, de pontosat csak akkor lehet mondani, ha a koalíciós tárgyalások befejeződnek, ez viszont még időbe telhet — nyilatkozta tegnap Markó Béla.
2010-01-19: Közélet - x:

Tavaly írtuk

Január 17.
Megvédi az RMDSZ a magyar intézményvezetőket, ha szükséges, tiltakozó megmozdulásokat is szervez, hogy tudatosodjék, nem néhány ember, hanem a magyar közösség óhaja, hogy helyükön maradjanak a magyar szakemberek — szögezte le Albert Álmos, a szövetség alsó-háromszéki területi elnöke.