Támogatás szórványban élő magyaroknak

2010. január 19., kedd, Világfigyelő

Kiemelt feladat a szórványban élő magyarok támogatása — jelentette ki Gémesi Ferenc, a magyar Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára a nemzetpolitika tavalyi eredményeiről és idei terveiről tartott tegnapi tájékoztatóján.

A Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára a 2010-es tervekről elmondta, hogy az idei évben a nemzetpolitika legfontosabb feladata a stabilitás megőrzése. Nem változott 2009-hez képest a támogatások összege, a februárban ötéves Szülőföld Alap kétmilliárd forintos kerete. A 2010-es év kiemelt feladatai között megemlítette az erdélyi Mezőségi Magyar Iskolaközpont létrehozását a Téka Alapítvány bevonásával. Több erdélyi oktatási és kulturális intézmény, irodalmi folyóiratok kerülnek be a közösségszervezés és a nyelvi, kulturális identitás szempontjából fontos intézmények közé.

Folytatódik a csángó oktatási program a Moldvai Csángó Magyarok Szövetsége szervezé­sében, külön programot indítanak a kulturális központok támogatására. Ugyancsak kiemelt támogatást élvez majd Kárpátalján a Técsői Református Líceum felújítása, amely a szórvány szempontjából a 2010-es év egyik legnagyobb beruházása, felépülhet a Nagyberegi Református Líceum is. Gémesi szerint Kárpátalján az egyházak oktatási szerepe jelentősebb, mint más régiókban.

Erdélyben folytatódik a nagyenyedi vártemplom viharkárok miatt tavaly megkezdett felújítása. Tovább bővítik a vicei árvaházat, amelyhez uniós forrásokat is sikerült találni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-01-19: Világfigyelő - x:

Janukovics és Timosenko a döntőben (Választások Ukrajnában)

A papírformának megfelelően Viktor Janukovics, az ellenzéki Régiók Pártjának vezetője és Julija Timosenko kormányfő jutott be az ukrajnai elnökválasztás második fordulójába a nem végleges eredmények szerint.
2010-01-19: Világfigyelő - x:

Magyar tükör — Bogdán László

Hat nap után végre megszületett a régen várt megállapodás a BKV tizennégy sztrájkoló szakszervezete és a vállalat vezetősége között. A megállapodásban szerepel a sokat vitatott 45 000 forintos karácsonyi étkezési juttatás, az ún. ,,pulykapénz" is, viszont a havi étkezési jegy az eddigi 8000 forintról 6000-re csökkent.