Integrált városfejlesztési tervÚj ingatlancsere ötlete - Váry O. Péter

2010. január 21., csütörtök, Közélet

Egy formai kifogás miatt kedden immár harmadszor került a sepsiszentgyörgyi önkormányzat napirendjére az integrált városfejlesztési tervként leadott pályázat részét képező ingatlancsere kezdeményezéséről szóló határozattervezet, s ha előző két alkalommal ellenvetés nélkül rábólintott a testület, most újabb ötlet miatt halasztottak a képviselők.

Az integrált városfejlesztési terv hat fejezetének egyike a Gróf Mikó Imre utcai Bene-ház felújítása és vadászati múzeumként való berendezése. Ehhez a jelenleg a vérközpontnak helyet adó épületnek önkormányzati tulajdonba kellene kerülnie. A város a közszállítási vállalat mögötti óvoda és bölcsőde épületét ajánlotta cserébe a központi műemlék házért, erről meg is született a kormányhatározat-tervezet, ellátva az összes érintett minisztérium jóváhagyásával, melyet múlt év végén azért nem írt alá a miniszterelnök, mert ügyvivőként nem dönthetett vagyoni kérdésekben.

A cserét kezdeményező első határozatot az önkormányzat még múlt év elején elfogadta, aztán az év közepén — formai okok miatt — gyakorlatilag változatlanul még egyszer megszavazták, most meg azért kellett volna harmadjára is visszatérniük döntésükre, mert a második határozat elfogadásakor még nem rendelkeztek a tanügyminisztérium jóváhagyásával.

Harmadjára azonban már nem volt összhang a testületben. A keddi tanácsülésen Bálint József volt alpolgármester felvetette: a városnak inkább a Kőrösi Csoma Sándor és Martinovics Ignác utca sarkán levő ingatlant kellene felajánlania a Bene-házért, részint, mert az óvoda-bölcsőde költöztetése ellen a gyerekeiket oda járató szülők tiltakoztak, másrészt a gazdasági helyzet miatt is inkább egy olcsóbb megoldást kellene választani. Sztakics Éva alpolgármester szerint a szülők már visszavonták kifogásaikat, mi több, írásba adták, hogy nincs ellenvetésük az elköltöztetés ellen, óvodai csoportok megszüntetéséről vagy a beiratkozások csökkentéséről pedig szó sincs. Az egészségügyi intézmény szá­mára nem felelne meg a Kőrösi Csoma Sándor utcai épület, hiszen regionális vérközpontot szándékoznak létrehozni Sepsiszentgyörgyön, s ehhez bizonyos feltételek szükségeltetnek. Felhívták a figyelmet, hogy a pályázatnak kötelezően tartalmaznia kell egy turisztikai elemet, s a hat fejezetből (most már csak ötből, mert a mélygarázsra, illetve emeletes parkolóházakra vonatkozót visszautasították, ugyanakkor a Gyulafehérvárra leadott hét pályázat közül három maradt versenyben, a sepsiszentgyörgyié közülük a legesélyesebb) a vadászati múzeum az egyetlen ilyen, ha az elbírálásig a Bene-ház nem kerül a város tulajdonába, a pályázat sorsa kerül veszélybe. Végül úgy döntöttek a városi képviselők, elhalasztják a szavazást a hónap végi ülésre, időt adva maguknak az új ingatlancsere ötletén s a lehetséges következményeken gondolkodni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-01-21: Belföld - x:

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

Bukarestben a Valutaalap küldöttsége
Megkezdte tegnap a hazai gazdasági helyzet átvilágítását a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége. Az értékelés eredményétől függ, hogy az ország lehívhatja-e a készenléti hitelszerződés értelmében most esedékes 2,3 milliárd eurós részletet.
2010-01-21: Közélet - x:

Hat lépcsőházzal kezdődik a hőszigetelés (Kézdivásárhely) - Iochom István

Hőszigetelt tömbház az Ady negyedben
Kézdivásárhelyen tavalyig mindenki kedve szerint szigetelte, majd festette különféle színűre a tömbházak falát, ezért a polgármesteri hivatal leállította a további szigeteléseket, és csak ott engedélyezte a munkálat elvégzését, ahol lakóbizottság alakult.