A Sepsiszentgyörgyi Református Egyház körlevele — Józsa Lajos

2010. január 26., kedd, Magazin

A kiegyezés után, 1868-ban a Sepsiszentgyörgyi Református Egyház felhívást intézett a város lakosságához és a céhekhez, amelyben közli a bizottmány határozatát egy új templom és az algimnázium bővítését célzó főgimnázium megépítésére.

A céhek közül elsőként a csizmadiák tesznek ajánlatot, és vállalják, hogy ötszáz forintot adományoznak a nemes célra, az összeget öt év alatt fizetik ki.

A Cipész, Kalapos, Szűcs és Bádogosok Ipartársulata is 150 forintot hajlandó adományozni, amelyről kötelezvényt is írnak a következő fogalmazásban: ,,Alollirtak a nemes S. Szt. Györgyi városában az evangélium szerent reformált kebli egyház által célba vett templom építése alapjába céhünknek folyó 1868 július 3-án tartott ülésében 15-szám alatt hozott határozata folytán 150 For. Az-az százötven forintnak egymás után következő öt évek alatti-megpedig az 1869 év január 15-én kezdve, és az 1873 év január 15-én végezve öt egyenlő részletekben pontos fizetésre kötelezzük magunkat s lehető örököseinket, oly formán, hogy ha ezen vállalt kötelezettségnek eleget nem tennének, vagy tenni nem akarnának, a fenn nevezet egyház közösségének jóga leend, rajtunk a fenn megirt összeget haladéki kamatja-költség fáradságával együtt a legrövidebb uton felvehetni, vetethetni. Kelt S. Szt. György 1868-ban július hó 5-én.

A Sepsiszentgyörgyi Cipész, Kalapos Szücs és Bádogos Egyesült céh nevében Sütő István Főcéhmester".

A céhek a felajánlott összeget nagy nehézségek árán tudták összeszedni, de önmaguktól is megvonva minden krajcárt, sikerült törleszteni adósságukat. A Református Egyház a céhek által befizetett pénzt a Református Kollégium felépítésébe fekteti 1870-től kezdve.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-01-26: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szerető szívű férj, édesapa, nagyapa, testvér, apatárs, rokon, jó barát,
PÁSZTORI JENŐ
nyugalmazott református lelkész
életének 72. évében 2010. január 23-án Isten akaratába belenyugodva visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2010. január 26-án, kedden 14 órakor lesz a marossárpataki református templomból.
,,Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él." (János 11:25)
4229969
2010-01-26: Magazin - x:

Megmentené a világot

A Föld felé tart az Apophis nevű aszteorida, és egyes források szerint 2029. április 13-án, pénteken, mások szerint attól kezdve 2036-ig többször kerül igen közel bolygónkhoz, esetleg be is csapódhat, de a Roszkoszmosz orosz űrügynökség már foglalkozik a kérdéssel, és hozzálátott az esetleges világvége elhárítását célzó tervek kidolgozásához. Erről Anatolij Perminov, a Roszkoszmosz elnöke szólt az Oroszország hangja rádióban múlt év végén, s egyben bejelentette, hogy a probléma megvitatására már össze is hívták az ügynökség kollégiumának és tudományos-műszaki tanácsának zárt ülését.