MagaslesUniós pénzek és az ellenzék - Bogdán László

2010. január 28., csütörtök, Közélet

Megdöbbentő bejelentést tettek az aggódó és kétségbeesett civil szervezetek és szakszervezetek, egybehangzóan állítva, hogy az elakadó, rosszul előkészített és sorozatban vissza is dobott, elfogadhatatlannak ítélt pályázatok miatt Románia akár harmincmilliárd eurós uniós támogatástól is eleshet. Ami az ország jelenlegi, áldatlan gazdasági helyzetében több, mint katasztrófa: bűn.

A kormányhivatalnokok még nem kezdtek magyarázkodni, majd ennek az ideje is eljő, mint a szalmakalapnak, de egészen megdöbbentő, hogy a két nagy ellenzéki párt — noha ahogyan Mircea Geoană szociáldemokrata és Crin Antonescu liberális pártelnök is a költségvetési, sajnos, igen-igen rövid parlamenti vitában bejelentette: konstruktív ellenzéki szerepre törekszik — nem dobta fel a kérdést (?!). Pedig máskor úton-útfélen s igen élesen támadják a tehetetlennek, szervezetlennek, hozzá nem értőnek, Băsescu csicskásának tartott negyedik Boc-kormányt. Mostanság viszont a Szociáldemokrata Párt saját belső ügyeivel van elfoglalva, egyesek szerint eljött az ideje Mircea Geoană leváltásának, s a hét végi viharos ülésükön kiderült, az eddig bejelentkező jelöltek és önjelöltek, Cristian Diaconescu, Miron Mitrea, Dan Nica, Liviu Dragnea mellett Adrian Năstase is a posztjához foggal-körömmel ragaszkodó Mircea Geoană ellenfele lehet, s úgy tűnik, a párt alapítója és nagy öregje, Ion Iliescu is őt látná szívesen az elnöki poszton. Maga Năstase először húzódzkodott, látszott, úgy kell neki a pártelnöki tisztség, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. A hét végi ülésen nyíltan is feltették párttársai a kérdést, jelölteti-e magát, mert bizonyos újsághírek ezt állítják, mire Năstase kétértelműen úgy válaszolt, hogy ő csak azt akarta megtudni, milyen hamar jutnak ki a hírek a zárt ülésekről a médiákba… De kedden bejelentette: mégiscsak indul, hiszen ideje már a legnagyobb ellenzéki pártban rendet teremteni. Közben megszólaltak a vidéki hadak is, az örök ellenzéki kolozsváriak, Vasile Dîncu és Ioan Rus, akik Iliescura is sértő megjegyzéseket tettek, a történelem relikviájának nevezve őt. Mire a nagy eszéről ismert Vanghelie követelte azonnali kizárásukat a pártból. Ami nem történt meg (és valószínű, nem is fog megtörténni), s ez is jelzi, sokan egyetértenek velük. A kérdés csak az — mint mindig a Szociáldemokrata Párt zűrzavaros története során —, hogy kit akarnak a vidéki potentátok, a „vörös bárók". Megszólalt Oprişan, a vranceai népvezér is, követelte Geoană azonnali lemondását, személyében is őt téve felelőssé az elnökválasztási kudarcért. Éleződnek az ellentétek a másik ellenzéki pártban is, Tăriceanu exállamfő, aki a kormányba lépés mellett érvelt, nyíltan zászlót bontott Crin Antonescu ellen, s most csak úgy röpködnek a különféle nyilatkozatok. Miközben az ellenzékiek magukkal vannak elfoglalva, a kormány — ahogyan Boc miniszterelnök nem titkolt büszkeséggel bejelentette — teszi a dolgát. Pontosan ez a baj, amint azt az uniós támogatások esetleges elvesztése is bizonyítja…

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-01-28: Közélet - x:

Összefogtak a ciántechnológia ellen (Verespatak)

Több európai parlamenti képviselő is kész támogatni azt a javaslatot, amelyet Tőkés László és Áder János kezdeményezett a ciántechnológia uniós szintű betiltására.
2010-01-28: Belföld - x:

Hírsaláta

FEJETLEN ELBOCSÁTÁSOK. Igaz, mint utólag kiderült, a Boc-kormány — ahogyan a köznyelvben mondanák — adott egy jó nagy pofot magának. Az első Boc-kabinet kirúgta a miniszterelnök teljes ellenőrző testületét, több mint hatvan embert, akik pert nyertek, emiatt vissza kellett venni állásukba őket. Most lógatják a lábukat, s bezsebelik fizetésüket, akár a kormány területi hivatalaiból elbocsátott, de bírósági végzés után visszavett alkalmazottjai. Emil Boc hisztérikus politikai tisztogatásként elkönyvelt leépítései egymillió euróba kerülnek az adófizetőknek. (Evenimentul zilei)