Újraalakítanák az anyaotthont - Farkas Réka

2010. február 4., csütörtök, Közélet
Elhalasztotta a sepsiszentgyörgyi tanács a veszélyeztetett helyzetben levő anyák és gyermekek központjának felszámolását célzó határozatot. A „kényelmetlen és kellemetlen" döntést több okból napolták el.

Ilyen központra szükség van, megoldást kell találni újraindítására, a szakképzett gondnok kirúgása nem átgondolt, éveket áldozott életéből a központ működtetésére, nem szabad utcára rakni — vélték többen.

A felszámolási javaslatot Antal Árpád polgármester terjesztette a testület elé, és elsőnek Gazda Zoltán MPP-s tanácstag szállt vitába az elképzeléssel. Felidézte az alapító Vidor Aliz törekvéseit, aki erőt, energiát nem kímélve hozta létre a központot, mely halála után vált működésképtelenné. Gazda úgy vélte, ha ténylegesen meg is szűnt az intézmény, végleg felszámolni nem szabad, csak felfüggeszteni, amíg megoldást találnak.

Gazda javaslatához többen csatlakoztak, Ivan Nicolae rendőrségi tapasztalatait említette, sok bántalmazott nővel találkozott, és valakinek segíteni kell ilyen esetben, megoldást kell találniuk. Rodica Pârvan az elbocsátás előtt álló alkalmazottért emelt szót, de a polgármester szavaiból kiderült, ez elkerülhetetlen, a megszorítások miatt tizenkét személytől kell megválnia a hivatalnak. Akadt, aki kérte, arányosan, minden irodából egy-két embert építsenek le, vizsgálják felül egy jó szakember elbocsátását.

Végül Klárik Attila, az RMDSZ frakcióvezetője ajánlotta: meghatározott időre függesszék fel az intézmény működését, ezalatt keressenek technikai megoldást újraindítására, az alkalmazottat pedig küldjék kényszer- vagy fizetés nélküli szabadságra. Ez annál is indokoltabb, mert a jelen levő gondnok hozzászólásából kiderült, folyamatosan jelentkeznek rászoruló igénylők, januárban két anya keresett volna menedéket a felszámolt otthonban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-02-04: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Kinek a csődje? (Határhelyzetek) - Sylvester Lajos

A vargyasi templom
Bizonyára lesz, aki a gyász jelzéseként egyperces néma csenddel adózik Makovecz Imre világhírű organikus építész harminc éve, 1981 óta működő tervezőirodájának a bezárása hallatán, vagyunk viszont olyanok, akiknek elkeseredésünkben káromkodni volna kedvünk, ha ettől nem tartana vissza a gondolat, hogy személyében az egyik legnagyobb templomépítőt is tisztelhetjük.
2010-02-04: Közélet - x:

Ezer lejnél magasabb nyugdíjak - Mózes László

Háromszéken közel nyolcezer állami nyugdíjas öregségi járadékát adózzák, azaz bruttó nyugdíjuk magasabb ezer lejnél. Decemberben a társadalombiztosítási alapból fizetett legnagyobb időskori illetmény 4367 lej volt.