Beköszöntött a Tigris éve

2010. február 17., szerda, Magazin

Kínában égzengéssel, petárdák és tűzijátékok ropogásával csodálatos, lélegzetelállítóan sokszínű, égre rajzolt képekkel, formákkal, gömbökkel, csóvákkal, arany és ezüst, vagy éppen piros felszökő és aláhulló szikrafüzérek látványával beköszöntött az új év, s vasárnap megkezdődött a tavaszünnep.

Pekingben szinte nincs olyan utca, ahol ne lőnének fel az ilyenkor felállított bódékban vásárolt tűzijátékokat, vagy ne játszanának velük. A „szilveszter" éjszakáját, aki csak tehette, családtagjai körében töltötte, evett, ivott, ajándékozott, és nézte a központi televízió mindig népszerű gálaműsorát. Majd miután kipihente magát, az év első napján felkerekedett, és családostul elindult valamelyik parkba, templomi vásárba, hogy ott előadásokat, akrobatákat, oroszlántáncot nézzen, vásároljon, szórakozzon.

A Jüanmingjüan régi nyári palota területén Pekingben idén először rendeznek tavaszünnepi vásárt. Ez csak egy a látogatható, legalább kéttucatnyi hasonló fővárosi rendezvényből. A Peking északnyugati részén fekvő hatalmas parkot a fagyos időben, metsző szélben is rengeteg ember kereste fel. A környezeten kívül itt semmi rendkívüli nincs az ilyenkor szokásos parki kínálaton kívül: a hömpölygő tömeg vonul a kijelölt útvonalon, időnként megáll, ha kedve van, célba dob vagy célba lő, ügyességi játékokra fizeti be csemetéjét vagy a barátnőjét. Egy másik részen étel- és italárusok hívogatnak; vattacukor, pálcikára szúrt kolbász és hasonlók kaphatók.

Ebben a közel kéthetes időszakban — mivel a tavaszünnepet közvetlenül a lampionünnep követi — az ország majd minden településén valami hasonlót rendeznek. Vetélkedők, játékok, színi- és vásári előadások szórakoztatnak, ahol mutatványosok, operaénekesek, akrobaták lépnek fel. Az árusok pedig portékáikat kínálják. A kínai főváros útjai ilyenkor feltűnően járhatókká válnak, a szolgáltatások csak hiányosan vehetők igénybe, sok kis étterem, bolt, mosoda bezár.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-17: Magazin - x:

Országzászló-avatás Sepsiszentgyörgyön 1942. november 15-én — József Álmos

Felvétel a Székely Mikó Kollégium emeleti ablakából
Vitéz Földes Lajos kézdivásárhelyi lakosnak köszönhetően a múlt év végén a sepsiszentgyörgyi országzászló-avatásról készült albumba rendezett fényképeket vizsgálhattam át és másolhattam le. Ezekből közlök néhányat rövid magyarázatok kíséretében.
2010-02-17: Magazin - x:

Farsangolás német módra

Bűnbeesés mottóval idén is felvonult a düsseldorfi farsangi karneválon Angela Merkel német kancellár pucér figurája, amelyet ezúttal a Silvio Berlusconié is elkísért. A felvonuláson az Éva-kosztümös kancellárnak egy kígyó kínálta az adómenekültek nevét tartalmazó CD-t.