Piaci törvények 1805-ből — Józsa Lajos

2010. február 18., csütörtök, Magazin

Az Erdélyi Fejedelemség 1805. február 1-jén körlevélben értesíti a vármegyéket, hogy azok a kereskedők, akik apró értékű árut árulnak a piacokon, nem kötelesek a mercantilis-könyvek vezetésére. Azok a nagykereskedők, akik a mercantilis-könyveket vezették, a törvény előtt bejegyzett kereskedők voltak.

Az Erdélyi Fejedelemség Főkormányszékének levelét így fogalmazták és jegyezték 313. számmal:

„Tapasztalván a királyi Fő Igazgató Tanács, hogy találtatnak az országban olyan aprósággal kereskedők, akik írástudatlanok, s ezért a mercantilis könyvek vezetésére alkalmatlanok, kéntelenítetik megengedni, hogy az efféle aprólékos dolgokkal kereskedő írástudatlanok a mercantilis könyvek készítésétől mentesek legyenek. Mindazonáltal a közönséges creditum azt kívánja, hogy a kereskedés csak azoknak engedtessék meg, akiknek e végre elégséges tehetsége vagyon. Ez okból az ilyen apróságokból kereskedők fundusául 500 Rénes Forintot érő vagyon határoztatván. Meghagyatik kegyelmeteknek, hogy maguk kerületekben az efféle apróságokkal kereskedőket arra szorítsák, hogy kereskedésik bátorságául 500 R Forintot érő tulajdon fundusukat mutassák elő, vagy hogyha ezt nem tehetnék, annyi summáig kereskedések folytatásának bátorságára nézve kezest állítsanak. Ezen fundust pedig kegyelmetek az 1800-dik esztendőben november 18-án 3469. szám alatt kiadott Normális Rendelés határozása szerint készítendő könyvbe jegyezzék fel. Az olyan kereskedőket, akik az elébb írt feltételeket nem telyesíthetik, a kereskedéstől tiltsák el. Kolozsvár, febr. 1., 1805."

Az igazgatótanács elvárása és szigorú rendelkezése hátrányos helyzetbe hozta az apróságokat áruló, írástudatlan kereskedőket. A kiszabott 500 rénes forint tekintélyes összeg volt, mely pénzt sokan sem ingatlannal, sem kezessel nem tudták igazolni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-02-18: Magazin - x:

Polanski meghódította a kritikát

Roman Polanski kapott egy kis haladékot: végre nem harminc éve elkövetett liliomtiprása miatt cikkeznek a rendezőről a lapok, hanem a Berlinale versenyprogramjában bemutatott thrillerét méltatják. Sok kritikus máris az Aranymedve-díj nagy esélyeseként emlegeti, holott a filmfesztivál még csak a félidejénél jár.
2010-02-18: Sport - x:

A negyedik versenynap (Vancouver, 2010) — Áros Károly

A hódeszkások női krosszversenyével kellett volna kezdeni, de az eső és a nagy köd miatt egy órával elhalasztották a rajtot. Reméljük, marad az egy óra... Addig is jöjjön Tófalvi Éva s a női sílövők 10 km-es üldözéses versenyének mezőnye. Nem gyér, 60-an sorakoznak fel a rajthoz az előző versenyük (7,5 km, sprint) időeredménye alapján. Természetesen, a sprint győztese, a szlovák Kuzmina indul elsőként, aztán a német Neuner, majd a francia Dorin következik, s így tovább, Tófalvi a 14. helyen rajtol.