Mi, hol, mikor?

2010. február 20., szombat, Mi, hol, mikor?
Tél Köpecen

Farsangfarka

* A szotyori kultúrházban ma 20 órától farsangi mulatságot tartanak, melynek keretében a Kónya Ádám Művelődési Ház Visky Árpád Színjátszó Társulatának tagjai vidám-zenés jeleneteket mutatnak be.

* A nagybaconi Őszi csokor nyugdíjasklub ma 20 órától tartja farsangzáró szórakoztató műsorát a helyi kultúrházban. Belépő: felnőtteknek 5 lej, gyermekeknek 3 lej.

Zene

* Kézdivásárhelyen a Vigadó Art Caffé pincéjében ma 21 órától Room of the Floyd Affection-koncert lesz.

* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében vasárnap 18 órától jótékonysági estet tartanak, melyet a XIII—XV. századi kálnoki református műemlék templom felújításának javára szerveztek. Fellép a Transylmania, az Üzenet, a NemEZ együttes, Farkas Tibor Nagykanizsáról és Dinnyés József daltulajodonos Budapestről.

* Lajkó Félix és Brasnyó Antal háromszéki koncertjére jegyek kaphatók Sepsiszentgyörgyön a városi rendezvényszervező irodában. (http://www.lajko.hu)

Színház

* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Cimborák Bábtagozata ma 19 órakor a színház stúdiótermében bemutatja Porzsolt Erzsébet Önarckép fintorokkal című, felnőtteknek szóló produkcióját. Rendező: Nagy Kopeczky Kálmán.

* Visky András Megöltem az anyámat című monodrámáját, Nagy Eszter egyéni előadását holnap 19 órától tekinthetik meg a Lajtha László Stúdióteremben.

Röviden

Könyvbemutató. A sepsiszentgyörgyi Parnasszus irodalmi önképzőkörön hétfőn 18 órától az unitárius egyház tanácstermében bemutatják Ungvári László Zsolt költő, magyartanár A megkésett Orpheusz szerelmes éneke című könyvét.

Irodalmi Klub. A Kőrösi Csoma Sándor Egyesület Ignácz Rózsa Irodalmi Klubjának szervezésében hétfőn 17 órától kerül sor a Nem félek című rendezvényre a kovásznai városi művelődési házban. Meghívottak: Dinnyés József tanár, zeneszerző, daltulajdonos Budapestről és Farkas Tibor népművelő, művelődésiház-igazgató, az Igricek Együttes vezetője Nagykanizsáról.

Ügyelet

* Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 8―12 és 16―20 óráig az 1918. December 1. úti Hypocrate (telefon: 0267 311 355), csütörtökig naponta 20―8 óráig a Kós Károly úti Iris (0267 316 371), Kézdivásárhelyen szombaton és vasárnap 9―12 és 16―20 óráig, illetve éjszaka a Salvator (0267 362 961), hétfőtől a Szent Anna (0267 360 015), Kovásznán szombaton 8―13 óráig a Farmacom, 8―12 óráig a Vipera, vasárnap 9―11 óráig a Vipera patika tart ügyeletet.

* Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10―12 óráig a Stadion utca 16. szám alatti DHD fogászaton dr. Dezső Csaba (telefon: 0267 351 069), szombaton 15—17 óráig a Kőrösi Csoma Sándor utca 36. szám alatti rendelőjében dr. Mikó Mária (0267 311 014), szombaton 11—13 óráig a Kriza János utca 5. szám alatti rendelőjében (a törvényszékkel szemben) dr. Mester-Nagy Ildikó teljesít szolgálatot.

Kék fény

Adócsalás ügyében nyomoznak a kézdivásárhelyi rendőrök egy magyar állampolgár vezette helyi cégnél. G. József adminisztrátor háromszori felszólítás ellenére sem volt hajlandó a cég könyvelési iratait ellenőrzésre bocsátani.

Agresszió, késelés. A 112-es telefonszámon kértek segítséget Uzonban csütörtök este, mert súlyosan bántalmaztak egy 18 éves helybeli lakost, akit végül mentővel a brassói kórházba szállítottak. A kivizsgálás során kiderült, hogy egy 21 éves lány barátnőjével hazafelé tartott, amikor beléjük kötött G. Ioan (26), egyikük barátja. Mivel elfajult közöttük a szóváltás, egy éppen arra járó személy a lányok segítségére sietett. Erre G. Ioan előkapott egy bicskát, és a segíteni szándékozót háromszor megszúrta.

Törvénytelen áru. Több mint száz csomag cigarettát koboztak el, és 1500 lejre büntették a kézdivásárhelyi rendőrök Bereckben S. Má­riát (66), aki Moldovából és Ukrajnából származó csempészárut árult.

(Rendőrségi tájékoztató)

Sport

Műjégpálya-avató Brassóban

Csütörtök este több ezren voltak kíváncsiak Brassó és az ország legnagyobb, legmodernebb műjégpályájának avatóünnepségére a vasúti pályaudvar melletti Traktor parkban. A tízmillió euróból felhúzott műjégpálya építése tizenhárom hónappal ezelőtt, 2008 végén kezdődött, a költségeket a regionális fejlesztési minisztérium és Brassó Polgármesteri Hivatala állta. Mintegy hatezer négyzetméternyi területen fekszik, a nézőtéren közel ezerhatszáz ülőhelyet alakítottak ki, de állva még négyszázan elférnek a lelátókon. Az ünnepség lézershow-val rajtolt, majd fellépett Tanja Szewczenko és Norman Jeschke német jégtáncos, s bemutatkoztak a brassói nagyközönség előtt a helyi gyors-, műkorcsolyázók, valamint a csíkszeredai rövidpályás gyorskorcsolyázók. Az est fénypontját a brassói Fenestela 68 VSK és a bukaresti Steaua Rangers közötti jégkorongmérkőzés jelentette. A nagyon jó iramú bajnokit 5—4 (2—1, 1—3, 2—0) arányban a házigazdák nyerték, akik jövő hétfőn a Gyergyószentmiklósi Progymet, szerdán a Csíkszeredai SC-t látják vendégül. Tehát jól ért véget a brassói hokicsapat számára a pályaavató, amely Elekes, Tankó, Péter, Antal és Nagy góljaival győzte le a fővárosi alakulatot. A Steaua találatait Zabludovszki, Butucsnov, Severson és Timaru ütötte.

Kosárlabda

A-osztályos női kosárlabdacsapatunk, a zöld-fehér Sepsi BC ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokban Craiovát látja vendégül a pontvadászat második szakaszának harmadik fordulójában. A két együttes az idei bajnokságban még nem játszott egymás ellen, mivel a küzdelemsorozat első felét más-más csoportban harcolták végig. A találkozót élőben közvetíti a Régió Rádió.

Hokimeccs és jégkarnevál

Csupán két hete van Sepsiszentgyörgynek ismét gyerek-jégkorongcsapata, a Királypingvinek nevet viselő kis hokisok máris meccset játszanak. Vasárnap 11 órától a megyeszékhelyi Kisstadionban felállított jégpálya ad otthont az U10-es, friss szentgyörgyi együttes és a székelyudvarhelyi HC Küküllő közötti mérkőzésnek. A jégkorongmeccs után, 12 órától jégkarneválra is sor kerül.

Rajtolt az I. ligás tavaszi idény

Tegnap a Galaci Oţelul—Internaţional Curtea de Argeş mérkőzéssel rajtolt a 2009—2010-es I. ligás labdarúgó-bajnokság tavaszi idénye. A mérkőzés végeredménye: Galac—Curtea de Argeş 1—0. A 18. forduló további találkozói: ma Brassói FC—Gyulafehérvár (13.30 óra, GSP TV), Beszterce—Temesvári Poli (15.15 óra, Digi Sport), Jászvásári Poli—Rapid (19 óra, Digi Sport), Steaua—Piatra Neamţ (20.30 óra, Antena); vasárnap Medgyes—FC Vaslui (14 óra, GSP TV), Pandurii Tg. Jiu—Astra Ploieşti (16 óra, GSP TV), Dinamo—Craiova (19.30 óra, Digi Sport); hétfőn Unirea Urziceni—Kolozsvári CFR (17.30 óra, Digi Sport).

Kikapott az Urziceni

A Liverpool vendégeként csupán 1—0-s vereséget szenvedett az Unirea Urziceni az Európa Ligában a nyolcaddöntőbe jutásért zajló párharc első mérkőzésén. Az eredmények: Fulham—Sahtar Donyeck 2—1, Hamburger SV—PSV Eindhoven 1—0, Athletic Bilbao—RSC Anderlecht 1—1, Hertha BSC—Benfica 1—1, Liverpool—Unirea Urziceni 1—0, FC Köbenhavn—Olympique Marseille 1—3, Atlético Madrid—Galatasaray 1—1, Panathinaikosz—AS Roma 3—2, Ajax Amsterdam—Juventus 1—2, Lille—Fenerbahce 2—1, FC Bruges—Valencia 1—0, Villarreal—VfL Wolfsburg 2—2, Standard Liege—Salzburg 3—2, Twente—Werder Bremen 1—0, Rubin Kazany —Hapoel Tel Aviv 3—0, Everton—Sporting Lisboa 2—1.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-02-19: Közélet - x:

Diákok a Büdös-hegyről

Sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, kőröspataki, sepsibükszádi, mikóújfalusi, málnási és bodoki diákcsapatok mutatják be holnap dolgozataikat a IV. Pro Natura Tanulmányi Szimpóziumon, amelynek házigazdája a megyeközponti Tanulók Háza környezetvédelmi köre.
2010-02-20: Magazin - Áros Károly:

Vancouver, 2010

Az ötödik versenynap
még három éremosztást tartogatott a tarsolyában. Mindhárom címvédést is hozott, a rövidpályás gyorskorcsolyázó, a kínai Meng Vang női 500 méteren, az amerikai Shaun White a hódeszkások félcsőszámában, az osztrák testvérpár, Andreas Linger—Wolfgang Linger pedig a kétüléses szánkók viadalán ismételte meg torinói sikerét.