A törvényes nyomor

2010. március 4., csütörtök, Nemzet-nemzetiség

Nem az igazi, de úgy is mondhatjuk, nem jellemző a gondolkodó emberre, hogy csak úgy, egyszerűen elfogadja, amit az élet elébe tár. Már ha mer gondolkodni a ma embere. Mert ez sem jellemző, hogy mindenki gondolkodik, és keresi az okát, nyomát mindennek, ami életét meghatározza.

Kezembe kerül egykori könyvtáram egyik elkallódottnak vélt könyve Sepsiszentgyörgyön, 1064 oldal, címe: Magyar Történelmi Fogalomgyűjtemény, két kötet, szerkesztette Bán Péter levéltáros Egerben, ott s Tőle is kaptam 1981-ben. Nagyszerű könyv. Akkor elmozdul bennem a kis ördög, a gonosz, keressük csak meg mai világunk egyik bűvös szavát, mellyel sok mindent megmagyaráznak, elfogadtatnak (velünk) a rettenetesen meggazdagodottak, közel meg távol. A fogalom: LEGITIM. Nyugtalanít, mert az utóbbi húsz évben a csillagos egekig pénzt fölhalmozók, politikusok stb. az első kétségbe vonó szóra rávágják: legitim. Azaz: törvényes, mai törvények által igazolt.

Akkor jön az ördög, a sajátom: ott van a nemzeti demokratikus kutya elásva, hogy akik milliárdosok, azok is hozzák azokat a törvényeket, amelyek legitimizálják, törvényesítik az új arisztokráciát, az új milliárdos üzelmeit és irtózatos vagyonát.

Nos, ez nem hagy nyugton engem. Veszem a Gyűjteményt, keresem, és nem lelem, nincs benne a legitim fogalom!

Tehát ez a fogalom, ez a műszó az elmúlt húsz év szégyentelen igazoló szelvénye, akár egy választási cetli, hogy szavazhatok! Találmány. Bán Péterék nagyszerű gyűjteménye még nem látta oly ámítóan igazolónak, hogy bevette volna.

Nézzük csak: a Keleti-Kárpátok feléről úgy beszélnek, hogy az egy ember tulajdona, fölteszem, jószándékúlag, hogy na, nem az egész, nem fele, csak negyede. De akkor is: LEGITIM ez? És hogyan került a kezébe? Városok, vidékek (régiók — az ám!) forognak egy-két kézen, legitim, törvényes, semmi baj, nincs ügyész, börtönőr...

Benne van azonban a másik gyanús fogalom: LEGNAGYOBB KEDVEZMÉNY ELVE. A behozatali és ki- vagy átviteli vámok nagyságára terjed ki. Ismét emlékezem, éppen Romániára, amikor Ceauşescu hátborzongató diktatúrája megkapta a legnagyobb kedvezményt Nyugaton azért, hogy — többek között — ne borulgasson naponta a Szovjetunió nyakába… Mellesleg: ez mintegy elismerése volt az uralomnak. Aztán szerepel a LEÁNYNEGYED a Gyűjteményben, ez a nők örökösödési jogát tisztázza, szerepel a LATINUSOK fogalma, máskor gallicinek nevezték őket, a latinokat illetve neolatinokat, Európa legkülönbözőbb vidékeiről érkeztek hozzánk idegenek, hospesek, rajnai franciák, vallonok, itáliai eredetű telepesek, magyarán taliánok. Olvasmány ám ez a Gyűjtemény, de nem látom ezt a bűvös fogalmat, amellyel a rohamosan meggazdagodottak takaróznak itt, másutt, mert LEGITIM az, amiből meg lehet vásárolni a törvényt, az igazságot. Éppen úgy, ahogy régebb, mondjuk, úgy hetven évvel ezelőtt hercegi, grófi, bárói, bankári esetekben. Ha egyáltalán eset volt egy-egy milliós lenyúlás, esetleg megkeresem majd a lenyúlás eredetét is. Mert az is legitim ám. Na de miből él meg, aki törvényesen és igazoltan éhes, fázik, nem tanulhat ebben a legitim népuralomban...?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-03-04: Nemzet-nemzetiség - B. Kovács András:

Holtponton a bíróságok (Mostoha anyanyelvünk)

Alkotmánymódosításra készül a fő kormánypárt. Célja ugyan más, ilyenkor azonban nem árt felhívni a figyelmet arra is, amivel a kisebbségek emancipációjának még mindig adósa az ország és parlamentje, például a kisebbségi anyanyelvhasználat szabályozásában a bíróságokon és törvényszékeken.
2010-03-04: Nemzet-nemzetiség - György Attila:

Magunk, fajta (Sarkos szavak)

Természetesen nemcsak a másik oldalon vannak idióták, félműveltek, hazaárulók, megalkuvók, a jelzőket tessék tetszés szerint bővíteni.