Mi, hol, mikor?

2010. március 4., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Kiállítás

* A kézdivásárhelyi Vigadó földszinti kiállítótermében pénteken 17 órakor Bartha Zsolt fotóművész megnyitja Iochom Zsolt, a csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem másodéves kommunikáció szakos hallgatójának, a kézdivásárhelyi Református Kollégium volt növendékének és Kerekes János XI. osztályos tanulójának Piros, fehér, zöld című fotókiállítását.

* Sepsiszentgyörgyön a Keleti-Kárpátok Nemzeti Mú­zeumában ma 18 órakor nyílik a Hargita megyei, pálfalvi, csíkcsomortáni kisérleti régészeti tábor című interaktív tematikus kiállítás. Európa egyik legjelentősebb őskori civilizációja, a Cucuteni—Erősd—Tripolie Kultúra a Kr. e. 5—4. évezred alatt jött létre és fejlődött Kelet-Európában, amelynek maradványaira Kovászna megyében Erősdön, Hargita megyében Pálfalván és Csíkcsomortánban bukkantak a régészek. A kiállítás a kísérleti régészeti tábort mutatja be, amelyet 2009 nyarán szervezett a Keleti-Kárpátok Nemzeti Múzeuma és a Keleti-Kárpátok Kulturális és Tudományos Egyesület az AFCN (Nemzeti Kulturális Alap Adminisztrációja) támogatásával. A kiállítás április végéig látogatható keddtől szombatig 9 és 17 óra között, vasárnap 10—15 óráig. A belépőjegy ára felnőtteknek 2 lej, diákoknak 1 lej. Szervezett csoportoknak időpontegyeztetést a 0267 314 139-es telefonon lehet kérni. A diá­kokat kísérő tanszemélyzetnek a belépés ingyenes. A műhelyekre az időpontegyeztetést idejében tegyék meg. Minden műhelyfoglalkozás kb. egy órát vesz igénybe. Bővebb felvilágosítás a fent említett telefonszámon (titkárság) vagy e-mailben a buzealuci@yahoo.com (Dan Buzea) vagy a deakandrea.mncr@gmail.com (Deák Andrea) címen.

Színház

A sepsiszentgyörgyi M Stú­dió a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében Molnár Ferenc Liliom című darabját ma és pénteken 19 órától adja elő. Rendező: Rusznyák Gábor. A helyek száma korlátozott, idejé­ben váltsanak jegyet! Az előadás kezdete után nincs lehetőség a késve érkezőket beengedni.

Zene

* A kézdivásárhelyi Vigadó Art Caffé klubjában pénteken 20 órától Murányi Tóni és zenekara lép fel. A jegy ára felnőtteknek 10 lej, diákoknak 5 lej.

* Zágonban az 1-es kultúrotthonban vasárnap 13 órakor kezdődik az Ifjúsági Fúvó­szenekarok III. Találkozója. Meghívottak: sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum és Művészeti Népiskola, rétyi Antos János Általános Iskola, barátosi Bibó József Általános Iskola, Kézdivásárhelyi Tanulók Klubja, uzoni Atlantis Ifjúsági Fúvó­szenekar, a helyi ifjúsági fú­vószenekar és a Szivárvány Mazsorettcsoport.

Képernyő

Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsora: 19.30 A vargyasi iskolások előadása. 19.50 Dr. Egyed Emese egyetemi tanár, Baróti Szabó Dávid Kisded szótárát mutatja be. 20.10 A nagybaconi iskolások farsangi felvonulása és előadása. 20.30 Bihari Edömér, Nagyajta polgármestere beszél a 2009. év megvalósításairól és a 2010. év terveiről. 20.50 A Leader-program lehetőségei Erdővidéken. Az osztrák Sauwald Leader térség tapasztalatai.

Hitvilág

A sepsiszentgyörgyi unitárius egyház hiterősítő imahetén ma 18 órától Fekete Levente nagyajtai unitárius lelkész szolgál, pénteken Szé­kely János árkosi unitárius lelkész hirdeti az igét.

Rajzpályázat

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság az Egészség Világnapja alkalmából rajzpályázatot hirdet I—IV. osztályos tanulóknak Mit teszel egészséged megőrzéséért? témával. A rajzokat április 1-jéig lehet beküdeni az igazgatóság székhelyére, az egészségnevelési osztályra. A nyertesek névsorát a sajtóban közzéteszik, ünnepélyes díjkiosztás április 7-én. Postacím: Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, Egészségügyi Nevelési Iroda 520 023, Sepsiszentgyörgy, Gödri Ferenc utca 12. szám, telefon: 0267 351 398, e-mail cím: dspj.covasna@dspcovasna.ro.

Röviden

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház Pinceklubjában ma 19 órától a Terefereklub meghívottja dr. Zsigmond Győző tanár, egyetemi oktató, néprajzos kutató, tevékeny és eredményes nyelvápoló, játék- és versenyszervező, etnomikológus (a gombákat a néphagyomány felől megközelítő) szakértő. Téma: Útközben: név és csillag, monda és vicc, játék és gomba. A szerző két könyvét mutatja be (nyelvi játék, rejtvény, verseny, gomba és hagyomány), melyek a helyszínen megvásárolhatók, a szerző dedikál. Házigazda: Matekovics János.

Kézműves-foglalkozás. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 18 órától kézműves-foglalkozásra (nemezkészítés, gyöngyfűzés, gyöngyszövés) várnak gyermekeket, fiatalokat, felnőtteket. A Guzsalyas Alapítvány osztályok, csoportok jelentkezé­sét várja nőnapi ajándékok készítésére. Jelentkezni a 0267 311 732-es, 0745 076 351-es telefonon és a Míves Házban lehet.

Táncház. Illyefalván pénteken 19.30 órától gyermekeket, 21 órára felnőtteket várnak táncházba a helyi kultúrotthonban az illyefalvi Villa Sancti Eliae Egyesület és a Fábián Ernő Községi Könyvtár szervezésében. Zenél a Folker együttes és barátai. Táncoktató: István Ildikó és Virág Endre.

Találkozók. A kézdivásárhelyi A rák ellen a jövőért egyesület ma 16 órakor a Maassluis Nyugdíjasklubban tartja találkozóját. Meghívott: dr. Sándor Erzsébet főorvos, aki a cukorbetegségről és a cukorbetegek táplálkozásáról tart előadást. A kővári általános iskola tanulói köszöntik az egyesület nőtagjait a közelgő nőnap alkalmából. Minden érdeklődőt szeretettel várnak. * A sepsiszentgyörgyi unitárius gyülekezet tanácstermében ma 17 órától a diszlexiás gyermekek szülei tartanak találkozót. Meghívott: Kovács-Vajda Júlia logopédus.

EKE-buli. Az EKE a nőnapi buliját szombaton tartja Uzonkafürdőn a Puskás-tanyán. Indulás a 6.55 órai vonattal. Minden EKE-tagot elvárnak. Tokánybavaló és öblítő szükséges. Túravezető: Puskás Melinda, telefon: 0729 500 105.

Áramszünet. Ma 9—16 óráig Nagybaconban a főútnak az Uzonka Kft. és a Bathaszegelet közötti szakaszán, a központi tömbházakban, az orvosi rendelőben és a községházán, csütörtökön és pénteken 8—15 óráig Kézdiszentléleken a 6-os és a 7-es transzformátor körzetében, Kézdiszentkereszten és Bélafalván szünetel az áramszolgáltatás.

Parcellázás. Illyefalva polgármestere kéri azokat a földtulajdonosokat, akiknek Sepsiszentkirályban a Kö­zépláb nevű határrészen (a 152-es és A154-es parcellákban) van földjük, pénteken 10 órakor jelenjenek meg a helyszínen a parcellázási rajzok elkészítése végett.

Szerda reggel néhány perccel nyolc óra előtt a 11-es országúton, a rétyi keresztút közelében súlyos baleset történt. Az előzetes felmérések szerint H. Marin (63) Kézdivásárhely irányába haladva az útviszonyokhoz képest túl gyorsan hajtott, a Brassó megyei Ford Fiesta lesodródott az útról és felborult. A gépkocsivezető kiszabadításához a tűzoltóságra volt szükség, a két utas kirepült a mezőre. A balesetben egy 71 éves férfi meghalt, a gépkocsivezető és egy 65 éves utas pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Az áldozatokat kórházba szállították, a baleset körülményeit vizsgálják. (Rendőrségi tájékoztató)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-03-04: Nemzet-nemzetiség - György Attila:

Magunk, fajta (Sarkos szavak)

Természetesen nemcsak a másik oldalon vannak idióták, félműveltek, hazaárulók, megalkuvók, a jelzőket tessék tetszés szerint bővíteni.
2010-03-04: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájó szívvel tudatjuk, hogy
id. RUDOLF GYULA
kereskedő
életének 86., házasságának 60. évében 2010. március 3-án visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2010. március 5-én 14 órakor lesz a baróti temető ravatalozóházától római katolikus szertartás szerint.
Részvétfogadás március 4-én 16—18 óráig, valamint a temetés napján 13 órától.
Pihenése legyen csendes.
A gyászoló család
4231315