Mi, hol, mikor?

2010. március 9., kedd, Mi, hol, mikor?
Színház

* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata ma 19 órakor a kamarateremben bemutatja Tadeusz Slobodzainek Ilja próféta című, felújított előadását. Rendező: Bocsárdi László.

* A sepsiszentgyörgyi M Stúdió a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében a William Shakespeare Rómeó és Júlia című tragédiája nyomán készült fizikai színházi előadását ma 14 órától mutatja be. Rendező: Uray Péter.

Zene

A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Nemzeti Múzeum Bartók Termében szerdán 18 órakor Száll a perc címmel énekkari hangverseny lesz. Bemutatkozik a HELP Egyesület Pitypang kórusa. Meghívott vendég az uzoni Szivárvány kórus. Vezényel Sebestyén Lajos és Keresztes Enikő.

Hitvilág

A sepsiszentkirályi unitárius egyházközség egyetemes imahetén ma 19 órától Gocsmán Sándor zaláni református lelkész hirdet igét. Szerdán Kovács István sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész szolgál.

Pályázat

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség pályázatot hirdet a Kisebbségi Tanács 2010. évi alapjából. A szövetség a pályázatok lebonyolításával a Communitas Alapítványt bízta meg. Pályázni lehet: már működő magyar sajtótermékek megjelentetésére, magyar nyelvű könyvek kiadására, kulturális tevékenységek támogatására, a fiatalság közéleti tevékenységének megszervezésére, sporttevékenységek támogatására, oktatók, kutatók külföldi tudományos tanácskozásokra, fesztiválokra előadói minőségben, valamint művészeti mesterkurzusokra való kiutazásának támogatására, alkotói ösztöndíj elnyerésére harmincöt év alatti alkotóknak, szórványkö­zösségek érdekében programokat szervező intézmények, egyesületek, egyházközségek tevé­kenységeinek támogatására, a szórványtelepülésekről származó tanulók, illetve szórványban oktató pedagógusok támogatására, valamint szórványgondozó lelkészek utazási költségeinek résztámogatására. A kiírások és űrlapok letölthetők az alapítvány honlapjáról. A pályázással kapcsolatos információk a Communitas Alapítvány titkárságán igényelhetők (telefon/fax: 0264 594 570), illetve megtalálhatók a http://www.communitas.rowww.communitas.ro/ honlapon.

Röviden

Előadások. Ma 18 órakor a kézdivásárhelyi Vigadó kistermében Vetési Zoltán tart vetített képes előadást A magyarság mint érték. Magyar kincsek, emberi értékek. Rejtett, de felismerhető magyar értékek címmel. Az előadást a barótiak szerdán 19 órakor hallhatják a Tortoma Önképző Kör találkozóján Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében. * A sepsiszentgyörgyi Míves Házban szerdán 19 órakor Vidák István textilművész tart vetítéssel egybekötött előadást indiai útjáról Napfivér és Holdnővér, A hunok nyomai a Kacs-félszigeten (Gudjarat, Nyugat-India) címmel.

Táncház. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 16.30 órától gyermektáncház óvodásoknak, kisiskolásoknak, zenél a Folker együttes.

Kézműves-foglalkozások. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban péntektől vasárnapig nemezkészítő tanfolyam diákoknak, felnőtteknek. A Guzsalyas Alapítvány osztályok, csoportok jelentkezését várja húsvéti előkészületekre (hagyományos tojásírás, tojásfestés, népszokások, motívumok ismertetése). Jelentkezni a 0267 311 732-es, 0745 076 351-es telefonon és a Míves Házban lehet.

Mozgásművészet. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Kulturális Alapítvány az Olt utca 1. szám alatti Táncstúdiójában a következő tanfolyamokra lehet jelentkezni szombatig, személyesen ma és csütörtökön 19—20 óráig vagy a www.dancestudio.shp.hu honlapon: társastánc- és lakodalmitánc-tanítás, tánctanfolyam, alakformáló tornák, alapfokú modell- és manökenképzés. Érdeklődni a 0722 233 774-es és a 0367 802 137-es telefonon lehet.

Paleoasztronautika. Földön kívüli civilizációk létéről és bolygónkon tett múltbeli látogatásaik lehetőségéről beszélgetnek ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében. Vitavezető: Kósa Ferenc.

Ingyenes szűrés. A sepsiszentgyörgyi Pro Sanitate Urbis Egyesület mától péntekig a Gábor Áron utca 8. szám alatti nőgyógyászati rendelőben az ott dolgozó nőgyógyászok közreműködésével ingyenes méhnyakrákszűrést és citoló­giai vizsgálatot szervez. A vizsgálat előzetes időpont-egyeztetés alapján történik, érdeklődni és jelentkezni a 0267 315 020-as és a 0756 026 801-es telefonon lehet.

Áramszünet. Ma 8—17 órá­ig Gelencén a 3-as transzformátor körzetében, szerdán 9—12 óráig Sepsiszentgyörgyön, a Romulus Cioflec utcai következő tömházakban: 7, 8, 9, 10, 21, 22, 23, 24, 25, 33, 144 szünetel az áramszolgáltatás.

Közlekedés

Szerda délután fél ötkor a 13E országúton, Hidvég határában egy pótkocsis sepsiszentgyörgyi személygépkocsival szembe tartott egy 17 éves helybeli fiú lóháton, jobb kezével kötőféken egy másik lovat húzott maga után. Amikor egy vonalba értek, a ló megijedt, átfarolt az úttengelyen, és a pótkocsi kereke megütötte. A fiatalkorú leesett a lóról, megütötte a lábát, a ló pedig könnyebben megsérült. A baleset körülményeit vizsgálják.

(Rendőrségi tájékoztató)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-03-08: Kultúra - :

Köszöntő

Nők napja alkalmából köszöntöm a legdrágább édesanyát, a lécfalvi BITAI JOLÁNT.
Lánya, Tünde
4231426
2010-03-09: Sport - :

Sport

A Szabó Kati Sportcsarnokról
Sajtótájékoztatót tartott Sánta Károly, az MSC igazgatója a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokban megszűnt sporttevékenységekkel kapcsolatban (természetesen, más kérdések is napirendre kerültek). Az igazgató elmondta, hogy a sportesemények megszűnését a terem felújítási munkálatai tették elkerülhetetlenné.