Mentális egészségünkMár nem tabu a gyermekpszichiátria

2010. március 11., csütörtök, Család

Húsz-harminc évvel ezelőtt a viselkedés-, tanulás-, illetve érzelmi zavarban szenvedő gyermekeket neurológus szakorvoshoz küldték.

Majd rájöttek, hogy egyes esetekben a pszichiáter sokkal többet tud segíteni a betegen, mert a mentális és érzelmi zavarokban, a pszichológussal együtt, több segítséget nyújthat, de az is előfordul, hogy a részleges, illetve teljes bénulási eseteknél is az a leghatásosabb kezelés, amit a neurológus, pszichiáter és pszichológus együtt végez, mert ezek a betegségek soha nem járnak érzelmi zavarok, elváltozások nélkül. Mivel korunkban egyre többet hallunk a gyermekkori viselkedési zavarokról, depresszióról, sőt, még öngyilkossági kísérletekről is, a szakorvost kérdeztük, mi a helyzet e téren Háromszéken.

Dr. Salan Andreea korábban egy bukaresti pszichiátriai központban dolgozott, öt éve látja el a betegeket a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház gyermekpszichiátriai osztályán, és mert a megyében egyedüli szakorvos ezen a területen, a járóbeteg-rendelés is az ő feladata. Érdeklődésünkre elmondta, a gyermekpszichiátriában nem mindig van szükség gyógyszeres kezelésre, de beavatkozásra igen. Kezdetben évente körülbelül háromszáz vizsgálatot végeztek, ezek főként neurológiai esetek voltak, születési rendellenességek, teljes, illetve részleges bénulások, amelyek társultak különböző más betegségekkel, tavaly kétezer vizsgálatot jegyeztek, havonta átlagban húsz új betegük volt.

A szakorvos úgy tartja, az esetek számának növekedéséhez az is hozzájárul, hogy javult az információhoz való hozzáférés, a szülők tájékozottabbak, és gyakran megkeresik a pszichiátert, ha a gyermek három-, négyéves, és még nem beszél, vagy nem beszél helyesen, ami lehet egy egyszerű hibája a beszédközpontnak, el egészen addig, hogy autista.

A társadalmi változások hatása

— A genetikailag meghatározott esetek vannak nagyobb számban, vagy a környezeti hatás okozta megbetegedések?

Dr. Salan Andreea: Több az olyan eset, amit környezeti hatások határoznak meg. Ezeket a társadalmi változások hozták magukkal, sok az egyszülős család, a külföldi munkavállalás, a gyermekeket gyakran a nagyszülőkre, nagynénikre hagyják, mindez depressziós tüneteket okozhat. A gyermekeknél a depresszió nagyon különbözik a felnőttekétől. Egy egyszerű fejfájás, reggeli hányinger, hátfájás, alvatlanság vagy érzékenység, túlzott idegesség is lehet ennek tünete.

— Változott-e a gyermekpáciensek életkora?

— Igen, egyre több a két-három éves, tehát mind alacsonyabb korban jelentkeznek nálunk. Óvodás korban a körömrágás, a pillogtatás is ide tartozik, vagy például a hallgatás, nem alvás. Ilyen kis korban nagyon idegesek, húzzák a hajukat, földre vetik magukat, verik a fejüket a földbe, ütik, megharapják vagy megkarmolják magukat. Ezeket okozhatja terhesség alatti stresszhatás, dohányzás, környezetszennyezés és sok más egyéb. Iskolás korban megjelenik a tanulási zavar, elsősorban azoknál, akik nem stabilak érzelmileg, akiknél valamiképpen sérül az első években az önbizalom. Ha nincs meg az alap, az érzelmi biztonság, akkor alakulhat ki a tanulási zavar.

Mi történik serdülőkorban?

Bukarestből azzal a tudáscsomaggal jöttem el, hogy a felnőtt ember elméjének egészsége a gyermek elméjének egészségével kezdődik. Akkor a serdülő elméjének patológiája is visszavezethető a gyermekkorra. Vannak különböző esetek, például elkezdik a cigarettázást, füvezést, szipózást, lopást, ilyenkor a serdülő vagy kamasz úgy érzi, erős, mindenre képes, övé a világ. És van az örökös ellentét a szülők és a kamasz gyermek között, amikor azt kívánja tenni, amit ő akar, de nem hagyják, és ebből következhetnek viselkedési zavarok és egyebek.

— Mi a helyzet az öngyilkossági kísérletekkel?

— Talán nem növekedett a számuk, de egyre zsengébb korban próbálkoznak. Korábban tizenhat-tizenhét éves kor volt az öngyilkossági kísérletek alsó határa, ez most ennél is alacsonyabb.

— Milyen eredményt sikerült eddig elérni a gyermekeknél?

— Akikkel elkezdünk egy bizonyos kezelést, utána is követjük állapotukat. Hét-, nyolc-, tíznapos kezelés a kórházban elégséges, de a pszichiátriai és pszichológiai munka folytatódik, ennek időtartama természetesen függ az esettől. A hiperaktivitásnál hosszú távon is adagolhatunk gyógyszert.

(folytatjuk)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-03-11: Család - Jártó Kocsis Edit:

Alibi

Aki szokott krimit olvasni vagy filmen nézni, tudja, hogy minden bűneset kipattanásakor a rendőrök azt vizsgálják meg először, van-e alibijük az ügyhöz legközelebb állóknak. Más szóval: van-e olyan elfogadható bizonyítékuk, amely igazolja az ügytől való függetlenségüket, elhatárolódásukat.
2010-03-11: Család - Puskás Attila:

Ha kiszárad a földlabda

Előfordulhat, hogy téli, nyugalmi időszakában kellő tapasztalat vagy odafigyelés hiányában károsodik óvott szobanövényünk.