ErdővidékMegilleti az önrendelkezési jog a székelységet

2010. március 16., kedd, Múltidéző

Baróti ünneplők

Baróton a Diákdombon alig kezdődött el a megemlékezés, havas eső, majd hó, a véczeri emlékműnél erős hideg szél tette próbára az összegyűlt néhány száz ember kitartását. Az elhangzott beszédek közül nem egy a mának szólt: a Székely Nemzeti Tanács és több szervezet képviselője az RMDSZ politikáját bírálta.

Nagy István baróti polgármester úgy fogalmazott: ha az erdélyi magyarság szellemiségében meg akar újulni, s szívében újra hittel akar dolgozni közös ügyeinek megvalósításáért, akkor a márciusi ifjak példáját kell követnie. Dr. Gyimesi Endre zalaegerszegi polgármester és a Fidesz üzenetét Balaicz Zoltán tolmácsolta: saját jövőnket keressük, amikor az 1848-as történéseket, a hősi halált vállalni nem félő ifjak példáját követendőnek mondjuk. „A márciusi ifjak tudták, maguknak kell a szabadságot kivívniuk, másra nem szabad várniuk. A cél érdekében készek voltak egészségüket kockáztatni, s ha kellett, életüket áldozni a haza oltárán" — jelentette ki.

A véczeri emlékműnél

A barótiak, köpeciek, felsőrákosiak és ürmösiek közös emlékezőhelyén, a véczeri emlékműnél elsőként Szabó Miklós szólalt fel. A Székely Nemzeti Tanács széki tanácsának elnöke úgy fogalmazott, ha hőseinkre emlékezve példájukat követendőnek tartjuk, akkor merjünk is úgy cselekedni, miként mondjuk. Ha a forradalom és szabadságharc kirobbanásának napján elismerően szólunk az életüket áldozó fiatalokról, akkor elvárható lenne, hogy választott képviselőink a román parlamentben is merjék elmondani: a székelység itt őshonos nép, ezerévesnél régebbi történelme folyamán pedig alkotmányos rend szerint, szervezett közösségben élt ezen a tájon, így ma is megilleti mindazon jog, amit valaha is gyakorolt. Az RMDSZ baróti elnöke, Nagy Jó­zsef örvendetesnek nevezte, hogy Bodvajban, Barót főterén és a véczeri emlékműnél is szép számban képviseltette magát a fiatal nemzedék. Mint mondotta, nemrég még határok választottak el az anyaországtól, ám mára azok légiesedtek, így most közösen ünnepelhetjük március 15-ét. Márton Árpád képviselő a forradalmat megelőző eseményeket felelevenítve jelentette ki: 1847 késő őszén a Kézdivásárhelyen alakult, magyarságtudatot erősítő önképzőköröket még be tudták szüntetni, de a forradalmat magát már nem. A március idusán megfogalmazott tizenkét pontból kilenc a demokráciáról szól, de benne foglaltatott az is, amiért ma küzdünk: az autonómia. A Székely Nemzeti Tanács alelnöke a Székely Székek Fórumán elfogadott, a székely nép önrendelkezési jogáról szóló nyilatkozatot ismertette. Mint mondotta, az önrendelkezési jog a székelységet megilleti, s ennek elismertetését kell követelni a román parlamenttől, vagy ha az elutasítja, nemzetközi fórumok elé kell vinni ügyünket. A Történelmi Vitézi Rendet képviselő Kádár Edit szerint olyan nemzetszervező eszmére van szükségünk, amely képes az erdélyi magyarságot felrázni halódó álmából. Szilágyi Sándor: az eszméket nem lehet palackba zárni, azaz az önrendelkezés megteremtésének vágyát sem lehet elhallgatni. Hogy Székelyföld feltámadhasson, ahhoz hinni kell benne — emelte ki a volt független szenátorjelölt. Krizbai Imre református lelkipásztor úgy fogalmazott, hogy miközben a székelység javát rabolják, és társadalmunk romokban hever, addig mi tapsolni járunk. „Bár vérben egyek, ám elválasztja őket az érdek, az RMDSZ és az MPP közül egyik sem jobb a másiknál."

A megemlékezés a kegyelet koszorúinak elhelyezésével, a székely és a magyar himnusz eléneklésével ért véget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1410
szavazógép
2010-03-16: Múltidéző - :

Ünnepi bornapok Kézdivásárhelyen

A legjelentősebb nemzeti ünnepünk előtti két napon, szombaton és vasárnap Rácz Károly polgármester és Sükösd Ede magánvállalkozó, az Ilu üzletlánc tulajdonosa a Vigadóban második alkalommal szervezett ünnepi bornapokat.
2010-03-16: Múltidéző - Szekeres Attila:

Gábor Áron sírjánál

A hely szelleme és az elmúlt napok zord időjárása üzeni, hogy még az ég is siratja azokat az elveszett álmokat, amelyek 162 évvel ezelőtt felszínre törtek, hisz nekünk többször sikerült vérrel kivívott szabadságunkat elkótyavetyélnünk — mondotta ünnepi beszédében Oláh-Badi Álmos, Maksa polgármestere, majd felszólított: szálljunk magunkba, nézzünk tükörbe, és gondolkodjunk el az elmúlt húsz esztendőn, hogy ne essünk a pénz, a hatalom igéző vermébe, jelképesen fogjuk meg egymás kezét, és induljunk közösen valóra váltani legszebb álmainkat.