JegyzetFehér márciust!

2010. március 16., kedd, Múltidéző

Húsz évvel ezelőtt, amikor több mint negyvenesztendei szellemi és fizikai rabság után végre ujjongó lélekkel, márciusi, rügyfakasztó ifjú lendülettel ünnepelni készültünk, hogy mindannyian, akinek magyar szív dobog a kokárdája alatt, ott lehessünk a Nemzet Ünnepén, akkor még a nagy-nagy lelkesedésben és örömmámorban nem gondolhattunk arra, hogy ez a március is véres lesz, és nagyon gyászosan, feketén végződik.

Az első, szabadnak hitt ünnepünk csodája, a végre egymásra találásunk hite oly reményekkel töltötte el egész valónkat, magyarságtudatunknak oly erőt adott, amellyel a sötétség, az elnyomás, a butítás, a bezártság, a kényszerrabság gátjait és falait rombolhattuk volna le, akárcsak az IGAZI márciusi ifjak, Petőfiék, Vasváryék, Táncsicsék, Jókaiék, akiknek lelkében ott lobogott az egész magyar nemzet hitének, erejének lángja.

De nem így történt. Nem történhetett így, mert azoknak a szénbányamélyi sötét erőknek, amelyek ott, a mélyben látszólag és átmenetileg szenderegtek, de hirtelen a felszínre kerülhettek, feltüzelt, vad bunkóságot és butaságot sikerült brutális eszközzé kovácsolniuk és ,,bevetniük" Marosvásárhelyen a jámbor magyarság ellen, mely békésen tüntetett jogaiért.

És elszabadult a pokol. Csattogtak a hodáki capinák, bunkók és vasdorongok, nem kímélve sem embert, sem tárgyat: ,,Le a Bolyaiakkal!" ,,Le a magyarokkal!" kiáltással ütlegeltek, akit csak értek. Kamionok, autóbuszok hozták az utánpótlást, a felbunkózott részeg ,,hadosztályokat", és rohantak bele a tömegbe, mert vérnek, magyar vérnek! kellett folynia...

És folyt is. Nem kevés. Nagy írónk, Sütő András szeme fénye is...

A végeredményt mindannyian ismerjük. A hajdani Székelyvásárhely főtere két napig csatatérré változott. A bunkóság ismét győzött! A szabadság szelleme megfagyott. Vérbe fagyott. A támadó, részeg, csürhe, capinás ,,nemzetvédőkből" hősök lettek. A megtámadottakból áldozatok, bűnösök, gazemberek és elítéltek lettek. A ,,hős idegenlégiósok" felbujtóit nem találják, nem is voltak. Nem is keresik. Hiszen demokráciánkban a felbujtást, a fejbe kólintást, a szemkiverést, a pogromokat, a (tatár)bányászjárásokat nem büntetik...

Így lehet már nagykorú, húszesztendős Fekete Márciusunk. De ideje lenne egyszer s mindenkorra véget vetni minden hasonló aberrációnak, szabadság és ember elleni merényletnek.

Akkor talán egyszer tiszta, hóvirágfehér lenne minden márciusunk, amelyhez nem tapad vér, szenny, piszok és átok. És az IGAZI hősök előtt tisztelegnénk, őket koszorúznánk, előttük, értünk hamvadó arcuk előtt énekelnénk himnuszainkat, mondanánk el Szózatainkat, egyenes gerinccel, tiszta szívvel...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1404
szavazógép
2010-03-16: Múltidéző - Szekeres Attila:

Gábor Áron sírjánál

A hely szelleme és az elmúlt napok zord időjárása üzeni, hogy még az ég is siratja azokat az elveszett álmokat, amelyek 162 évvel ezelőtt felszínre törtek, hisz nekünk többször sikerült vérrel kivívott szabadságunkat elkótyavetyélnünk — mondotta ünnepi beszédében Oláh-Badi Álmos, Maksa polgármestere, majd felszólított: szálljunk magunkba, nézzünk tükörbe, és gondolkodjunk el az elmúlt húsz esztendőn, hogy ne essünk a pénz, a hatalom igéző vermébe, jelképesen fogjuk meg egymás kezét, és induljunk közösen valóra váltani legszebb álmainkat.
2010-03-16: Múltidéző - Mózes László:

Többet kell tennünk!

Jókora gyermeksereg csengő-bongó szereplése tette maradandóvá vasárnap a déli harangszó után tartott kilyéni ünnepséget.