Mi, hol, mikor?

2010. március 18., csütörtök, Mi, hol, mikor?
Legyen Ön is fotósunk!

Benedek Elek Kisbaconban a márciusi hóban

KOVÁCS BÉLA FELVÉTELE

Színház

* A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében ma 18 órától Kiss Csaba Esti próba (rendező: Porogi Dorka), 20 órától a nagyteremben Ion Fosse Alvás című előadását mutatja be.

* A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház ma 11 órától Szergej Mihalkov A kérkedő nyúl című gyermekelőadását mutatja be a stúdióteremben.

Zene

* A sepsiszentgyörgyi színház nagytermében pénteken 19 órától a Brassói Filharmónia soros koncertjét Cristian Oroşanu vezényli, szólista: Anton Niculescu. Műsoron Corelli: Concerto Grosso, Csajkovszkij: Vonósszerenád op. 48, Haydn: D-dúr divertimento, Rossini/Tedesco: Figaro A sevillai borbélyból (csellóátirat).

* A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében pénteken 19 órától a Remember Enescu kamaraegyüttes lép fel.

Kiállítás

Sepsiszentgyörgyön a Lá­bas Házban pénteken 19 órakor megnyílik Plájás Erzsébet marosvásárhelyi fotós Ember.tér című kiállítása.

Hitvilág

* A lisznyói református egyházközség egyetemes imahetén ma Márk Sándor zágoni református lelkész hirdeti az igét. Pénteken Balog Zoltán kovásznai református lelkész szolgál.

* A sepsiszentgyörgyi Szent József-templom ünnepi búcsús szentmiséjét pénteken 18 órától tartják, szombaton a lelkiségek tavaszi találkozója a hittanteremben, mely 9.30 órakor kezdődik, és a templomban a 18 órai szentmisével ér véget.

* A Sepsi-Barcasági Főesperesi Kerület katolikus ifjúságát Miklósvárra lelkinapra várják szombaton 10 órára Viselkedés a jövőmmel szemben, avagy hivatásküldetés címmel. Előadást tart László Rezső brassói lelkész, Bara Irén segítőnővér, Tamás Barna ifjúsági főlelkész és Keresztes Zoltán miklósvári plébános.

* A sepsiszentgyörgyi Szent Benedek-templom búcsújára vasárnap 11.30 órára várják az ünneplőket. (józsa)

Képernyő

Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsora: 19.30 Március 15-i ünnepi megemlékezés Bodvajban. 20.00 Nőnapi ünnepség Vargyason. Műsoron a Dávid Ferenc Dalárda és a Bokréta néptánccsoport előadása. 20.25 A nagybaconi iskolások farsangi felvonulása és előadása. 20.40 Kosaras bál Nagyajtán. Műsoron a Gazdag Miklós Polgári Daloskör előadása.

Röviden

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház Pinceklubjában ma 19 órától a Terefereklub meghívottja Kovács Katalin Zsuzsanna egészségügyi asszisztens. Téma: Nem ártana megismerkedni a városunkba is elérkezett újfajta, alternatív gyógymódokkal. Házigazda: Matekovics János.

Kézműves-foglalkozás. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 18 órától kézműves-foglalkozásra (nemezkészítés, gyöngyfűzés, gyöngyszövés) várnak gyermekeket, fiatalokat, felnőtteket. Péntektől vasárnapig nemezkészítő tanfolyam diákoknak, felnőtteknek.

Felvételi tájékoztató. A marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem ma 15 órától felvételi tájékoztatót tart Sepsiszentgyörgyön a Mikes Kelemen Főgimnázium diákpincéjében. A tájékoztatón érdeklődni lehet a következő egyetemi évtől induló színművészet, színházrendezés, mozgásművészet és látványtervezés szakokról.

Kerekasztal. A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság egészségnevelési osztálya és a Diakónia Keresztyén Alapítvány fogyatékkal élőkkel foglalkozó csoportja pénteken 10 órától kerekasztal-beszélgetést tart a sepsiszentgyörgyi Iris Házban (Gyöngyvirág utca) a Down-szindróma világnapja alkalmából.

Mozgásművészet. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Kulturális Alapítvány Olt utca 1. szám alatti Táncstúdiójában a következő tanfolyamokra lehet jelentkezni személyesen kedden és csütörtökön 19—20 óráig vagy a www.dancestudio.shp.hu honlapon: táncoktatás, felkészítő fiatal pároknak, szülőknek, hozzátartozóknak lakodalomra, fitnesztánc, táncos torna, alakformálás nőknek, alapfokú modell- és manökenképzés. Érdeklődni a 0722 233 774-es és a 0367 802 137-es telefonon lehet.

Megbeszélés. A Green Energy Egyesület pénteken 10 órától a sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorházban megbeszélést tart energianövény-termesztés, törvénykezdeményezés témában.

Állattenyésztők tájékoztatása. A juhtenyésztők megyei egyesülete ma 11 órától Bodzafordulón, 16 órától pedig Kovásznán tart tájékoztató gyűlést mezőgazdasági termelőknek a helyi kultúrházban. Az új támogatási formákról, a területalapú támogatásról, az országos vidékfejlesztési terv pályázati lehetőségeiről beszélnek a kifizetési ügynökség, a mezőgazdasági igazgatóság, az állat-egészségügyi hatóság, a kataszteri hivatal és a prefektúra szakemberei.

Jogi szolgálat. A kézdivásárhelyi Magyar Polgári Párt székhelyén (a városházán) ma 16.30 és 17.30 óra között Vass Ágnes ügyvéd jogi tanácsokat ad.

Portalanítás. Sepsiszentgyörgyön ma 9—11 óráig a Grigore Bălan tábornok út jobb oldali részén, pénteken pedig a bal felén dolgoznak. Kérik az autósokat, ebben az időszakban szíveskedjenek máshol parkolni.

Áramszünet. Ma és pénteken 7.30—17 óráig Kézdiszentléleken a 6-os és 7-es transzformátor körzetében, Kézdiszentkereszten és Bélafalván, 7.30—15 óráig Kézdiszentléleken a 2-es, 3-as, 8-as transzformátor körzetében, Kézdikőváron, Kiská­szonban, Kézdiszárazpatakon és a Katrosá­ban szünetel az áramszolgáltatás.

Szemüveget találtak tokban Sepsiszentgyörgyön a belvárosi parkban levő játszótér közelében. Tulajdonosa szerkesztőségünk titkárságán érdeklődjék délelőtt.

Jótékonysági est

Az alsócsernátoni IKE, IKA Ifjúsági Egyesület és a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület közös szervezésében vasárnap 18 órakor a felsőcsernátoni Bod Péter Népházban jótékonysági esten Szabó Andrea uzoni leukémiás kislánynak gyűjtenek. Fellép a Csernátoni ifi, VIZ (kézdivásárhelyi vasárnapi iskolások), a csernátoni iskolák néptáncosai, az Üzenet együttes és a Control zenekar. A Kézdivásárhelyen szervezett februári jótékonysági esten 2297 lej gyűlt össze (ebből 407 lej Lemhényből érkezett), ezenkívül Raff Róbert berecki szórvány református lelkipásztor kezdeményezésére 230 lej perselypénzt adakoztak a lemhényi ökumenikus imahét résztvevői. Aki segíteni szeretne Szabó Andreán, adományát a Szabó András nevére nyitott következő számlaszámra utalhatja át: RO60RNCB0318082868540001.

Ötletbörze

Javaslat született, hogy 2013-ban Sepsiszentgyörgy legyen Európa Ifjúsági Fővárosa. Az Európai Ifjúsági Fórum 2009-től osztja az ifjúsági főváros titulust, az első Rotterdam volt, idén Torino, jövőre Antwerpen következik. A 2012. évi főváros címért éppen zajlik a verseny két görög és egy portugál város között. A címre programmal és költségvetéssel lehet pályázni, a 2013. évi pályázat határideje előreláthatólag 2011 januárjában lesz. Néhány lelkes fiatal és Sepsiszentgyörgy önkormányzata úgy döntött, hogy az idei évet a pályázat előkészítésének szenteli. Ma 17 órára meghívják a társadalom különböző képviselőit egy konzultációra a Kovászna Megyei Művelődési Központ gyűléstermébe (Kossuth Lajos utca 10. szám, I. emelet), hogy megbeszéljék, milyennek kellene lennie Európa Ifjúsági Fővárosának.

Kékfény

Fémtolvajok. A kökösi rendőrök kedden tetten értek három férfit, akik fémvágóval a bácsteleki mezőn éppen egy fémbarakkot próbáltak feldarabolni. G. Sebastian (30) és B. Fănuţă (29) tatrangi (Brassó megye), valamint A. Stelian (30) dobollói lakos mintegy 1000 lejes kárt okozott. Eljárás indult rombolás és lopási kísérlet vádjával.

Bolti lopás. Kedden egy sepsiszentgyörgyi élelmiszerbolt biztonsági őre hívta a rendőröket, mert lopáson ért egy férfit. R. Dezső (42) 30 lej értékű árut próbált eltulajdonítani. Lopással vádolják.

(Rendőrségi tájékoztató)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-03-17: Közélet - :

Hótorlaszok Hargita megyében

Két méternél magasabb hótorlaszok alakultak ki a Bucsin-tetőn Hargita megyében, ahol péntek óta megállás nélkül, viharosan havazik, így rendkívül nehézkessé vált a közlekedés.
2010-03-18: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, nagymama, anyós, rokon és ismerős, a maksai
özv. DESZKE ISTVÁNNÉ
MÁTHÉ ROZÁLIA
életének 69. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt.
Temetése 2010. március 19-én, pénteken 14 órakor lesz a családi háztól a maksai temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4231834