Tudnivalók a területalapú támogatásrólA környezetkímélésért is fizetnek

2010. március 23., kedd, Gazdakör

Mint ismeretes, a területalapú támogatásra a kérést a március 1. és május 17. közötti időszakban kell leadni a megyei kifizetési ügynökség irodáinál. Az uniós támogatásokat maximálisan ki kellene használni, beleértve az agrárkörnyezeti kifizetéseket is.

Agrárkörnyezeti kifizetések

A nemzeti vidékfejlesztési tervben pályázatként szerepelnek a 214-es fejezetben, és a szakminisztérium 2010-re összesen 186 millió eurót szán erre. A ,,hátrányos hegyvidéki övezeti" (50 euró a mezőgazdasági területek hektárjára) támogatásokon kívül a kifizetések keretében a ,,magas természeti értékű gyepek" hektárjára további 124 eurós támogatás igényelhető, ha pedig a kaszálókon a munkálatokat hagyományosan, kézzel végzik (pl. kaszálás, szénaforgatás), további 58 euró pályázható meg. A madárvédelem szempontjából előírt feltételek betartásával a kijelölt helyeken 209 euró jár hektáronként. A gyep megnevezés alatt a legelők és kaszálók összessége értendő.

A területalapú támogatások kérésének benyújtásakor a háromszéki gazdálkodóknak jelezniük kell a támogatásokat, megjelölve az igényelt támogatási ,,csomag" számát. A kéréseken az 1-es számú csomag a magas természeti értékű gyepeket, a 2-es a hagyományos gazdálkodást, a 3-as pedig a harismadárra járó támogatást jelenti.

Zöldkultúrák támogatása

Bár a támogatásra jogosult technológiát mifelénk nagyon kevesen alkalmazzák, az unió nagyobb múltra visszatekintő országaiban széles körben elterjedt. A ,,zöldkultúrák" támogatásáról van szó, amikor is az ősszel vetett valamely gyorsan fejlődő növényt (pl. repcét, takarmányrozsot) tavasszal a talajba beleforgatva zöldtrágyázásként használjuk. A zöldtrágyázásnál is be kell tartani néhány kötelező feltételt: a gazdaság összterületének legfeljebb nyolcvan százalékán szabad alkalmazni, a kultúrát szeptember végéig kell elvetni, tilos vegyszerek és műtrágya használata, a zöldtömeget március végéig kell beleszántani, beleforgatni a talajba, a tavaszi munkálatok elkezdése előtt. Ez a támogatási forma 130 eurót jelent hektáronként.

A feltételrendszer

A területalapú támogatások alkalmazására vonatkozó rendeletek tartalmazzák a betartandó kötelezettségeket is. Ezek a ,,jó mezőgazdasági és környezeti feltételek" meghatározást viselik. A feltételeket a gazdálkodónak az összes parcelláján be kell tartania, függetlenül attól, hogy nem jár rá területalapú támogatás (pl. a 30 árnál kisebb vagy a pihentetett területeken is). A kifizetési ügynökség szakemberei terepen ellenőrzik majd ezek betartását, és ha az igénylő nem tesz eleget a feltételeknek, az a támogatás csökkentését, végső esetben a támogatások kifizetésének leállítását is maga után vonhatja.

A 30-as számú szakminiszteri rendelet a feltételeket öt csoportba sorolja. Az első: szabványok a talajlemosódás, erózió megelőzésére. Itt három feltételt kell teljesíteni: a téli időszakra a szántóföldet őszi kultúrákkal kell bevetni, vagy engedélyezett a gazdaság összterülete húsz százalékának műveletlenül hagyása, a 12 százaléknál nagyobb dőlésszögű parcellákon a kapásnövények esetében a kapálást a szintgörbék mentén kell végezni, meg kell őrizni a 2007. január elsejei teraszosításokat. A második szabványcsomag a talaj tápanyagtartalmának optimális szinten tartását feltételezi. Ez esetben a napraforgót nem szabad egymást követő években ugyanabban a parcellában művelni, tilos a szántóföldön, tarlón a növénymaradványok égetése. A harmadik csomag a talajszerkezet megtartását hivatott elősegíteni, egyetlen feltétellel: tilos szántani túlzott talajnedvesség esetén. A negyedik csomag a mezőgazdasági területek minimális karbantartását szabályozza. Itt több feltételt kell teljesíteni: kötelező a természetes gyepek karbantartása megfelelő állatlétszám legeltetése révén, legalább egyszer évente kaszálni kell a gyepet, tilos az elszáradt növényzet égetése az állandó gyepterületeken, tilos az egyedülálló fák vagy facsoportok kivágása, nem utolsósorban pedig meg kell előzni a nemkívánatos növényzet (gyomnö­vényzet, fás szárú növények) megtelepedését a mezőgazdasági területeken. Az utolsó betartandó szabálycsoport a vízfogyasztásra és a vízminőség megőrzésére vonatkozik: kötelező az öntözésre érvényes törvényes rendeletek betartása.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-03-23: Közélet - Sylvester Lajos:

A szülőföld visszaszerzése

Még óvodáskorú voltam, de már az olvasás tudományából annyit felcsíptem, hogy a nyomtatott betűket ki tudtam silabizálni. „C-é-r-n-á-t-u-l d-e J-o-s" — betűztem, valahányszor a mezőről hazamenet a szekérderekában kuporogva beértünk szülőfalumba, és egy szót sem értettem, hogy valakik mit akarnak ezzel a cérnát-tal.