XVII. hódmezővásárhelyi alföldi állattenyésztési és mezőgazdanapokHáromnapos Charolais-kóstoló

2010. április 27., kedd, Gazdakör

Győző, az abaújiak értékes tenyészbikája

Múlt hét végén tartották Hódmezővásárhelyen a 17. alföldi állattenyésztési és mezőgazdanapokat. A rendezvény az elmúlt évek során a magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozójává nőtte ki magát.

Kellemes hangulatú, magyaros stílusú, nádfedeles fa állatbemutató terek között járva a vidék legnagyobb mezőgazdasági találkozója fogadta a rengeteg látogatót. Az állattenyésztés mellett fedett pavilonokban helyet kapott az élelmiszer-ipari bemutató is. Idén mintegy négyszáz kiállító vett részt, érkeztek vendégek Franciaországból, Csehországból, Lengyelországból, valamint Romániából és Szlovákiából is. A kiállítás díszvendége Horvátország volt. Háromszéket két hivatalos küldöttség is képviselte, az egyik a megyei önkormányzat turisztikai irodájáé és a megyei agrárkamaráé, a másik pedig a mezőgazdasági szakigazgatóságé.

Tenyész- és show-bírálat

A háromnapos szakmai seregszemlén az állattenyésztés hat ágazata, a ló-, a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, a kecske- és a baromfitenyésztők mellett az állattenyésztés szakiparának legjelentősebb képviselői mutatkoztak be. A látogatók megismerhették a növénytermesztés és az ahhoz kapcsolódó gépipar újdonságait is, az érdeklődésre jellemző, hogy talán még az évente megrendezett bukaresti nemzetközi kiállítást sem látogatják ennyien. A már említett hat állatfaj tenyész- és show-bírálata mellett a kézi juhnyírás Guinness-világrekordját tartó magyar gazda bemutatója, bemutatófejés, agárverseny, csikósbemutató, juhnyíróverseny, állatfelvezetők ügyességi versenye, állatárverés, főzőversenyek, vadászkutya-bemutató, malacfogóverseny, rajzverseny gyerekeknek, lovas díjugratás szerepelt a programban.

A megnyitón Gráf József magyar mezőgazdasági miniszter kiemelte, hogy az elmúlt három évben több mint hétezer állattartótelep épült újra vagy esett át jelentős rekonstrukción. Az elmúlt hét év alatt rendelkezésre álló 1300 milliárd forintnyi hazai és uniós forrás közel felét műszaki fejlesztésre fordították.

Hiányolták a pirostarkát

A Charolais-tenyésztőszemlére több mint ötven, különböző kategóriájú állatot neveztek be. A háromszéki szakemberek furcsállták, hogy feltűnően kevés volt a megmérettetésen a pirostarka (Szimentál), mindössze öt egyedet küllembíráltak. A magyarországi szakemberek szerint az ágazat egyre jobban szakosodik, a tejtermelésre szinte kizárólag a Holstein fajtát használják, a pirostarka tehenek zömét a húsfajtákkal való keresztezés során hústermelésre használják. A szaktárcánál felmerült már, hogy a magyar tarkát nemzeti genetikai értéknek minősítse, és tartását külön támogatásban részesítse. A Charolais-nál a legtöbb helyezést és címet az Abaúji Charolais Zrt. állatai nyerték, a legszebb húsmarha cím is őket illette meg a Győző nevű értékes tenyészbikájukkal (képünkön). Az Abaúji Zrt.-t a háromszékiek is meglátogatták, a három nap alatt a háromszéki szakemberek szinte kizárólagosan Charolais-húst fogyasztottak, így megízlelhették, hogy milyen is valójában a kitűnő minőség irányába selejtezett marhahús porhanyósságával, zamatával és ízeivel.

A háromszéki önkormányzat, a turisztikai iroda és az agrárkamara tetszetős közös standdal volt jelen Hódmezővásárhelyen. A három nap alatt rengeteg volt az érdeklődő, valamint a kóstolásra kínált háromszéki ízek — krumplis házikenyér, házi füstölt szalonna, illyefalvi túró és savanyú tej, szotyori vöröshagyma, borvizek — rengeteg dicsérő szót kaptak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-04-27: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
Szász Ida
nyugalmazott
magyartanárnő
életének 70. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2010. április 28-án 15 órakor lesz a Szemerja negyedi új református temetőben.
Részvétfogadás a temetés napján 14 órától az új ravatalozóházban.
A gyászoló család
H
2010-04-27: Gazdakör - :

Hogyan teleltek gyümölcsfáink? (3.)

Évente visszatérő kérdés: melyek a legfontosabb tél végi teendők a gyümölcsösökben? Termesztett növényeink, így a gyümölcs-, szőlőültetvényeink reagálása a téli időjárási tényezőkre alapvetően attól függ, hogy milyen klimatikus viszonyok között alakultak ki genetikai tulajdonságaik.