Elvarázsolt palota Diana otthonában

2010. április 28., szerda, Magazin

Echo Morgan illusztrátor és dizájner a Világ Szobájában áll saját tervezésű ruhájában

FOTÓ: MACDIARMID/GETTY IMAGES

Elvarázsolt palota néven új turistacsalogató látványosság várja a Londonba látogatókat a néhai Diana walesi hercegnő egykori otthonában, a Kensington Palotában.

A mai interaktív korban már nem elég, ha egy fenséges királyi rezidencia kínálata fényűző műalkotásokból, méltóságteljes ebédlőtermekből és kötéllel elkerített trónokból áll, ezért a Kensington Palotába megálmodott kiállítás kurátorai a divat, a performance művészete és egy kicsit az Alíz csodaországban ihlette fantáziavilággal jelenítik meg az egykor itt élt hét hercegnő életét. A hangulatot fényhatások, színészek és zenészek fokozzák, az egyik muzsikus egy fűrészt ,,szólaltat meg" hegedűvonóval. A 405 éves épület több mint egy tucat szobáját híres brit divattervezők, Vivienne Westwood, William Tempest, Boudicca, Aminaka Wilmont, valamint Echo Morgan illusztrátor és Stephen Jones kalaptervező segítségével formálták át, miközben tizenkétmillió fontos felújítási munkálatok keretében a királyi rezidencia más térségei is újjászületnek 2012-ig, II. Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulójára és a londoni olimpiai játékokra.

A kurátorok arra kérték a divattervezőket, hogy alkossanak új ruhákat minden hercegnőnek, beleértve Maryt, Anne-t, Caroline-t, Charlotte-ot és Viktóriát, míg Margaret és Diana két eredeti ruháját új megvilágításban mutatják be. Westwood, a ,,punk keresztanyja" a lázadó Charlotte hercegnőnek, IV. György király lányának tervezett egy hóbortos, de fantasztikus ruhát, amelyet a királyi lépcsőházban állítottak ki. A szeretett hercegnő halálának híre olyan mélyen érintette a londoniakat 1817-ben, hogy az egész városban elfogytak a gyászruhák. A kiállítás másik fénypontja Tempest avantgárd, 2000 felfüggesztett origamimadárból álló ruhakölteménye Viktória hálószobájában. Itt közölték a kis hercegnővel 1836-ban, hogy ő lesz Anglia következő uralkodója.

Minden szoba más és más témát dolgoz fel: egy jóval idősebb férfival eljegyzett ifjú hercegnő tragikus történetét, a halva született csecsemők horrorját, amely II. Mária királynő szenvedéseire emlékeztet, vagy egy barát elvesztését örökre, amit a cornwalli WildWorks színház művészei keltenek életre. Az ,,elveszett gyerekkor szobájában" macskakaparások olvashatók az üvegszekrényeken: ,,teljesen egyedül nőttem fel" vagy ,,amikor visszagondolok azokra az évekre, amelyeknek a legboldogabbaknak kellett volna lenniük életemben, nem tudom megállni, hogy ne sajnáljam magam".

A látogatók térkép segítségével fedezhetik fel az installációkat, és próbálhatják meg beazonosítani az egyes hercegnők szobáját a két éven át nyitva tartó kiállításon, amelynek a vendégek is tevékeny résztvevői: beleülhetnek az átalakított fogadóterem színpompás trónjába, a ,,királyi bánatok szobájában" pedig hátrahagyhatnak egy feljegyzést arról, mikor sírtak utoljára. A ,,megvilágosodás szobájában" megkapó látványt nyújt Isaac Newton mellszobra a Stephen Jones-kalappal, rajta egy piros alma utánzatával és hegyi kristályokkal, szellemesen utalva arra a pillanatra, amikor a tudósnak eszébe jutott a gravitációelmélet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-04-28: Magazin - :

Medveetetésért börtön

Fél év felfüggesztett börtönt kapott medveetetésért egy férfi az Egyesült Államokban, és tetemes bírságot is fizethet.
2010-04-28: Gazdaság - B. Kovács András:

Európa üdülőországa?

Borszék és Kovászna közti párhuzammal mutattuk ki nemrég, hogy a romániai szállodaipart szűk keresztmetszetek fojtogatják. Bár a vasfüggöny leomlott, az országnak nem sikerült bezárkózó, autarchikus berendezkedésén változtatnia, a turisztikai ipar sem nyitott kellőképpen a külföld és a szabadpiac felé. Emiatt egy belső körforgás tartja, úgy-ahogy, életben a fürdővárosok jó részét.