1.Az élet csodája

2010. április 29., csütörtök, Család

Háromszéken ezer szülésre ezer

kétszáz terhességmegszakítás jut.

(újsághír)

A tudósokat régóta foglalkoztatja az élet kezdete, kialakulása a Földön. Állításuk szerint sok tényezőnek kellett összehangolódnia ahhoz, hogy megjelenhessenek az első egysejtű élőlények.

Minden az élettelen anyagból indult ki, vagyis amit a mi fogalmaink szerint annak tekintünk, de amelyről kiderült, hogy bizonyos kombinációkban mégis az élő anyagot eredményezi, utána pedig biztosítja az élőlény számára a megfelelő életkörülményeket.

Ez így kissé elvont, csak elképzelni lehet, de az már bizonyítható is, hogy a kőzeteknek is van energiakisugárzásuk, valami olyasmi tehát, ami az élőnek igazán a sajátja, ami benne teljesedik ki.

A biológusok azt is feltételezik, sőt, sok szempontból bizonyítékokkal alá is támasztják, hogy az egysejtűekből alakultak ki hosszú évezredek folyamán a ma ismert állatok. Ez a folyamat azért különösen érdekes, mert minden élőlény megismétli az egyedfejlődés történetét, csak a fejlődés más-más lépcsőfokán áll meg. Ezt ahhoz a kísérlethez hasonlíthatnánk leginkább, ahogyan a kisgyerek járni tanul. Először óvatosan, majd mind bátrabban mászik, feláll, bukdácsol, aztán egyszer csak elindul, és ettől a perctől kezdve már könnyedén áll fel s indul útjára mindig.

Nekünk, akiknek már a legtermészetesebb, hogy járni tudunk, sőt, sietni is egész életünk során, legfennebb érdekességnek tűnik mindez. Nem érünk rá belegondolni, tulajdonképpen milyen szerencsések vagyunk, hogy ennyi mindent láthatunk, tudhatunk a világról. Egyediek vagyunk, és megismételhetetlenek a magunk emberi mivoltában, és erre büszkék is vagyunk, nemegyszer éreztetve felsőbbrendűségünket.

A döbbenet akkor ütötte mellbe az önmagától eltelt embert, amikor kiderült, hogy csecsemőket klónoztak, azaz mesterséges úton állítottak elő embert — kicsit durván fogalmazva. Megdőlni látszott a teremtés, a fogantatás mítosza, sokakat felháborítottak, másokat félelemmel töltöttek el az ebből adódó lehetőségek.

Kicsit úgy tűnt mégis, hogy valami igaznak kell lennie a lélekvándorlás elméletében, ha ugyanolyan testbe egy másik lélek költözik.

A materialista világnézetet valló embernek az élet kialakulása logikus evolúciós folyamat eredménye, melyre az ő emberi lénye teszi fel a koronát, mégis, amikor megszületik az első gyereke, rádöbben, hogy a csoda még mindig létezik, és időnként megismétlődik.

Már csak egy lépés választ el attól a gondolattól, hogy az emberi lény a méhen belüli élet melyik stádiumától tekinthető egy új élet csírájának, és hogyan reagálhat le különböző helyzeteket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-04-29: Sport - :

A dobogósok vasárnapja (Labdarúgás, V. liga)

A XX. forduló nem tudta megzavarni a dobogósok menetelését. Mindhárman győztek, az első kettő — Kökös és Kovászna — hazai pályán, a harmadik, Uzon idegenben: Kökös—Csernátom 3—2 (góllövők: Sáfrány, Mátis, Barabás, illetve Kölönte és Máthé), Kovászna—Szotyor 6—4 (Răduţoiu, Molnár, Kóréh, Sütő, Keresztély, Miron, illetve Kedves A. 2, Péter 2.).
2010-04-29: Család - :

Internetes ismerkedés

Világszerte egyre elfogadottabb az internetes társkeresés: egy új tanulmány szerint minden harmadik internethasználó úgy gondolja, a világháló jó hely az ismerkedésre.