Anyák napi ünnepség a Vigadóban

2010. május 4., kedd, Közélet
A Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete szombaton délután a Vigadó zsúfolásig telt emeleti kistermében népművészeti kiállítással egybekötött anyák napi ünnepséget szervezett.

Az egyesület vendégei voltak a kaposvári Magyar—Román Baráti Társaság tagjai és díjnyertes versmondói, akik a Petőfi Sándor-iskola negyedik osztályos tanulóival közösen ünnepi műsorral köszöntötték az édesanyákat, a nagymamákat.

Az ünnepséget Fülöp Magdolna, az egyesület elnöke nyitotta meg, majd Szarvadi József István alpolgármester köszöntötte az anyákat, a vendégeket. Ezt követően dr. Ambrus Ágnes a magyar népművészetről beszélt. A teremben megyénkbeli népművészek, a nőegyesület tagjai, valamint a sepsiszentgyörgyi Szent József római katolikus plébánia mellett működő, Vinkler Aranka által vezetett Szorgos kezek kézimunkakör tagjai hagyományos népi hímzéseket, kézimunkákat, varrottasokat, fafaragásokat, mézeskalácsot, csuhékötést, festett tojásokat, nemezből készült tárgyakat és népi ruhába öltöztetett babákat állítottak közszemlére, az iskolások pedig az alkalomra készített rajzokkal kedveskedtek szüleiknek, nagyszüleiknek. Demeter Elemér és lánya, Lilla fellépését követően Fülöp Magdolna az egyesület nevében székely zászlót ajándékozott Horváth Margitnak és Both Ernőnek, a kaposvári baráti társaság elnökének, illetve alelnökének. Az ünnepség második felében a kaposvári és a kézdivásárhelyi tanulók léptek fel. A sikeres rendezvény végén László György türei (kalotaszegi) író, műfordító és előadóművész három-három József Attila- és Ady Endre-verset, illetve saját költeményét és kalotaszegi népdalokat adott elő. A népművészeti kiállítás egy hétig látogatható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-05-04: Belföld - Mózes László:

Belföldi hírek

Az autonómiáról tanácskoztak Érmihályfalván
Fórumot tartottak a partiumi, többségében magyarok lakta vidékek lehetséges autonómiaformáiról Érmihályfalván vasárnap ― közölte tegnap Tőkés László EP-képviselő sajtóirodája. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei szervezete által összehívott tanácskozás célja az volt, hogy hangot adjanak a romániai, Székelyföldön kívüli, ám ugyancsak tömbmagyar vidékek autonómiaigényének.
2010-05-04: Közélet - Szekeres Attila:

Betörtek a bodoki községházára

Múlt hét végén betörtek a bodoki községházára. Az ismeretlen tettesek feltörték a vasszekrényt, elvittek 18 000 lejt s egy videokamerát, ,,bónuszként" összetörték a telefonközpontot és a számítógép-hálózat szerverét.