Mi, hol, mikor?

2010. május 5., szerda, Mi, hol, mikor?

A Büdös-hegy napja

A kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetem földrajz karának 120 önkéntes hallgatója a Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság vezetésével, Pál Zoltán tanársegéd szervezésében a héten Bálványosfürdő és a Büdös-hegy környékének turisztikai infrastruktúráját rehabilitálja.

A cél a Büdös-hegy turisztikai értékeinek védelme, megőrzése és felújítása a következő tevékenységek által: háromnyelvű információs táblák kihelyezése a fontosabb helyszíneken, turistajelzések, turistaösvények felújítása, pallók, pihenők létrehozása. A rehabilitációt több támogató is segíti: Polgár-társ Alapítvány, Mol Románia, Torja község, Daragus Kft., Best Western Bálványos Conference and Spa Hotel, a torjai Karatna Általános Iskola közössége, Vinca Minor Natura 2000 felügyeleti szervezet. A Büdös-hegyen végzett háromnapos munka megkoronázásaként csütörtökön lesz a hivatalos avató, a napot a Büdös-hegy napjának nyilvánították. A szervezők minden érdeklődőt szívesen látnak Bálványosfürdőn a 10 órakor kezdődő, kb. háromórás ünnepségen.

Színház

* A sepsiszentgyörgyi színház nagytermében csütörtökön 19 órától a Kézdivásárhelyi Városi Színház vendégszerepel Presser Gábor—Sztevanovity Dusán—Horváth Péter A padlás című ,,félig mese, félig musical" előadásával. Rendező: Deme Róbert.

* A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely mára meghirdetett előadása betegség miatt elmarad.

Tánc

A sepsiszentgyörgyi Há­romszék Táncegyüttes ma 19 órától a Böjttől böjtig című táncjátékát mutatja be a Lajtha László Stúdióteremben. Rendező-koreográfus: Furik Rita. A helyek száma korlátozott, jegyek elővételben a kulturális szervezőirodában kaphatók.

Közlekedés

Vasárnap este nyolc óra körül a Zágon és Nagyborosnyó közötti úton egy 35 éves brassói lakos túl gyorsan hajtott be motorkerékpárjával egy kanyarba, és lerepült az útról. A balesetben a motoros súlyosan megsérült. * Hétfőn este fél kilenckor Sepsiszentgyörgyön a Grigore Bălan tábornok úton, a Romtelecom előtti gyalogátkelőn P. Ovidiu két gyalogost ütött el, akik szerencsére csak könnyebb sérüléseket szenvedtek. Mindkét baleset körülményeit vizsgálják.

(Rendőrségi tájékoztató)

Kékfény

Hétfőn az uzoni rendőrök letartóztatták K. Elvist (21), akinek hat hónapos börtönbüntetést kell letöltenie. Az eredetileg lopásért kiszabott büntetés felfüggesztését ugyanis a törvényszék visszavonta. A letartóztatottat a megyei fogdába kísérték, ahonnan egy büntetés-végrehajtási intézetbe szállítják.

Röviden

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában a mára meghirdetett találkozók a sztrájk miatt elmaradnak.

Ismeretellenőrzés. A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban május 20-án 12 órakor tartják az ismeretellenőrzést angolból azoknak a negyedikeseknek, akik az intenzív nyelvosztályba óhajtanak iratkozni. Jelentkezni május 18-ig lehet az iskola titkárságán, telefon: 0267 312 793.

Tanácsadás. Dr. Kerestély Péter Sepsiszentgyörgyön a Pro Nobis Egyesület székházá­ban (Grigore Bălan tábornok út 41. szám, 16-os tömbház, C bejárat, 1-es ajtó) csütörtökön és pénteken 10―13 óráig rákos betegeknek és hozzátartozóiknak tart tájékoztatót terápiás lehetőségekről. Telefon: 0267 314 354-és 0757 352 541.

Jogi szolgálat. Balogh Klá­ra jogtanácsos szerkesztősé­günkben ma 13―15 óráig várja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.

Zárva az adóiroda. Mától augusztus 31-ig zárva lesz Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala Grigore Bălan tábornok úti kihelyezett adóhivatala.

Áramszünet. Kézdivásárhelyen ma 18—20 óráig a Kossuth Lajos és az Ady Endre utcában, péntekig naponta 8.30—14 óráig a Kanta, Fehérmartok, Perkő és Budai Nagy Antal utcában szünetel az áramszolgáltatás.

Elzárják az ivóvizet csütörtökön 9—15 óráig Sepsiszentgyörgyön a Józef Bem utcai 3-as tömbházban, valamint a Gróf Mikó Imre utcai 1-es és 2-es tömbházban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-05-04: Közélet - :

Újraéledő örménytudat

Némi kihagyás után újra szervezkednek az erdélyi magyar örmények, Kalamár György színművész kezdeményezésére és vendéglátásával az illyefalvi Rustica ház adott otthont szombaton az Ecsmiadzin kincsei című fotókiállítás megnyitójának és az Oxendius Egyeztető Fórum megbeszélésének.
2010-05-05: Sport - :

Sport

Gyorsulási verseny
Május 9-én, vasárnap tizenkettedik alkalommal tartanak gyorsulási versenyt Sepsiszentgyörgyön. A szervező sepsiszentgyörgyi Auto Crono Egyesület új helyszínre, az Építők utcába költöztette a megmérettetést, amelyen hat autós és két motoros kategória várja a versenyzőket. A viadal előreláthatólag 12 órakor rajtol, bővebb információkért látogassák meg a http://www.autocrono.ro/ internetes portált.