Az élet csodája

2010. május 6., csütörtök, Család

Megjött a meleg, a napsütés, és a város, a városok, az utcák megteltek babakocsikat tologató anyukákkal. Két kis láb kandikál ki a kocsiból, és kíváncsi szempár fürkészi a sapka alól a világot.

Az embernek az az érzése, mintha a tavasz érkeztével jöttek volna a világra a babák is, ahogyan kizöldültek a rétek, megteltek madarakkal a lombok. Az újdonsült kismamák még büszkébben feszítenek a kocsi mögött, hiszen a májusi anyák napja az első alkalom életükben, amit már ebben a szereposztásban élnek meg.

Kik érezhetnék és érthetnék meg leginkább az élet csodáját, ha nem éppen az édesanyák? Még fogalmuk sincs az anyaság érzéséről, hiszen csak a babájukkal gyakoroltak kislánykorukban, vagy a más kisgyerekét szeretgették néhány percig, de a terhesség első jeleitől kezdve már bennük van a csodavárás. A sokrétűen magyarázott, tudományok által vizsgált születés egy adott ponton túl bármilyen ésszerű, mégis egy misztérium marad, melynek tökéletessége csak egy mindent átfogó rend, szellemiség elfogadásával érthető meg.

Az az élőlény, amely a fogantatás pillanatában még csak egy egysejtű, mint valamikor a kezdetek kezdetén, három hónap elteltével már sejteti, hogy ugyanolyan formájú lesz, mint a szülei, aztán már mozgásra is képes, már jelzéseket küld a világba az anya testén keresztül.

Később már megállapítható a neme, mely tulajdonképpen már eldőlt az első pillanatban, aztán rohamosan fejlődik, gyakorolgatja a végtagok mozgatását, rúg, forog. A magzati fejlődés vége felé már valamiféle érzelemnyilvánításra is képes, mert hol az ujját szopja, hol mosolyog, ha jól érzi magát. Ez a felvételekkel, megfigyelésekkel tudományosan is bizonyított képesség, vagy miért ne, tudás meglepte a tudósokat is, és még inkább előtérbe helyezte azt a sokat vitatott kérdést, miszerint a magzat a harmadik hónap elteltével tekinthető-e önálló élőlénynek, vagy még korábbról, akár a fogantatás pillanatától.

Bár a materialista világnézet a biológiai létre fekteti a hangsúlyt, tagadhatatlan, hogy a test, az értelem és a lélek egysége teremti meg a teljes értékű embert. Az értelem létezésére vannak bizonyítékaink (a magzati élet későbbi szakaszából), de a lélek létezéséről nincsenek.

Éppen ezért ezzel a kérdéssel a különböző vallások foglalkoznak, és megítélése a hit tárgykörébe tartozik. Ennek függvényében az egyén dönti el, hogy mikortól tekinti a világra készülőt embernek, és mikortól tekinti magát felelősnek érte.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-06: Múltidéző - :

Magyartanár kényszermunkán (Ópra Benedekre emlékezünk)

Vetró András domborműve
103 éve született néhai tanárunk Kézdiszárazpatakon, paraszt származású pedagógusszülőktől. Az elemi iskolát a szárazpataki felekezeti katolikus iskolában végezte, ahol papok és kántortanítók nevelték hitre, Isten, Haza és embertársak szeretetére.
2010-05-06: Család - Fekete Réka:

Neveljünk, oktassunk életkori szükséglet szerint

Nagyanyáink ösztönösen tudták, hogy mi a jó a gyermeknek, mi segíti őt leginkább abban, hogy saját képességeit kibontakoztassa, manapság ellenben korukat meghaladó tevékenységeket erőltetnek rájuk, idejekorán várnak el tőlük olyan dolgokat, amikre ők még nincsenek felkészülve — összegezhető Forgács Erzsébet gödöllői művészetterapeuta, gyógypedagógus gyermeknevelési hitvallása...