Mi, hol, mikor?

2010. május 6., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Tegnap hajnalban Sepsiszentgyörgyön a Păiuş David hadnagy úton kigyulladt egy nyerges vontató. Mire a tüzet sikerült eloltani, a fülke szinte teljes egészében kiégett, leégett a pótkocsi ponyvájának kb. hat négyzetmétere, és tönkrement úgy ötven kilogramm műanyag granulátum. A tűz valószínű oka rövidzárlat — tájékoztatott a tűzoltóság.

Színház

* A sepsiszentgyörgyi színház nagytermében ma 19 órától a Kézdivásárhelyi Városi Színház vendégszerepel Presser Gábor—Sztevanovity Dusán—Horváth Péter A padlás című ,,félig mese, félig musical" előadásával. Rendező: Deme Róbert.

* A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban pénteken 18 órától a Visky Árpád Színjátszó Együttes bemutatja Robert Thomas Szegény Dániel című kétrészes bűnügyi vígjátékát. Rendezte: László Károly színművész.

Zene

* Az Árkosi Művelődési Központban pénteken 18 órától a Kék esték a kastélyban rendezvénysorozat keretében Alina Nuncef (hegedű) és Liliana Iacobescu (zongora) Beethoven-szonátákat ad elő zongorára és hegedűre. Az előadás kezdete előtt fél órával Sepsiszentgyörgyről a színház elől autóbusz indul.

* A sepsiszentgyörgyi Old Man’s Pubban ma 20.30 órától blues koncerten lép fel a Parafusions magyar-olasz együttes: Mandli Endre Vazul (szájharmonika, fuvola, ének) és Davide Papleo (gitár, ének).

Szivárvány-találkozó

A Kolozsváron megjelenő Napsugár kistestvére, a Szivárvány immár harminc esztendeje örvendezteti meg az óvodásokat. Az évforduló alkalmából a lap szerkesztői a kézdivásárhelyi Vigadóba várják a gyermekeket pénteken 17 órától Csipikével és Kukucsival együtt, akiket Gryllus Vilmos is elkísér a születésnapi találkozóra.

Alakuló ülés

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Szervezetének elnöke pénteken 16 órára hívta össze az RMDSZ Orbaiszéki Szervezetének alakuló ülését a kovásznai városi művelődési házba. A küldöttgyűlésen megvitatják és elfogadják a szervezet alapszabályzatát, és megválasztják a széki elnököt.

Madarak és fák napja

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban szombaton megünneplik a madarak és fák napját. A múzeum kertjében és termeiben minden korosztálynak izgalmas programot kínálnak: a legkisebbeket kézműves-foglalkozásokkal, a nagyobb gyermekeket felfedező játékokkal és madaras érdekességekkel, a felnőtteket pedig művészettörténeti előadással és néprajzi minikiállítással várják. A családi nap 11 órától kora délutánig tart. A részletes program: 11 órakor Kelemen László, a Rara Avis Madártani Egyesület elnöke megnyitja a rendezvényt, 11.30-tól előadások a természetrajzi teremben ― Köllő Zsolt: Madaras érdekességek, Molnár Lídia előadásának vetítése: Kerti madarak, foglalkozások és játékok a múzeumkertben: madármozaik készítése magvakból, nemezelés Lázár Prezsmer Kingával, énektanítás; 12 órától a Lovagteremben Jánó Mihály vetített képes előadást tart felnőtteknek A madár az évszázadok művészetében címmel; 12.30-tól felfedező játékok fákról és madarakról, a Lovagteremben minikiállítás nyílik a néprajzi gyűjtemény madaras tárgyaiból. A látogatókat Selyem Katalin és Madaras Péter madaras ékszerekkel, a Waldorf-csoport nemezmunkáival, a kézdivásárhelyi Farkas család mézespogácsával és a szentivánlaborfalvi Török Irén kürtőskaláccsal várja a múzeumkertben.

Segítség szenvedélybetegeknek

A Református Mentő Misszió és a Bonus Pastor Alapítvány rövid terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. A magyarózdi Drogterápiás Otthon szeretettel várja május 10—21. között azokat, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, nikotin-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Telefon: 0741 313 512 (Marosvásárhely), 0723 779 378 (Székelyudvarhely). További információ a honlapon: www.bonuspastor.ro. www.bonuspastor.ro.

Erőszakkísérlet

10—25 év börtönbüntetésre számíthat az előpataki C. F., amennyiben a pszichiátriai teszten beszámíthatónak minősül, és a bíróság vétkesnek találja nemierőszak-kísérletért. A 22 éves fiatalember egy ötéves kislányt próbált megerőszakolni, de az áldozat anyja rajtakapta, s kihívta a rendőrséget. A tettest őrizetbe vették, s a megyei törvényszék 29 napos vizsgálati fogságot rendelt el — közölte az ügyészség. C. F. gyakori vendég volt a szomszédban, s vasárnap kihasználta, hogy a kislány egyedül tartózkodott otthon. (sz.)

Kékfény

Táskalopások. Megyénkre eddig nem volt jellemző, de múlt héten két táskalopás történt, mindkettő Sepsiszentgyörgyön. A régi szemerjai temetőben egy asszony hozzátartozója nyughelyét gondozta, s táskáját a szomszédos sírra tette. Onnan tűnt el a benne levő négy mobiltelefonnal és 230 lejjel, valamint irataival együtt. Az egészségbiztosító pénztárnál egy nő a szomszédos ablak pultjára helyezte táskáját, amíg iratait intézte, s mire végzett, elemelték a benne levő 200 lejjel együtt.

Falopás. Dobollón kedden tetten érték B. Manole (39) helybeli lakost, amint szekerén két méter bükkfát szállított, és nem tudta igazolni, honnan szerezte. A rendőrök kiderítették, hogy melyik erdőrészből lophatta a tűzifát. A kb. 200 lej értékű rakományt elkobozták, a tettest lopással vádolják.

(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 19 órától a Terefereklub meghívottja Tulit Zsombor vállalkozó, hegyimentő, alpinista és felesége, Ruszuly Éva színművész. Téma: Székelyek a magasban ― ami eddig volt, és ami lesz ezután. Házigazda: Matekovics János.

Kiállítás. Sepsiszentgyörgyön a Gyárfás Jenő Képtárban a Cipő című képzőművé­szeti, valamint a Spanyol motívumok a lengyel plakátokon című plakátkiállítás még vasárnapig látogatható.

Kézműves-foglalkozás. Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban ma 18—20 óráig kézműves-foglalkozás (nemezkészítés, gyöngyfűzés, gyöngyszövés) gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.

Nyári kaláka. A Guzsalyas Alapítványnál lehet jelentkezni a Nyári Kaláka — ifjúsági és felnőtt kézműves-alkotótáborba. A tábor időpontja: 2010. augusztus 1—8. Választható foglalkozások: fazekasság, bőrművesség, nemezkészítés, rézművesség, gyékény- és csuhétárgykészítés. Érdeklődni és jelentkezni a Míves Házban levő székhelyen és a 0267 311 732-es, 0745 076 531-es, 0745 039 168-as telefonon lehet, honlap: www.guzsalyas.ro.

Felvételi felkészítő. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata szombaton 14.30 órától az iskola drámatermében felvételi felkészítőt tart nyolcadikosoknak. Érdeklődni a 0740 578 725-ös telefonon lehet.

Tanácsadás. Dr. Kerestély Péter Sepsiszentgyörgyön a Pro Nobis Egyesület székházában (Grigore Bălan tábornok út 41. szám, 16-os tömbház, C bejárat, 1-es ajtó) ma és pénteken 10―13 óráig rákos betegeknek és hozzátartozóiknak tart tájékoztatót terápiás lehetőségekről. Érdeklődni a 0267 314 354-es és a 0757 352 541-es telefonon lehet.

Egészségmegőrzés, betegségmegelőzés. Sepsiszentgyörgyön az uszoda II. emeleti Nuga Best szalonjában szombaton 10—17 óráig ingyen kipróbálható a Nuga Best jádeköves, turmánium kerámiás masszázságy. Időpont-egyeztetés a 0723 626 491-es telefonon Kovács Katalin Zsuzsannánál.

Áramszünet. Kézdivásárhelyen ma és pénteken 8.30—14 óráig a Kanta, Fehérmartok, Perkő és Budai Nagy Antal utcában, pénteken 9.30—15 óráig Egerpatakon, Bitán, a rétyi erdészházban, Szacsván, Sepsimagyaróson és Lisznyópatakon szünetel az áramszolgáltatás.

Elzárják az ivóvizet ma 9―15 óráig Sepsiszentgyörgyön a Józef Bem utca 3-as tömbházában, valamint a Gróf Mikó Imre utca 1-es és 2-es tömbházában.

János napja. A néphagyomány szerint ezt a napot ,,Babevő János" napjának is nevezik, mert ekkor vetik a hüvelyeseket: a babot, a borsót, a lencsét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-05-06: Sport - :

Kovászna állt az élre (Labdarúgás, V. liga)

A hét vége nem kedvezett az éllovas Kökösnek. Történt ugyanis, hogy vereséget szenvedett a középmezőny alsó felében elhelyezkedő Árkos otthonában: Árkos—Kökös 1 : 0 (gólszerző: Tamás Á.).
2010-05-06: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a kökösi
özv. FERENCZ LAJOSNÉ JÓZSA MARGIT
életének 98., özvegységének 26. évében hosszú szenvedés után elhunyt.
Temetése 2010. május 6-án, csütörtökön 14 órakor lesz a kökösi családi háztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4233551