Vita a földrajz és a történelem anyanyelvű oktatása miattHalmozódik a koalíciós feszültség

2010. május 6., csütörtök, Közélet

Zűrzavaros nap volt a tegnapi a DLP―RMDSZ kormánykoalícióban: a képviselőház oktatási bizottsága első nekifutásra úgy döntött, csak elemiben oktatható a nemzeti kisebbségek anyanyelvén Románia történelme és földrajza, a gimnáziumban és líceumban kötelező románul tanítani a két tantárgyat.

Ezt követően Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke kijelentette, a nyugdíjtörvény szenátusi szavazása és a képviselőház oktatási bizottságának döntései miatt veszélyben a koalíció szolidaritása. Majd újra elővették az említett oktatási bizottságban az anyanyelvi oktatás ügyét, és elfogadták, hogy a kisebbségi diákok mind a gimnáziumban, mind a líceumban anyanyelvükön is tanulhassák Románia történelmét és földrajzát, ahogy a kormány tervezetében szerepel.

Az alsóház oktatási bizottsága tízperces tanácskozás után szavazta meg 16 igen, 14 nem vokssal, egy tartózkodással Anghel Stanciu, Doina Burcău és Adriana Săftoiu módosító javaslatát, amely előírta, hogy kötelező románul tanítani Románia történelmét és földrajzát az elemi kivételével, ahol a kisebbségi diákok anyanyelvükön tanulhatják a két tantárgyat. Ugyancsak tegnap a függetlenek támogatásával elfogadta a szenátus plénuma az egységes nyugdíjtörvény munkaügyi bizottság által visszautasított módosító javaslatait. A szenátorok az RMDSZ-es Verestóy Attila javaslatára tárgyalási szünetet tartottak, A szünet után a szenátus ülése véget ért, és az RMDSZ bejelentette, nem sikerült megállapodniuk.

Markó haragszik

,,Veszélyben a koalíció szolidaritása" — jelentette ki Markó Béla a tegnapi szenátusi ülésszak végén, és rámutatott, a plénum nem a többség akarata szerint szavazott, nem volt százszázalékos szolidaritás a koalícióban. ,,Tárgyalunk a koalícióban. A megoldás egyszerű: vagy betartja a többség azt, amiben megállapodtunk, vagy mindenki szavaz, ahogy jónak látja" — fejtette ki az RMDSZ elnöke. ,,Nem tagadom, eléggé megharagított bennünket az, ami a képviselőházban történt’" — mondta.

Mégis tanítható magyarul a két tantárgy

A képviselőház tanügyi szakbizottságában újravették a vitás kérdést, és elfogadták, hogy a gimnáziumban és a középiskolában is anyanyelvükön tanulhassák a diákok Románia történelmét és földrajzát, ahogy a kormány tervezetében szerepelt. Az SZDP és az NLP kivonult a bizottság üléséről, mivel szerintük a kormányoldal következetlen volt a szavazás során.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-05-06: Közélet - Fekete Réka:

Felborított beiskolázási terv (Román érdekek miatt)

Döntse el végre a helyi román közösség, hogy milyen oktatást akar a román ajkú gyermekek számára, és főként ne intézkedjék a megyei tanfelügyelőség háta mögött — szögezte le Keresztély Irma főtanfelügyelő tegnapi sajtótájékoztatóján.
2010-05-06: Belföld - :

Hírsaláta

CSERDŐRLAKTANYÁT ÉPÍTENÉNEK CSÍKSZEREDÁBAN IS. Nyomást gyakorol a csendőrség azért, hogy Csíkszeredában a rádióleadó torony közelében levő területet ne a csíksomlyói plébánia, hanem a csendőrség kapja meg, és csendőrlaktanya épülhessen oda — ezt állítja Korodi Attila képviselő. Magas rangú csendőrküldöttség érkezik Csíkszeredába, hogy ,,kivizsgálja" a helyzetet. 1991-től a katolikus plébánia visszaigényelt azon a környéken öt hektárt, a visszaszolgáltatási folyamat elakadt, s most erős nyomást gyakorol az intézményekre, hogy megkapja azt a területet. (Székelyhon.ro)