Lánchíd spagettiből

2010. május 8., szombat, Magazin

A budapesti Lánchíd mását is elkészíthetik száraztésztából a RECCS 2010 elnevezésű tésztahídépítő-bajnokság versenyzői május 21-én Budapesten.

A VI. közép-európai (Kárpát-medencei) hídépítő versenyen az érdeklődők saját tervezésű hídszerkezeteket gyárthatnak száraztésztából, majd azokat terhelési próbának alávetve a zsűri kiválasztja a legjobbat, a legerősebbet. A Széchenyi-emlékév alkalmából a RECCS 2010 programja új kategóriával bővül: a Lánchíd spagettiből kategóriába nevezőknek a szerkezet mását kell száraztészta és ragasztó felhasználásával, tetszőleges méretarányban elkészíteniük. A kategória I., II., III. díját a zsűri a szépség és kivitel alapján ítéli oda — közölte a megmérettetésnek helyet adó Óbudai Egyetem. Az egyetem Bánki Karának Gépszerkezettani és Biztonságtechnikai Intézete mintegy tíz évvel ezelőtt csatlakozott a versengéshez, hallgatói az elmúlt hét évben a kanadai Okanagani Egyetem legrangosabbnak számító világversenyét hat alkalommal nyerték meg.

A RECCS 2006-on Vida Balázs győri építészhallgató közel 400 kilogrammos eredménnyel győzött, 2008-ban pedig a ,,bánkis" Márkos Szilárd Attila hídja 560,3 kilogramm terhelésnél roppant össze, amely a világ eddigi legjobb eredménye. A tésztából épített hidak versengése több évtizedes hagyományokkal rendelkezik, ilyen viadalt több európai és tengerentúli mérnökképző intézményben is rendeznek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-08: Magazin - :

A ,,cipők felhőkarcolója”

A cipők felhőkarcolóját, 31 centiméteres sarokkal ellátott lábbelit tervezett egy román dizájner. A tulajdonképpen három fekete szandálból összeállított cipőkülönlegesség csak kis méretekben kapható.
2010-05-08: Kultúra - Tóth Miklós:

A magyar szellemi haza — jövőnk a földgömbön

Dr. Tóth Miklós, a Hollandiai Magyar Szövetség első titkára az ’56-os forradalom és szabadságharc rotterdami évfordulós ünnepségén
1949 óta élek holland földön. Jogot és református teológiát tanultam Magyarországon és Hollandiában. Utána biztosító lettem, az egyik nagy holland biztosítótársaság igazgatója. Ebben a minőségemben és más hasonló gazdasági tevékenységeim során mint holland üzletember sokat dolgoztam az egész világon, s így volt alkalmam összehasonlítást tenni különböző népek között, mégpedig ,,belülről", azaz a gazdasági oldalról közelítve meg a jelenségeket, nem pedig mint turista.