Mi, hol, mikor?

2010. május 17., hétfő, Mi, hol, mikor?

Zene

* A sepsiszentgyörgyi székhelyű Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja és a budapesti Hagyományok Háza közös szervezésében öt helyszínes erdélyi turnén vesz részt a Magyar Állami Népi Együttes zenekara.

Az Erkel Ferenc és kora című produkció holnap 19 órától a baróti művelődési házban (jegyek elővételben nyugdíjasoknak és diákoknak 5 lej, felnőtteknek 10 lej, a jegypénztárnál válthatók munkanapokon 9—15 óráig), szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadóban látható. Zenekarvezető prímás Pál István Szalonna és Radics Ferenc, énekel Herczku Ágnes

* Az Árkosi Művelődési Központban csütörtökön 18 órától kamarahangverseny. Fellép: Iulian Rusu (klarinét), Alison Turriff (klarinét), Cristina Buga (zongora).

* Sepsiszentgyörgyön a színház nagytermében pénteken 19 órától a Georgius és a Csíki Kamarazenekar szimfonikus hangversenye. Vezényel: Cristian Oroşanu. Műsoron: Beethoven-, Csajkovszkij-, Bartók-, Kodály- művek.

* A kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében pénteken 19 órától Kormorán-koncert.

Színház

* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Makszim Gorkij A nap fiai című darabját a nagyteremben ma 18 órától a Mikes-bérleteseknek játssza. Rendezte: Zakariás Zalán. A Figaro házassága című előadás csütörtökön 19 órától a nagyteremben látható, bérleten kívüli előadás, kedvezményes, 2 lejes jeggyel, minden elmaradt diák- és felnőttbérlet érvényesíthető.

* A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház szerdán 19 órától a nagyteremben Biljana Srbljanoviċ Poveşti de familie (Családi történetek) című darabját játssza Cristian Ban rendezésében.

* A sepsiszentgyörgyi M Stúdió szerdán 19 órától a Lajtha László Stúdióteremben bemutatja a felújított Dokk (Éhség) című fizikai színházi előadását. Rendező: Uray Péter.

Minden sepsiszentgyörgyi előadásra jegy a városi rendezvényszervező irodában (Szabadság tér 1. szám, a volt európai uniós iroda a színház mellett, telefon: 0267 312 104) vásárolható hétfőtől csütörtökig 11―16, pénteken 11―13 óráig, a helyek lefoglalhatók a 0267 312 104-es, a 0728 083 336-os és a 0745 589 214-es telefonon is. Jegyek az előadás előtt a helyszínen kaphatók, a pénztár az előadás kezdete előtt egy órával nyit.

* A kézdivásárhelyi Vigadóban ma 19 órától a Müller Péter—Seress Rezső Szomorú vasárnap című kamaramusicalje a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat előadásában. Rendező: Kincses Elemér. Az előadásra a Tompa Pufi- és a nyugdíjasbérleteseket várják, a fennmaradt helyekre jegyet lehet váltani.

Múzeumi világnap

A múzeumok nemzetközi napja (május 18.) alkalmából asepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban kedden 15 órától azoknak a fiataloknak szerveznek programot, akik szívesen megismerkednének a restaurátor szakma rejtelmeivel, kíváncsiak, hogyan néz ki egy restaurátorműhely, illetve magukat is pró­bára tennék egy tárgy restaurálásában. A múzeumpedagógiai foglalkozás ezúttal is ingyenes.

Kiállítás

* A kovásznai városi művelődési ház zsebtermébenma 18 órakor Nagy Lajos fotó­művész megnyitja a Camera Club Siculorum fotókiállítását. A tárlat két hétig látogatható.

* A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtárában holnap 18 órá­tól megnyílik az I. Szé­kelyföldi Grafikai Biennále tárlata. Kö­szöntőt mond Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Mú­zeum igazgatója, megnyitja Siklódi Zsolt, a rendezvény kurátora és Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész. A rangos tárlat május 30-ig látogatható.

Könyvbemutató

Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében kedden 17 órától a csíkszeredai Pallas-Akadé­mia Könyvkiadó író-olvasó találkozón bemutatja Ferdinandy György Trópusi szerelem című könyvét. A szerzővel Kulcsár Katalin beszélget, házigazda Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Megjelent

Megjelent a Történelmi Magazin májusi száma. A történelmi rovatban folytatódik Bakó Géza sorozata, a székely múlt bemutatása. Az iskolatörténeti rovatban olvashatunk a Ferenc József és a Bolyai Tudományegyetemről, valamint a Székely Mikó Kollégiumról. A politika-kultúra rovatban Egy szekuritátés visszaemlékezései című írás szakszerű és hiteles tükre a hírhedt szekuritáté módszereinek. Asztalos Lajos és Kádár Gyula tanulmányai szakszerűen mutatják be az erdélyi magyarság múltjának meghamisítását, és a kultúra terén megnyílvánuló erőszakos románosítást. A műemléktörténet rovatban Potó János a millenniumi emlékművek világába kalauzol. A budapesti Hősök terén felállított szobrok mellett megismerkedhetünk az utódálmokba került történelmi emlékművek sorsával. Rabocskay László Bereck és Ojtoz vidékére kalauzol, míg az irodalom és kultúra rovatban folytatódik Zonda Attila visszaemlékező memoárja, egy székely legény olténiai katonáskodásának hiteles története. De nem maradnak el az általános történelmi műveltséggel kapcsolatos írások sem. Természetesen a szokásos humor, Kuti János, Simó Edmund vidám tárcái, Forrai Tibor keresztrejtvényei, fejtörők, valamint Korodi Emese Tünde természetkalendáriuma, Kelemen László természet- és madárismertetője is érdeklődésre tarthat számot. A széles körű tematika révén a folyóirat nemcsak magyarságtudatunkban erősíthet, hanem lehetőséget teremt a kikapcsolódásra is. Megrendelhető a 0740 026 450-es telefonon vagy a gyula.kadar@gmail.com e-mail címen. Szabad árusításban megvásárolható a H-Press lapterjesztő standjain, Sepsiszentgyörgyön a Sugás Áruházban és a Diákboltban is.

Lomtalanítás

Sepsiszentgyörgyön mától péntekig folytatódik a tavaszi lomtalanítás. A hulladéklerakó konténer mellé a fölöslegessé vált tárgyakat (használt bútor vagy más háztartási cikkek) helyezhetik ki. Kérik, kizárólag ezeken a napokon helyezzék ki a lomot. Elszállításukat igényelhetik a 0267 310 123-as telefonon.

A vidéki e-lomtalanítás során holnap Maksán, csütörtökön Sepsibesenyőn és Dálnokban gyűjti össze a Tega Rt. a háztartásokban fölöslegessé vált, használt bútorokat és más háztartási eszközöket (üveg, műanyag, papír, textília stb.), a használt villamos és elektronikus készü­lékeket (televízió- és rádióké­szülék, mosógép, hűtőszekrény stb.). Bővebb felvilágosítás a 0267 310 123-as telefonon.

Környezetvédelmi kampány

A zöld offenzíva folytatódik! címmel országos ökológiai és környezetvédelmi nevelési kampány folyik. Ennek egyik állomása Barót, ahol ma a következő programon vehetnek részt az érdeklődők: 9 és 17 óra között a város központjában létesített ideiglenes átvevő központban elektromoshulladék-gyűjtés (aki nagy, nehezen szállítható elektromos készüléket szeretne leadni, hívja a 0267 377 645-ös telefonszámot, az illetékesek elmennek érte), minden személy, aki elektromos hulladékot ad le, tombolajegyet kap. 10—11.30-ig a város zöldövezeteiben és közterületein gyűjtik a hulladékot Zöld társadalom — tiszta társadalom mottóval illetékesek és önkéntesek részvételével, 12 órától a Kelekótya együttes koncertje a művelődési ház kistermében, közben iskolások ökológiai vetélkedőn vesznek részt. Az ÖkoPaparazzi címmel indított akció keretében október 12-ig gyermekek és fiatalok környezetrombolással kapcsolatos fényképeket és videókat küldhetnek a contact@guerillaverde.ro e-mail címre. 14.30 órakor kerekasztal-beszélgetés kezdődik a művelődési házban környezetvédelmi témában. 17 órától tombolasorsolás.

Kékfény

Súlyos baleset. Kézdivásárhelyen a Bem utcában múlt csütörtökön egy 42 éves férfi kilencéves gyermekével gyalog Bereck felé tartott, amikor a néhány pillanatra felügyelet nélkül maradt gyermek áttért a szembejövő autósávra, és elütötte egy szabályosan közlekedő személygépkocsi. A kiskorú súlyosan megsérült.

Cigarettacsempész. Kovásznán a rendőrök múlt csü­törtökön T. Ildikó lakásán lefoglaltak 1681 lej értékben 410 csomag, Ukrajnából és Moldovából származó, illegálisan behozott cigarettát. 40 000 lejre büntették.

(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Huszárik Filmklubjában ma 19 órától a Sándor Pál filmjeit bemutató sorozatban a Szabadíts meg a gonosztól! című 1979-es magyar játékfilmet vetítik. Há­zigazda: Lázár-Prezsmer Endre.

Önsegítő csoport. Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtárában minden hétfőn 18 órá­tól a szenvedélybetegek (alkohol-, játék-, kábítószerfüggők) találkoznak. Külön hozzátartozói csoport is működik. Várják mindazokat, akiknek már sikerült megváltozniuk, valamint azokat, akik változtatni szeretnének életükön. Érdeklődni a 0729 121 188-as és a 0742 883 631-es telefonon 19 óra után, hétfő kivételével. Teljes diszkréció!

Tanácsadás. Dr. Kerestély Péter Sepsiszentgyörgyön a Pro Nobis Egyesület székhá­zában (Grigore Bălan tábornok út 41. szám, 16-os tömbház, C bejárat, 1-es ajtó) ma 10―13 órá­ig rákos betegeknek és hozzátartozóiknak tart tájékoztatót terápiás lehetőségekről. Érdeklődni a 0267 314 354-es és a 0757 352 541-es telefonon lehet.

Áramszünet. Kézdivá­sárhelyen ma 8.30―14 óráig az Iskola és a Vargha Katalin utcában, a 39―54-ig tartó udvarterekben, 9―10 óráig a Kossuth Lajos és az Ady Endre utcában, 11―12 óráig a Ráczok, a Tavasz, a Bod Péter, a Nagy Mó­zes utcában, az 56―63-ig tartó udvarterekben szünetel az áram.

Közgyűlés. A Kovásznai Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára évi beszámoló közgyűlését szerdán 10 órától tartja a városi művelődési ház nagytermében.

Autóbusz Sugásba. A sepsiszentgyörgyi Multitrans beindította járatait Sugásfürdőre. Indulás naponta Sepsiszentgyörgyről a belvárosi buszmegállóból 9 és 15.30 órakor, visszaindulás 11 és 18 órakor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1421
szavazógép
2010-05-15: Világfigyelő - :

Szlovákia válaszlépésre készül (Kettős állampolgárság)

Szlovákia számára elfogadhatatlan, hogy Magyarország intézményesíteni akarja kapcsolatait a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségekkel, s meggyőződése, hogy ez a lépés nincs összhangban a nemzetközi joggal — állapította meg tegnapi rendkívüli ülésén a szlovák kormány.
2010-05-17: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal, de a feltámadás reményében tudatjuk, hogy a szerető férj, édesapa, nagyapa, testvér és rokon,
id. SZŐCS VILMOS
életének 75. évében 2010. május 16-án hirtelen elhunyt.
Drága halottunkat május 18-án 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a szentivánlaborfalvi római katolikus temetőben.
Halhatatlan lelkéért az engesztelő szentmiseáldozatot ugyanakkor mutatjuk be az egek Urának.
Drága jó édesapánk, soha el nem múló hálával és szeretettel veszünk búcsút tőled azzal a reménnyel, hogy még találkozunk. Imádságos lélekkel és fájó szívvel kísérünk el utolsó utadra.
Urunk, Jézus, adj neki örök nyugodalmat.
A gyászoló család
5708