Lengyelországban tetőzik az árhullám

2010. május 26., szerda, Világfigyelő

Árvízi vészhelyzetet hirdettek ki tegnap Lengyelország két nyugati vajdaságában, miközben az ország központi és déli területein levonulóban az árhullám.

A vészhelyzetet a nyugati nagy-lengyelországi és alsó-sziléziai vajdaságban hirdették ki, de az ár az északi pomerániai vajdaságot is fenyegeti. A mentőegységeket és a munkagépeket a veszélyeztetett területekre irányítják át délről, ahol az árvízhelyzet fokozatosan normalizálódni látszik.

A lengyel kormány tegnap kétmilliárd zlotyt (mintegy 480 millió eurót) csoportosított át a költségvetés tartalé­kaiból az árvízkárosultak megsegítésére. Donald Tusk miniszterelnök kijelentette, hogy senki sem marad segítség nélkül. ,,Úgy kell elköltenünk a segélyalapokat, hogy azzal ne veszélyeztessük a költségvetés stabilitását" ― mondta a kormányfő.

A júniusi elnökválasztások közeledtével az ellenzék egyre nagyobb nyomást gyakorol a kormányra az idei költségvetés módosítása és az árvízkárosultak fokozottabb segélyezése érdekében. Tusk szerint azonban erre nem lesz szükség, s a kétmilliárd zlotyt az eredetileg uniós támogatású infrastrukturális fejlesztések társfinanszírozására szánt összegekből vonják el. Jerzy Miller belügyminiszter szerint az árhullám a Visztulán, az Oderán és Wartán egyaránt a Balti-tenger felé halad. A tárcavezető szerint a helyzet az Oderán nyugodtabb, mint a Visztulán. A meteorológusok újabb esőzéseket jósolnak várhatóak Dél- és Nyugat-Lengyelországban, de reményeik szerint ezek nem súlyosbítják a helyzetet.

Varsóban a vízszint nagyon lassan apad, s továbbra is fennáll a gátszakadás veszélye. A Visztula-parti kerületeket továbbra is lezárva tartják a tűzoltók és a mentőalakulatok. Az árhelyzet alakulását katonai helikopterekről figyelik. A lengyel főváros több mint kétszáz iskolájában továbbra is szünetel a tanítás. A lengyel autóutak hosszú szakaszai víz alatt állnak, több vasútvonalon továbbra sem közlekednek szerelvények.

Lengyelországban tizenhatra emelkedett az árvíz halálos áldozatainak száma, országszerte tízezrek kényszerültek lakhelyük elhagyására. A becsült kár meghaladja a kétmilliárd eurót. A mentésben jelenleg tizenötezer tűzoltó, hatezer rendőr és csaknem ötezer katona vesz részt.

Magyarországi készültség

A Sajó, a Bódva és a Hernád apad, de 130 kilométeres szakaszon még rendkívüli az árvízvédelmi készültség. A Tisza a felső szakaszán apad, de több szakaszon árad. A Körösökön megszűnt a készültség. Kóthay László ügyvezető vízügyi államtitkár tegnap elmondta: 1528 kilométernyi fővédvonalon tartanak fenn valamilyen szintű védelmi készültséget. Közölte, hogy az előre jelzett csapadék hatására a Felső-Tisza kárpátaljai szakaszáról és a Szamosból újabb árhullám várható. Baranyában, Kisszentmárton közelében fél méter víz öntött el egy utat a hét végén, mert elloptak egy zsilipet a Fekete-víz patakról. A helyi lakosok segítségével, csaknem hatezer homokzsák felhasználásával sikerült elzárni a víz útját.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-05-26: Nemzet-nemzetiség - B. Kovács András:

Szoktak-e álmodni? (Jogászszemmel az autonómiáról)

Érdekes előadást tartott a sepsiszentgyörgyi Pinceklubban egy lehetséges erdélyi magyar autonómiáról Rozsnyai Sándor, az ismert sepsiszentgyörgyi jogász, a megyei ügyvédi kamara dékánhelyettese.
2010-05-26: Világfigyelő - :

Ügynök volt a hittudományi egyetem rektora

Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem kinevezett rektora közleményben ismerte el, hogy ügynökként tevékenykedett a Kádár-rendszerben.