Adalékok Puskás Tivadar életéhez

2010. május 29., szombat, Magazin

Miután évek óta vendége vagyok rokonsági alapon a Puskás Tivadar Iskolaközpont Puskás Tivadar-emlékünnepségeinek, arra gondoltam, viszonoznám figyelmességüket néhány kevésbé ismert Puskás Tivadar-történettel.

Elöljáróban meg kell jegyeznem, hogy Puskás Tivadar (1844. szeptember 17.) és közvetlen felmenői nem Ditróban születtek és éltek, jóllehet máig makacsul él ez a hiedelem. Édesapja Budapesten volt hajózási vállalkozó, és Tivadar is ott született. Akkor hogyan kapcsolódnak a ditrói előnevű nemesi családhoz? (Tivadar következetesen használta a ,,ditrói" előnevet, joggal!) Korai ősei valóban gyergyóditróiak. A II. Rákóczi György erdélyi fejedelem meneküléssel végződő lengyelországi hadjáratában (1655—58) a hozzá hű ditrói Puskások (Balázs?) is részt vettek. Ezek közül némelyek nem tértek vissza szülőföldjükre, hanem letelepedtek az útjukba eső Visó völgyében (Györkefalu — Cetatele). A Puskás családot II. Rákóczi György ,,lófősíti" 1650. április 4-én, a nemesi armálist később Mária Terézia királynő 1744-ben adományozza ,,ditrói" előnévvel. Mivel a közvetlen követési szálak kb. 50 évig nem ismertek, csak annyit tudunk, hogy Puskás György (1712—1790) a Nagybányától délre fekvő Györkefaluban élt. Onnan vezethető le a családfa Tivadarig: György fia Demeter (megh. 1817-ben), fia Tivadar (1783—1856), ennek fia Ferenc (1810—1866), akinek Agricola Mária nevű feleségétől születik a mi Tivadarunk. (A mellékes ágakat elhagytuk.)

Tivadarnak Zsófia nevű (Zsófia, gróf Wetter von Lillien), Amerikában feleségül vett elvált asszonytól születik József, Marionne-May, Margeritte és Theodora gyermeke. Jóllehet az Egyesült Államokban összeházasodtak, majd Londonban ismét, harmadszor is meg kell tenniük, amikor hazaköltöznek Magyarországra, mivel az akkori törvények csak az egyházi házasságot ismerték el, s így három gyermekük nem viselhette a Puskás nevet, csak Zsófia első férjéét, Török József grófét (Kazinczy Ferenc feleségének, Török Sophie-nak — Mária Terézia által grófi címet nyert Abaúj megyei Törökök — tehát József is rokona.). A Magyarországon született Theodora viseli apja nevét, és marad mindvégig apja mellett. Tivadar idősebb lánya, May Bécsben megismerkedik az egyiptomi alkirályi trón várományosával, aki 1910-ben feleségül veszi. A II. Abbas Hilmi néven Egyiptom uralkodója, Puskás, Török May pedig 1914-ig egyiptomi királyné lesz (1914-ben, az I. világháború kezdetén az osztrákbarát uralkodót az angolok elűzik). Zsófia, majd leánya is Bécsbe költözik (a jómódú Puskás Tivadart sikertelen vállalkozásai csőddel fenyegetik, már nem tudott feleségének rangjához illő életet nyújtani). Theodora marad apja mellett, és egykori amerikai nevelőnőjük, akit Tivadar öccse, Albert feleségül vesz. Az asszony soha sem tanult meg jól magyarul, de egyik korabeli hírlap tanúsága szerint egy hosszabb verset fabrikált, amelynek utolsó sorai jellemzőek: ,,Angol nemes voltam én / Magyar nemes lettem én / Magyar koldus vagyok én / De magyar földben nyugszom én."

Tivadar még megélte találmánya, a telefonújság (a rádió őse) megszólalását, amely egy hónap múltán közölte előfizetőivel, hogy 1893. március 16-án az alig negyvennyolc éves Puskás Tivadar szívinfarktusban elhunyt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-29: Magazin - :

Sztárok a Félszigeten

Nem emelkednek a jegyárak az idei Félszigeten, sőt: június 20-ig tízszázalékos kedvezménnyel, 179 lejért lehet beszerezni a négynapos bérletet Erdély legnagyobb szabadtéri rendezvényére, az augusztus 26—29. között Marosvásárhelyen zajló Félsziget Fesztiválra.
2010-05-29: Irodalom - Bogdán László:

Száz éve halt meg Mikszáth Kálmán

Száz éve elhunyt, de regényein, java elbeszélésein, villódzóan szellemes tárcáin, a Tisztelt Házról szóló írásain valahogy nem fog az idő…