Röviden

2010. június 2., szerda, Világfigyelő

Nem kérték a magyar véleményt

Nem hangzott el a magyar álláspont a trianoni békeszerződésről azon a szemináriumon, amelyet a prágai Gazdasági és Politikai Központ rendezett hétfő este a cseh fővárosban. A Václav Klaus államfő által vezetett szemináriumon cseh és szlovák vélemények hangzottak el Trianonról. Szőke László prágai magyar nagykövet, aki a hallgatók sorában volt jelen a rendezvényen, kifogásolta, hogy az előadók között a magyar fél képviselői nem kaptak helyet.

Klaus a megjegyzésre reagálva kijelentette: ,,gyötri és nyugtalanítja", ami az utóbbi időben Magyarországon történik, utalva ezzel az állampolgársági törvényre. A magyar diplomata ,,szomorúságának és csalódottságának" adott hangot az előadásokkal kapcsolatban. ,,Korábban el sem tudtam képzelni, hogy a baráti Cseh Köztársaság fővárosában ilyen nyilatkozatok hangozhatnak el" ― nyilatkozta Szőke, aki a rendezvényen szóvá tette, a szeminárium célja nem a véleménycsere volt, mert csak az egyik fél kapott lehetőséget álláspontja ismertetésére. Elmondta: Magyarország a jövőben is be fogja tartani a trianoni szerződés rendelkezéseit, holott ,,ez a diktátum sok embernek fájdalmat és szomorúságot okozott". A hallgatóság egy része a nagykövet szavait megtapsolta. Klaus azt válaszolta: legitim dolog ezekről az eseményekről beszélni. ,,Ez nem Magyarország megvádolása valamivel, hanem félelmünk kifejezése" ― jelentette ki az államfő, aki szintén tapsot kapott a közönség egy részétől.

Orbán Viktor Donald Tuskkal tárgyalt

Az új magyar kormány számára és szándékai szerint a visegrádi országok (V4) együttműködése olyan kitüntetett kapcsolatrendszer, amelyet erősíteni szeretne, és ezt az együttműködést nem gyengíthetik bilaterális konfliktusok sem ― mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök tegnap délután a lengyel kollégájával, Donald Tuskkal tartott közös sajtóértekezleten. A magyar miniszterelnök első külföldi hivatalos látogatásán négyszemközti tárgyalást folytatott lengyel kollégájával, majd a két küldöttség plenáris tárgyalásra ült össze. A tárgyalásokon elsősorban a V4-es együttműködés és a 2011-es magyar, majd a lengyel EU-elnökség kapcsán kialakítandó együttműködés volt terítéken.

Híres magyarok az EP-ben

Nemzetközi hírű magyar tudósokat és művészeket mutat be az a fotókiállítás, amely A trianoni múlttól a schengeni jövőig alcímmel tegnap délután nyílt meg Brüsszelben, az Európai Parlament épületében. A megnyitón mondott beszé­dében az EP néppárti frakcióját vezető Joseph Daul rámutatott: olyan emberekről van szó, akik személyiségükben előfutárai voltak annak, ami az egységes Európa építésével ma zajlik a kontinensen. A kiállítást szervező Gál Kinga (Fidesz) kifejtette: a békeszerződés 90. évfordulóján el lehet mondani, hogy Trianon örökségének kezelésére ― egyebek között a 25 éve aláírt schengeni szerződés révén ― új, európai dimenzió keretében nyílik lehetőség.

A feketedobozok tanúsága

A lengyel hatóságok nyilvánosságra hozták azt a szó szerinti szöveget, amely a Lech Kaczyński államfőt szállító repülőgép pilótafülkéjében, az áprilisi oroszországi katasztrófát megelőző negyven percben elhangzott beszélgetések alapján készült. A szövegből kitűnik: a fedélzeti automatika az utolsó percben legalább tucatszor figyelmeztette a pilótákat arra, hogy növeljék a repülési magasságot, mert a gép közel került a talajhoz. A pilóták csak az utolsó pillanatokban hallgattak a figyelmeztetésre, amikor már késő volt.

Az al-Kaida elvesztette harmadik emberét

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tegnap bejelentette afganisztáni parancsnokának halálát. Az egyiptomi születésű Musztafa Abu al-Jazid ― aki az Oszama bin Laden vezette terrorszervezet egyik alapítója volt ― Afganisztánban halt meg ― közölte az iszlamista honlapokat figyelő SITE amerikai központ. Jazid 2007 óta irányította az al-Kaida afganisztáni szervezetét. A SITE szerint a megfigyelt honlap nem részletezte Jazid halálának körülményeit, de az al-Kaida bejelentette azt is, hogy harmadik emberének és az afganisztáni műveletek főnökének felesége, három leánya, unokája és más férfiak, nők és gyermekek is életüket vesztették.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-06-02: Világfigyelő - :

Izrael nem kér bocsánatot (A gázai segélyflottilla megtámadása)

Izrael szerint semmi nem indokolja a bocsánatkérést a Gázai övezetbe önkénteseket és segélyt szállító flottilla hétfői megtámadásával kapcsolatban. ,,Nem kell elnézést kérnünk azért, mert megvédtük magunkat" ― mondta Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes tegnap.
2010-06-02: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Miért kellene mennie a kormánynak?

A kormány lemondásáig folytatódnak a tiltakozó megmozdulások az országban — jelentették be igen elszántan a szakszervezeti vezetők. Sokakban felmerül azonban a kérdés: a bérek és nyugdíjak csökkentése kiváltotta reménytelenségen, a hatalom arroganciája okozta jogos felháborodáson, a magára valamit is adó szakszervezeti mozgalom radikalizmusán kívül másvalami indokolja-e a követelést.