Búcsút mondhat az eurónak Görögország

2010. június 5., szombat, Gazdaság

Görögország számára a legjobb megoldást nem a deficitcsökkentő megszorító csomag jelentené, hanem az eurózónából történő kilépés — mondta Hans-Werner Sinn, a német Ifo kutatóintézet elnöke.

A görög kormány a versenyképesség visszaszerzése érdekében csökkenteni akarja az árakat és fizetéseket, valamint megtakarításra akarja kényszeríteni az országot, ez pedig Sinn szerint lehetetlen. A görög kormány terve egy polgárháború receptje, Görögország számára a valódi megoldást az euró elhagyása jelentené, amit az új fizetőeszköz leértékelése követne — fogalmazott az Ifo szakértője.

Sinn egyetért a Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász által elmondottakkal, miszerint ötven százalék az esélye annak, hogy Görögországot a többi tagország kikényszerítse az euróövezetből. Krugman szerint ez a legfontosabb feltétele annak, hogy az ország kilábaljon a jelenlegi krízisből. A görög kormányfő, Jorjiosz Papandreu nemrég a GDP 14 százalékát elérő költségvetési megszorításokat hirdetett meg annak érdekében, hogy a büdzsé hiányát 2014-ig az EU által megkövetelt háromszázalékos szintre csökkentse. A megszorítások alapja az adók emelése, bércsökkentés a közszférában és a nyugdíjak visszavétele. (Napi.hu)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-06-05: Gazdaság - :

Államcsődveszély Magyarországon? (Lejtmenetben a forint, felelős kerestetik)

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy csütörtöki konferencián kijelentette: kevésen múlik, hogy nincs államcsőd, és Magyarország könnyen Görögország sorsára juthat.
2010-06-05: Gazdaság - :

Hangágyúval a fórumért

Kanadában hangágyúkat is bevethetnek a június végi G20-csúcs biztosítására: a torontói rendőrség csütörtökön mutatta be a nyilvánosságnak a szerkezeteket, amelyekkel szükség esetén a tüntetőket tartanák majd távol a találkozó helyszínétől.