A vulkánkitörés ellenére szárnyaltak a fapadosok

2010. június 5., szombat, Gazdaság

Májusban 7,9 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi adatokat az easyJet májusi utasforgalma. A diszkont légitársaság utasforgalma az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest 4,26 millióra emelkedett — írja a MarketWatch.

A járatok kihasználtsági mutatója ezzel párhuzamosan 85,8 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 83,5-ről. A társaság közlése szerint a májusi adatokat jelentősen rontotta a vulkáni hamu miatti járattörlések nagy száma, a mintegy 1600 törölt járat 215 000 fős csökkenést jelentett az utasok számában a cég adatai szerint. Korábbi közlés szerint 50—75 millió fontot emésztett fel az izlandi vulkán kitörése, így az év egészében 100—150 millió fontos adózás előtti nyereségre számít a társaság, szemben a korábbi 175—200 milliós várakozásával. A márciussal végződött fél évben adózott vesztesége 58 millió fontra csökkent az egy évvel korábbi 85 millióról, elsősorban az üzemanyagköltségek mérséklődése következtében, a légitársaság bevétele 13 százalékkal 1,17 milliárd fontra emelkedett a fél évben.

Egy másik diszkont légitársaság, az ír Ryanair 305 millió euró adózott nyereséget ért el a márciussal véget ért üzleti évben az egy évvel korábbi 169 millió euró veszteség után. A társaság közleménye szerint a bevétel két százalékkal hárommilliárd euróra emelkedett, az utasok száma 14 százalékkal 66,5 millióra nőtt. A javulást az üzemanyagárak csökkenésének és a járathálózat fejlesztésének tulajdonítja a társaság.

Az eredményekből a részvényesek egyszeri osztalékfizetés keretében részesülnek; októberben összesen 500 millió euró osztalékot fizet a társaság. Több mint tíz éve ez lesz az első osztalékfizetés a huszonnégy éve alapított Ryanairnél.

A 2009—2010-es üzleti évben az átlagos jegyár 32 euró volt, ami a legalacsonyabb Európában. A kínálat 284 járattal bővült. Van ugyanakkor olyan város is, amely kiesik a Ryanair kínálatából. Ilyen Budapest, ahonnan októberben vonul ki a társaság, mert nem tudott megegyezni a Ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airporttal a díjak csökkentéséről.

Az izlandi vulkáni hamufelhő miatt elrendelt közlekedési korlátozások 50 millió eurós bevételkiesést okoztak társaságnak. Több mint kilencezer járatot kellett törölni, a Ryanair azonban azzal számol, hogy a 2010—2011-es üzleti év egészében az utasok száma 11 százalékkal 73,5 millióra emelkedik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-06-05: Gazdaság - :

Hangágyúval a fórumért

Kanadában hangágyúkat is bevethetnek a június végi G20-csúcs biztosítására: a torontói rendőrség csütörtökön mutatta be a nyilvánosságnak a szerkezeteket, amelyekkel szükség esetén a tüntetőket tartanák majd távol a találkozó helyszínétől.
2010-06-05: Nemzet-nemzetiség - Kádár Gyula:

Hiszünk Székelyföld feltámadásában (Kilencvenéves a békediktátum)

Trianon 90. évfordulóján elmondhatjuk, hogy a székely nép nem mondott le az önrendelkezés jogáról, a területi önkormányzatról.