Trianont idéző képeslapok Sepsiszentgyörgyről

2010. június 8., kedd, Magazin

A trianoni diktátum csak fegyvernyugvást jelentett a vesztes országoknak. A legyőzött Magyarországnak olyan nemzeti megaláztatásokat, szociális és gazdasági terheket hozott, hogy belpolitikájában óhatatlanul a revíziós mozgalom ébredését és állandó jelenlétét eredményezte. Ezt Bethlen István miniszterelnök 1925. évi nyilatkozata szerint „nem a kormányoknak, hanem a társadalomnak kell csinálnia".

E revíziós mozgalom számos hajtása közé sorolható az 1925-ben a maroshévízi Urmánczy Nándor által meghirdetett Országzászló Mozgalom, mely a megcsonkított ország helységeiben az elszakított területekre emlékeztető szobrok és emlékművek állítását, az új határ mentén az ország keresztre feszítettségét szimbolizáló szakrális jelképek — keresztek, kálváriák — emelését tűzte céljául. Számos plakát, röpirat, képeslap terjesztése a követelések állandó lebegtetésének eszközéül szolgált. Ez utóbbiból mutatunk be két korabeli, városunkkal kapcsolatos képes levelezőlapot.

Az egyiken a képeslapok esetében szokatlan eljárást fedezünk fel: a neves budapesti Divald-Monostory Fényképészeti Műintézet által 1916-ban kiadott, a Székely Nemzeti Mú­zeumot ábrázoló képeslap raktáron maradt példányait látták el a 20-as években revíziós követelést megfogalmazó felülnyomással.

A budapesti székhelyű, Székely Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Egyesületének felkérésére a 30-as években Gönczí Gebhardt Tibor — a későbbi Munkácsy-díjas grafikusművész, számos plakát, hirdetés, embléma, képeslap és bélyeg tervezője — tizenkét képes színes levelezőlapból álló sorozatot készít, melynek egyikére a Székely Nemzeti Múzeum épületét rajzolta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-06-08: Magazin - Sylvester Lajos:

Trianon székelyföldi sziklába vésve (Emlékműavatás Sopronban)

A soproni emlékmű
Szombaton Sopronban a Nemzeti Összetartozás Napján, a gyászos trianoni diktátum 90. évfordulóján emlékművet avattak. A héttonnás andezittömb Háromszékről származik, Rozin Sándor mikóújfalusi vállalkozó adománya.
2010-06-08: Magazin - :

Zabolai medve a Nemzeti Vágtán

Bár a Zabolát képviselő ló nem jutott be az előfutamokba, a falu sátra hatalmas siker a budapesti Nemzeti Vágtán, az Andrássy úton.