Régi-új igazgató tisztségben

2010. június 9., szerda, Közélet

Egyévi kihagyás után ismét Kovács István vezeti a megye környezetvédelmi felügyelőségét.

A vegyészmérnöki végzettségű, környezetvédelmi mesterfokozattal és európai jogi tanulmányokkal is rendelkező főfelügyelő tisztségébe tavaly májusban az akkori Boc-kormány a DLP helyi ifjúsági szervezetének elnökét, Dan Suciut nevezte ki, akinek azonban hiányzott a szakképesítése, és több botrány, sok hiányzás után idén januárban végleg távozott az intézmény éléről (tevékenységéből most csak két nevezetes eseményt emelünk ki: mindjárt az első napon összetörte hivatali gépkocsiját, és ő támogatta a sztriptíztáncos ifjúsági igazgatóvá való előléptetését). Üresen maradt helyére hosszadalmas jogi huzavona után nemrég újabb versenyvizsgát írtak ki (a tavaly is érvényes, ám a kormány által megszegett közhivatalnoki törvény alapján), ezt pedig Kovács István nyerte meg, aki 2006 és 2009 májusa között már ebben a munkakörben dolgozott. Kinevezését Tamás Sándor megyeitanács-elnök jelentette be tegnap, a normalitás felé tett újabb lépésként értékelve az eseményt. Ide sorolta Farkas Csaba megyei főtanfelügyelő-helyettes visszahelyezését, és azt, hogy a vízügyi igazgatóság meg az egészségbiztosító pénztár élére is általuk javasolt személy került; másutt is várják a régi vezetők újbóli beiktatását. Kovács István röviden megerősítette az állására vonatkozó tudnivalókat, és közölte, hogy Háromszéken viszonylag jól állunk, a falusi szeméttelepeket szabályosan lezárták, a cégeket rendszeresen ellenőrzik, mindössze 4—5 olyan (állattenyésztéssel és kitermeléssel foglalkozó) vállalat van, amely folyamatosan szennyezi a környezetet, de ezeknek ütemterv szerint javítaniuk kell módszereiken, és legkésőbb 2014-ig fel kell számolniuk minden káros kibocsátást. A környezetvédelmi felügyelőségen összesen tíz szakellenőr dolgozik, egyikük napi 24 órás szolgálatot teljesít, de inkább a gazdasági egységekre, mint a magánszemélyek tevékenységére összpontosítanak — azaz egy-két kidobott pillepalackért vagy hangos autórádióért nem fognak kiszállni (ez nem is mindig feladatuk, van, ami a rendőrségre, egészségügyre, önkormányzatra tartozik), nagyobb gondokat próbálnak orvosolni: vizek, utak, zöldterületek ipari szennyezését kivédeni, a szelektív hulladékgazdálkodás, a roncsautó-program betartását stb. figyelni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-06-09: Közélet - Sylvester Lajos:

Együtt a szenvedés ernyője alatt...

A Volt Politikai Foglyok Nemzetközi Szövetsége, az INTER-ASSO idén Brassóban és Bálványosfürdőn tartotta XVIII. kongresszusát.
2010-06-09: Közélet - :

Radar után radar

Lámpáznak a szemből jövők, s a túlzott sebességgel haladó gépkocsivezető lassít, aztán elhalad a radarkészülék mellett, s hajlamos ismét beletaposni a gázba.