VívásA vívó Európa-bajnokság elé

2010. július 15., csütörtök, Sport

Szombaton Lipcsében kezdődik a jövő csütörtökig tartó Európa-bajnokság.

Az első Európa-bajnokságot éppen 89 évvel ezelőtt rendezték Párizsban. Egy fegyvernem, a párbajtőr szerepelt a műsoron, győztese a francia Gaudin volt. A következő esztendőben, a második kontinensviadalon már két fegyvernemben küzdöttek az érmekért — párbajtőrvívásban a norvég Heide diadalmaskodott, kardvívásban egy holland katonatiszt, de Jong győzött. A magyarok a negyedik Európa-bajnokságon mutatkoztak be, és kardvívásban egyenesen háziversenyt rendeztek: 1. Garay János, 2. Uhlyarik Jenő, 3. Petschauer Attila... A tőrvívás 1926-ban került az Eb-k műsorába. Egy évvel később a nők is színre léptek tőrvívásban. Az első Európa-bajnokuk az olasz Oreste Puliti. A magyar nők első érmese Dany Margit (bronz — 1929), aztán következett Bogáthy Bogen Erna (1931, 1933 — ezüst), majd aranyérmével a Bogáthy Erna, Dany Margit, Elek Ilona, Elek Margit összetételű csapat. Ez volt a kezdet. Fémjelzetten szép. A folytatás sem lehetett rosszabb — olyan nevek kerültek az Európa-bajnokságok aranyérmesei, érmesei névsorába, mint a párbajtőröző Dunay Pál, Sákovics József, Kausz István, Kulcsár Győző, Schmitt Pál, Fenyvesi Csaba... a kardvívó Kabos Endre, Gerevich Aladár, Berczelly Tibor, Rajcsányi László, Kovács Pál, Kárpáti Rudolf, Horváth Zoltán, Pézsa Tibor... a törvívó Gyuricza József, Fülöp Mihály, Kamuti Jenő, Elek Ilona, Nyári Magda, Dömölky Lídia, Rejtő Ildikó, Juhász Katalin, Bóbis Ildikó, Tordasi Ildikó... És nem maradtak le a magyarországiaktól az erdélyiek sem, Lázár Kató, Szabóné Orbán Olga, Jencsik Katalin, Gulai Ilona, Tasi Zsuzsanna, Lázár Ré­ka, Szabó Vilmos, Pap János, Falb Gyula... akik nagyon sokat tettek az egyetemes magyar sport trófeagyűjteményének gazdagításáért, hiszen túl az Európa-bajnokságokon tagadhatatlan érdemeket szereztek az olimpiai játékokon és a világbajnokságokon is. Nincs abban semmi túlzás, ha azt mondjuk, a vívás igazán magyar sportág.

A szombaton kezdődő Európa-bajnokság esélyeit latolgatva Kamuti Jenő szakmai alelnök szerint az erőviszonyok változatlanok, továbbra is az olasz, francia, orosz, német és a magyar csapat a legerősebb, de a lengyelek és a románok is ,,biztosan éremmel térnek majd haza". Mindkét nem — férfi, női — három-három fegyvernem összesen 36 érméért versenyez, természetesen egyéniben és csapatban.

A címvédők:

tőr: Baldini A. (olasz)—Olaszország (csapat), nők: Vezzali V. (olasz)—Olaszország (csapat)

párbajtőr: Sven Schmid (német)—Magyarország (csapat), nők: Heidemann B.(német)—Románia (csapat)

kard: Resetnyikov V. (orosz)—Olaszország (csapat), nők: Harlan O. (ukrán)—Ukrajna (csapat). (-ros)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-07-15: Sport - :

Sorsoltak (Kézilabda)

Kedden sorsoltak a női kézilabda Bajnokok Ligájában. A csoportkör első játéknapja október 9—10-én, az utolsó pedig november 20—21-én lesz. A kvartettek első két helyezettje jut a középdöntőbe, amelynek sorsolását november 23-án tartják.
2010-07-15: Sport - :

Bajnokok Ligája (Labdarúgás)

A labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező 2. fordulójának kedden játszott első mérkőzései: