Fejetlenség A borvíz útján

2010. július 22., csütörtök, Közélet

Újrakezdés Oltszemen

Ki gondolta volna, hogy nem a megszokott nehézségek, hanem az eső és az árvizek gördítenek akadályt A borvíz útja program keretében Oltszemen és Bölönben megkezdett munkálatok elé. Oltszemen a Kelemen-féle, Bölönben egy brassói cég kezdte meg a munkálatokat. Kiásták az alapokat, részben szigetelték.

Az egymásután két alkalommal érkező ár vízzel feltöltötte az épületek alapozásához előkészített vájatokat, mindent elölről kellett kezdeni.

MIndkét településen kezelőközpont építését kezdték meg. Ásványvizes kádfürdők, fedett fürdőmedencék szolgálják majd a gyógyulni akarókat, és mi sem természetesebb, mint hogy egy-két borvízcsorgó is működjék, ha netalán orvosi javallattal érkeznek a betegek (ez még a jövő titka), és hogy azok vize ivókúrára alkalmas kémiai összetételű legyen. Az áradások sem tartanak míg a világ, mind a két faluban újrakezdték a munkálatokat. Mi inkább azt kerestük, milyen gyógyvizekkel fogják táplálni a kezelőközpontokat, milyen azok balneológiai minősítése, hozamuk elegendő-e a leendő egység folytonos működtetésére, mert ismeretes, hogy a tervezetek gyors iramban készültek, és pontosan e kérdések maradtak részben megválaszolatlanul, márpedig ezek a kezelőközpontok felépítésének elsődleges ismérvei. Meglehetősen kellemetlen és nehéz, hogy mindez menet közben szakad a kivitelező cégek nyakába, annál is inkább, mert több helyen alvállalkozásban dolgoznak.

Oltszemen kérdéses, hogy a kezelőközpont közelében levő Bagoly-borvíz és a teljesen elhanyagolt egykori Oltszemi-fortyogó hozama elegendő lesz-e a bázis ellátására, miként az is, hogy a fortyogóban feltörő szabad szén-dioxid mennyisége táplálhat-e ott egy száraz gázfürdőt, mofettát. A Bagoly-kút vizét a kolozsvári egyetem, majd a Stabil Izotópok Intézete elemezte: kimutatták, hogy az Olt-völgy vizei közül ennek legmagasabb a természetes radioaktivitása, ami alkalmassá teszi a leghatásosabb fürdőkúrára. Oltszemen fürdőkúrás kezelést terveznek ugyan, de elengedhetetlen az ivókúra is, mert ez a vidék a leggazdagabb az alkalmas víztípusokban. Nagyon fontos lenne az oltszemi kezelőközpontban is egy alkalikus (lúgos) ásványvízcsorgó. Erre a közeli Sósborvíz felelne meg, melynek bevezetését, úgy tudjuk, nem tervezték. Mind a fürdő-, mind az ivókúra használata azonban orvosi felügyeletet igényel.

Bölönben — túl azon, hogy mindkét objektumhoz a szükséges önrész roppant terheli az önkormányzatok költségvetését, előteremtése gondot okoz — a készülő egységhez vezető út megépítése is az önkormányzat nyakába szakadt. Gond, mert mindkét bekötőút az Olt alacsony óalluviális térszínét szeli át, és erős alapozást igényel. Bölönnek reumatikus jellegű mozgásszervi bajok kezelésére alkalmas édes-kénes, szulfátos és kén-hidrogénes gyógyvize van. Nem a minősége, hanem bizonyára a mennyisége fog majd gondot okozni. Szerencse azonban, hogy ez a típusú víz tárolás során nem veszít sokat gyógytulajdonságaiból.

Itt épül a bölöni Büdös

Hiányát érezni itt is egy hozammérésekre alapuló, pontos hidrogeológiai tanulmánynak. Mindkét megyében számtalan szakember él, aki erre vonatkozó adatokkal is szolgálhatott volna! A helyzet felületes ismeretének és a terepszemle hiányának tudható be, hogy a bölöni gyógyvíz térségében, ahol szigorú hidrogeológiai és egészségügyi védőövezeteket kell majd körülhatárolni, szervasmarhakarám épült.

Megelégedéssel nyugtázható, hogy útjára indult a borvízprogram, s ha akadozva is, de érkeznek az anyagi alapok, és lesznek olyan kisebb kezelőközpontok a megyében, ahol szerényebb áron gyógyulhat majd a helybeli téesznyugdíjas is, ám a bőséges és minőségi természetes gyógytényezővel való ellátás itt is megoldásra vár.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-07-22: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Összekeveredtek a csatornák

Az idei esőzések igencsak próbára tették a megyeszékhely csatornahálózatát: bár a város nagy részében viszonylag hamar elfolyt a lehullott nagy mennyiségű víz, jó néhány helyen hosszabb ideig is megállt, és csak külön beavatkozással lehetett eltüntetni.
2010-07-22: Közélet - Bokor Gábor:

Többlet­költséget hozott Kovásznán az eső

Gondot okoz a kovásznai polgármesteri hivatalnak a bőséges esőzések miatt buján fejlődő növényzet. Nem győzik a gyomlálást, a kaszálást, általában a zöldövezetek karbantartását — mondta el Thiesz János alpolgármester.