Spekulál a kormány a mezőgazdasági támogatásokkalÚjabb gazdasztrájk Bukarestben

2010. július 27., kedd, Gazdakör

A júniusi kolozsvári gazdasztrájk után Bukarestben a miniszterelnök, a pénzügyminiszter és az agrártárca vezetője fogadta a tiltakozó gazdák küldöttségét, és ígéretet tett támogatási kéréseik teljesítésére.

Konkrét intézkedés azonban a mai napig nem született, így több mint harminc megye gazdaszervezete újabb sztrájkot szervez holnap a fővárosban. A szerdai tüntetésen közel kétszáz Hargita és Kovászna megyei gazda is részt vesz.

,,Az állattenyésztési szektornak 248 millió eurós támogatást kellene nyújtaniuk. Ebből 50 millió a leadott tej és a levágott állatok után jár. A fennmaradó 198 millió eurót az állatlétszám függvényében kellene leosztaniuk, de ezen spekulálnak, azt mondják, az unió nem engedi. Ez pedig nem igaz, mert az unió 2013-ig állapította meg az állatfő után járó támogatást" — nyilatkozta Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke.

A kolozsvári sztrájk után két alkalommal találkoztak a kormány képviselőivel. A gazdák kérték többek között az állatonkénti támogatást, akár állami segély formájában is. Első alkalommal Emil Boc miniszterelnök ígéretet tett a támogatás folyósítására. Három nappal később azonban minden megváltozott. A pénzügy- és az agrárminiszter fordított, és mindenféle ürüggyel azt hajtogatták, hogy az egyedenként járó szubvenciót a hivatalosan levágott állatok húsa utáni támogatásban adják ki. A gazdák elégedetlenül távoztak a találkozóról, később a prefektusok révén is eljuttatták panaszukat a kormányhoz, de érdemi választ nem kaptak, ezért döntöttek a szerdai tüntetés mellett.

,,Az engedélyezett feldolgozónak leadott tej tonnája után 22 euró a támogatás, a levágott állatok után 81 euró tonnánként. E támogatások folyósítására sem született azonban hivatalos határozat. Hogy mindenki részesülhessen az állatfő utáni támogatásban, az ország marhaállománya függvényében 198 millió eurót kellene elosztani" — mondta el Ötvös Mózes.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-07-27: Gazdakör - :

Agrárkonferencia Illyefalván

Hagyomány és innováció címmel rendeztek nemzetközi mezőgazdasági konferenciát az elmúlt hét végén az illyefalvi KIDA-központban.
2010-07-27: Gazdakör - Incze Péter:

Az eső késlelteti a kalászosok betakarítását

A mezőgazdasági szakigazgatóság összesített adatai szerint idén az átlaghoz képest az aratás kissé megkésett.