Röviden

2010. július 27., kedd, Világfigyelő

EU-tag lehet Izland

Az Európai Unió (EU) úgy döntött, hogy belépési tárgyalásokat kezd Izlanddal. Az EU külügyminiszterei tegnap Brüsszelben egyhangúlag elhatározták, hogy harmincöt tematikus fejezetről fognak tárgyalni a szigetország képviselőivel. Izland egy évvel ezelőtt nyújtotta be csatlakozási kérelmét, miután a pénzügyi válság alaposan megviselte az országot. Izland tagja az Európai Gazdasági Térségnek, s ebben a minőségében az EU-jog nagy részét már alkalmazza.

Eltörlik a vízumot Oroszországnak

Oroszország és az Európai Unió közötti vízumkötelezettség eltörlése is szóba kerülhet az Európa Tanács következő ülésén — írta tegnapi számában az Izvesztyija orosz napilap. Silvio Berlusconi olasz kormányfő múlt pénteken Milánóban a Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel folytatott megbeszéléseit követően ismételten megígérte, hogy minden európai fórumon felveti ezt a kérdést.

Meggyilkolták a francia túszt

Nicolas Sarkozy megerősítette, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet észak-afrikai szárnya meggyilkolta az április óta fogságukban lévő, Nigerben elrabolt francia túszt, a 78 éves Michel Germaneau-t. A francia köztársasági elnök a gyilkosságot barbár és visszataszító cselekedetnek nevezte tegnap egy televíziós nyilatkozatban. Egyben arra kérte honfitársait, hogy ne utazzanak a gyilkosság térségébe, a Száhel-övezetbe. Olyan valakit gyilkoltak meg hidegvérrel, aki a helybeliek megsegítésének szentelte életét. ,,Halála bizonyítja: olyan személyekkel van dolgunk, akik semmibe veszik az emberi életet" — mondta a francia államfő.

Elítélték a volt börtönparancsnokot

Phnompenben 35 évi börtönbüntetésre ítélte tegnap az ENSZ által támogatott törvényszék a vörös khmerek egyik hírhedt börtönének egykori parancsnokát háborús és emberiesség elleni bűnökért. A 68 éves Kaing Guek Eav — más néven Duch — elleni ítéletből azonban levonják azt a 11 évet, amelyet már eddig is börtönben töltött, valamint további öt évet elengednek neki azért, mert együttműködött a törvényszékkel. Így végül már csak 19 évet kell rács mögött töltenie.

Nőtt a kínai árvíz áldozatainak száma

Kína északnyugati részén 111-re nőtt a halálos áldozok száma az elmúlt 11 nap árvizeiben; a kínai kormányfő szerint kritikus szakaszba érkezett az árvízvédelem — derül ki a tegnap Pekingben kiadott összefoglalókból. A Három Szoros-gátnál a víztározóban lévő víz magassága csaknem 14 méterrel haladta meg a veszélyes szintet. Senhszi tartomány folyói július közepe óta két hullámban árasztottak el városokat, 4,25 millió embernek okozva kárt. Több mint 700 000 lakost kellett evakuálni.

Fuldoklik Moszkva

A három hete tartó rendkívüli hőség miatt keletkezett tőzegtüzek füstje szinte elviselhetetlen mértékben szennyezi a levegőt az orosz fővárosban. Tegnap kora reggel sűrű füstfelhő borította be Moszkva délnyugati és nyugati részét. A látótávolság 300 méterre csökkent ezen a területen a rendkívüli helyzetek minisztériumának tájékoztatása szerint. A térségben erős égésszag terjeng. A levegőben lévő káros anyagok mértéke 5—8-szor meghaladja a megengedettet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-07-27: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Törvénydömping és — remélhetőleg átmeneti — forintkrízis jellemezte az elmúlt napokat. * Idő előtt megszakadtak a Világbankkal és az unió szakértőivel a tárgyalások.
2010-07-27: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

És mégis autonómia

Mikor szívbajt kapnak a román pártok képviselői egy-egy hangsúlyosabb romániai magyar követeléskor — ami általában Tőkés László nevéhez fűződik —, két dolog derül ki: a magyar politikai közképviseletek önmagukba fordulva, maguk elé beszélve politizálnak, hangjuk csak legritkább esetekben jut el Bukarestig.