Víz alatt az uzoni határ

2010. július 30., péntek, Közélet

Csak a dombok tövében lehetett szárazföldet látni Uzon keleti határában tegnap: a kiáradt Feketeügy az alacsonyabban fekvő földeket tengerré változtatta, és kisebb-nagyobb szakaszokon az utakat is elöntötte.

Kisebb a baj, mint pár héttel vagy nappal ezelőtt, a Lisznyó völgyébe és Bikfalvára személygépkocsival még át lehet hajtani a körülbelül térdmagasságig emelkedő, enyhén sodró vízen, Sepsimagyarós lakossága azonban csak kerülő úton, Rétyen keresztül utazhat a községközpontba, illetve haza. A talajvíz olyan magas, hogy jó néhány pincébe alulról tört fel, még a fenti falurészeken is, dacára annak, hogy a polgármesteri hivatal sok helyen mélyíttette az árkokat, lefolyókat a közelmúltban. Az eddigi károkat épp a napokban összesítette a községvezetés: öt településen házak, utak, hidak tucatjait rongálta meg a víz (csak Uzon és Szentivánlaborfalva úszta meg könnyebben az esős nyarat), de most már kezdhetik újra a felmérést. Ráduly István polgármester szerint az már biztos, hogy mintegy 650 hektárnyi mezőgazdasági területről semmilyen termést nem lehet az idén begyűjteni. (demeter)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-07-30: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Testvérekként a nyomorúságban

Többéves barátság fűzi az árvizek sújtotta Bölönt a magyarországi Tápió­szentmártonhoz, mondhatni történelmi Pestszenterzsébethez.
2010-07-30: Közélet - :

Pillepalack-begyűjtés a folyók mentén

A folyók, patakok árterületére tetemes mennyiségű pillepalack került ki a fősodrásból, a védőgátak lankásabb területeire. Lesznek-e, akik az áradások levonulása után összegyűjtsék, hogy ne kerülhessenek vissza újra a folyók medrébe? (sylvester)