Nem számítanak anyaországi pénzügyi támogatásraSzéchenyi-terv: a Kárpát-medencére is?

2010. augusztus 4., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A vállalkozók csak az új terv várható bürokratikus terheitől tartanak

Jövő januárban indul a Új Széchenyi Terv, amely a magyar kormány szándékai szerint uniós forrásokat felhasználva hét kitörési pont mentén tenné rendbe a magyar gazdaságot. A terv része a Kárpát-medencei gazdasági térség kialakítása, amelynek ötlete Tusványoson merült fel újra.

Hét fejlesztési területre koncentrál a 2011. január 15-én útjára induló Új Széchenyi Terv. A budapesti kormányzat szándéka szerint teljes egészében uniós forrásokból finanszíroznák a programot, amelynek elsődleges célja a kis- és középvállalkozások (kkv) forráshoz juttatása — derül ki az Új Széchenyi Tervet bemutató kormányzati kiadványból. A tervben négy ágazati kitörési pontot határoznak meg: az egészségipar, a zöld gazdaság, a háttériparokat és a Kárpát-medencei gazdasági térséget egyaránt jelentő hálózati gazdaság és a tudásgazdaság. Létezik három átfogó kitörési pont is, ezek az otthonteremtés, a munka- és teljesítmény-központú gazdaság kiépítése, illetve a tranzitgazdaság.

Van létjogosultsága a Kárpát-medencei gazdasági térség kialakításának — ebben nagyjából egyetértenek a határon túli vállalkozók, akik szerint a régiós fejlesztéseket hangsúlyozva uniós forrásokat is lehetne szerezni, de nem a magyar dominanciát hangsúlyozva kell népszerűsíteni a tervet.

Természetes gazdasági térség

Az Új Széchenyi Terv szerint a magyar kormány képzési programokat indítana, a határon túli célterületen tevékenykedő kkv-kat külön támogatná, növelné a magyar kultúra és nyelv presztízsét, távlati célként pedig a jelenlegi magyar tőkebefektetési érték megháromszorozását tűzi ki — ez 15 milliárd eurós magyar jelenlétet jelentene a régióban.

A regionális együttműködés igénye az egy héttel ezelőtt bemutatott Új Széchenyi Tervben is feltűnt, a vitairat szerint ugyanis a hálózati gazdaság egyik pontja a Kárpát-medencei gazdasági térség kialakítása. A dokumentum szerint „a magyar gazdaság természetes földrajzi kiterjedése a Kárpát-medence (...), és ez felel meg a magyar gazdaság remélt teljesítményének is", a fejlődésben a magyarság közvetítő és dinamizáló szerepet tölthetne be, de figyelni kellene a többi nemzet érdekeire is.

Kolumbán Gábor székelyudvarhelyi tanár-vállalkozó szerint a felvetésnek van létjogosultsága, hiszen ,,a Kárpát-medence szerves gazdasági egység", sőt, Magyarország lehet akár kezdeményező is kialakításában. „Ha azonban Kárpát-medencei magyar gazdasági térségről beszélünk, óhatatlanul felpiszkáljuk a román nacionalistákat" — figyelmeztetett Kolumbán. A tiszta lapok alkalmazása fontos, de önmagában nem elegendő. Az egyoldalú magyar megközelítés, ha a román partnerek érdekei nem teljesülnek legalább részben, nem vezethet eredményre.

Kurkó János, a Székelyföldi Vállalkozók és Egyesületek Szövetségének elnöke a világgazdaság kedvezőtlen tendenciáira hívja fel a figyelmet. „A világméretű válság, kiegészülve a feltörekvő, elsősorban ázsiai gazdaságok erőszakos térnyerésével, nem kínál komoly lehetőségeket a térség kialakítására" — fogalmazott a csíkszeredai vállalkozó.

Magyar befektetések Romániában

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adatai szerint a 2009. év végéig 644 millió euró magyar tőkebefektetés történt Romániában, amivel Magyarország a tizedik helyet foglalja el, az összes befektetésnek viszont csak 2,55 százalékát adja. Magyarországról a legnagyobb tőkebeáramlást 2005-ben regisztrálták, akkor majdnem 140 millió eurót telepítettek át a magyar vállalkozók. 2008-ban az összeg nem érte el a 30 milliót, tavaly viszont újra növekedésnek indult a tőkekivitel, a harmadik negyedév végéig a befektetések értéke meghaladta a 60 millió eurót. A magyar külkereskedelmi forgalom is 2008-ban érte el csúcspontját, akkor a 3,9 milliárd eurós kivitellel szemben 1,6 milliárd euró értékben importált Magyarország Romániából. 2009-ben viszont 20 százalékkal visszaesett a forgalom.

Csínján bánni a szavakkal

Óvatosságra intett az origo.hu-nak nyilatkozó, Szlovákiával erős üzleti kapcsolatban levő vállalkozó, Dombi András is, aki arra emlékeztetett: az uniós csatlakozás előtt voltak már olyan hangok, amelyek a Trianon előtti területek gazdasági értelemben vett visszaszerzéséről álmodoztak. Az elképzelés szerinte akkor sem volt reális, most sem az. Egyrészt a magyar vállalkozások zöme finanszírozási gondokkal küzd, másrészt míg korábban a szlovákok rönkben adták el a magyar fűrészüzemeknek a fát, ma már közvetlenül ajánlják az ajtó- és ablakkereteket a kereskedőknek.

Dombi szerint a meggondolatlan politikai megnyilvánulások sokkal többet képesek ártani a gazdaságnak, mint amennyit elkövetőik feltételeznek.

Régiós keretbe csomagolva

A Kárpát-medencei gazdasági térség kialakítását régiópolitikaként is el lehetne adni, amire az Európai Unió várhatóan vevő lenne — véli Orosz Tivadar, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar—román tagozatának elnöke. Szerinte változást hozhat a korábbiakhoz képest, hogy a kereskedelem fejlesztésének feladata és forrásai is átkerülhetnek az ITD Hungarytől az MKIK-hoz, legalábbis ezt szorgalmazzák.

Az uniós szál felvételét Kurkó János is elképzelhetőnek tartja, a Brüsszelből támogatott beruházások, fejlesztések felpörgetésében jelentős szerepet játszhatnának a térségi vállalkozások. Arra azonban egyik megszólaló erdélyi vállalkozó sem számít, hogy Magyarországról számottevő anyagi támogatás érkezhetne a térség gazdaságának felpörgetésére, fejlesztésére — belátható időn belül semmiképp.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-08-04: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, nagymama, anyós, testvér, sógornő, rokon, szomszéd és ismerős,
özv. INCZE BALÁZSNÉ
BALOGH MÁRIA
életének 73., özvegységének 31. évében hosszas betegségben 2010. augusztus 2-án hirtelen visszaadta lelkét Teremtőjének.
Drága halottunk földi maradványait 2010. augusztus 4-én, szerdán 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a szemerjai új református ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Emléke legyen áldott, nyugalma csendes.
A gyászoló család
1027/b
2010-08-04: Pénz, piac, vállalkozás - Iochom István:

A Toro állja a válság viharait (Megnyitották a tizenegyedik üzletet)

Habár a gazdasági válság a Bereckben bejegyezett Toro céget sem kímélte, dr. Pál Andor magánvállalkozó szerint az élet nem állhat meg, egy cég életképességének fenntartásához fejleszteni kell.