Magyar koprodukcióban készült film Velencében

2010. augusztus 11., szerda, Magazin

Jerzy Skolimowski lengyel filmrendező lengyel—ír—novég—magyar koprodukcióban készült Essential Killing című alkotása is bekerült a szeptemberi 67. velencei nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjába — jelentették be a szervezők.

A Skopia Film produkciójában készült provokatív thriller főszerepeit Vincent Gallo és Emmanuelle Seigner (utóbbi Roman Polanski felesége) alakítja. A szinte teljesen dialógusok nélkül pergő film egy afgán férfiról szól (Gallo), aki Kabulban amerikai fogságba esik, majd egy meg nem nevezett európai országba szállítják. Sikerül ugyan megszöknie, de a téli hidegben bolyongva rákényszerül, hogy a túlélése érdekében bárkivel végezzen, aki az útjába kerül. A forgatókönyvet Skolimowski és Ewa Piaskowska jegyzi. A film lengyel, ír és norvég partnereihez a magyar Mythberg Films produkciós cég csatlakozott. A budapesti Mythberg Films játék- és televíziós filmeket gyárt. Korábbi munkáik között szerepel Gothár Péter Passzport és Magyar szépség című filmje, valamint Jancsó Miklós Oda az igazság! című történelmi drámája is. A magyar produkciókon kívül koprodukciós vállalkozásokban is részt vesznek.

Jerzy Skolimowski több alkalommal is szerepelt munkáival a velencei filmfesztiválon. 2001-ben a filmmustra nemzetközi zsűrijébe is meghívták. Le départ című filmjéért 1967-ben elnyerte a Berlinale Aranymedve-díját. Az 1982-es A nagy gázsi című fekete komédiáért pedig Cannes-ban kapta meg a legjobb forgatókönyv Aranypálmáját. Két éve Négy éjszaka Annával című filmjével aratott sikert Cannes-ban.

A szeptember 1. és 11. között zajló velencei filmfesztiválon huszonnégy versenyfilm indul az Aranyoroszlán-díjért. A fesztivál négy hivatalos versenyszekciójában összesen nyolcvannégy filmet vetítenek le, ebből 80 világpremier lesz. A fesztivál honlapján megjelent statisztika szerint a mustra programját 102 ország 4251 alkotásából válogatták össze a szervezők. A megmérettetésre jelentkező produkciók között 2395 játékfilm volt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-08-11: Magazin - :

Bombaüzlet az amish ihletésű regény

A merev vallási előírásaikhoz és 19. századi életkörülményeikhez ragaszkodó amishok ihlette szerelmes regények jelentik a mai amerikai könyvkiadás egyik legnépszerűbb és leggyorsabban fejlődő ágazatát — adta hírül a USA Today napilap.
2010-08-11: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó feleség, édesanya, nagymama, anyós, testvér, sógornő, rokon és ismerős, a körtvélyfáji születésű
SÁNDOR ANDRÁSNÉ SZÉN MÁRIA LUJZA,
a megyei sütőipari vállalat volt munkatársa
életének 62., házasságának 37. évében hirtelen elhunyt.
A temetési szertartás 2010. augusztus 12-én 13 órakor lesz a vártemplomi református ravatalozóban, majd 14 órától helyezzük örök nyugalomra az illyefalvi református temetőben levő családi sírboltba.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
6464