A Kormorán Brassóban

2007. szeptember 22., szombat, Magazin

Van-e korunk zenei palettáján hungarikum? A 31 esztendős Kormorán együttes annak tekinthető, és nem csupán azért, mert a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében átvehették a Magyar Örökség-díjat, így a zenekar dalai hivatalosan is a magyar kulturális örökség részét képezik.

A Kormoránt Koltay Gergely 1976-ban alapította. A magyarországi zenei életben elsőként ötvözte programszerűen a népzenei elemeket a nemzetközi rockmuzsika stílusjegyeivel. A zenekar dalaiban hallhatóak hagyományos népi hangszerek: töröksíp, hegedű, tekerőlant, citera, furulya, duda és tárogató, amelyek együtt szólalnak meg a rock instrumentumaival. A Kormorán az elmúlt három évtizedben eljutott szinte minden európai országba, koncertezett a tengerentúlon, és több zenealbumot jelentetett meg. Megannyi színpadi mű, opera, valamint filmzene bizonyítja a zenekar sokszínűségét s alkotóerejét (Julianus, Honfoglalás, Sacra Corona, Trianon, A Költő visszatér, Elektra mindörökké, Zúgjatok, harangok, A Megfeszített, A Napba öltözött leány).

A Kormorán tagjai az elmúlt években olyan modern, különleges muzsikát írtak, amely továbbra is a Kárpát-medence és némelykor a Balkán archaikus népzenéiből táplálkozik, s ami nagyon fontos: töretlenül népszerűek, rendre élő koncerteket adnak nemcsak Magyarországon, hanem a székelyföldi Csíksomlyótól a Muravidéken át a felvidéki Somorjáig. Rá­adásul már vannak követőik a rockszakmában, ami bizonyság arra, hogy a kilenctagú csapat a magyarság sorsát bemutató dalszövegeivel szintén utat mutat az ifjabb generációnak: lehet igényes, megtartó erőt jelentő nemzeti rockzenét is játszani.

A zenekar tagjai: az énekes Géczi Erika, egykori kajakvilágbajnok, Mr. Basary, akit ma már mindenki csak Rocktorok néven szólít, az elbűvölő hangú esztergomi Tóth Renáta; Gáspár Álmos hegedűs Kézdivásárhelyről; Zsoldos Tamás, akit a szakma az egyik legjobb basszusgitárosnak tart, Nagy László, aki a dobokból csalogatja elő az ősi ritmusokat; az elektromos gitáron népzenét játszó Szabó Miklós, valamint a két legrégebbi tag: Szűts István billentyűs, aki a harmóniákat felügyeli, és Koltay Gergely, aki a dalszövegeket írja, s a különleges dallamokat töröksípon, fuvolán, furulyán szólaltatja meg.

A Kormorán október 5-én 19 órától a brassói Sportcsarnokban koncertezik. Jegyek a Brassói Lapoknál válthatók.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1312
szavazógép
2007-09-22: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Megrendült szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szeretett, drága jó férj, apa, nagytata, rokon, barát és ismerős, a baróti születésű
SZŐCS JÓZSEF
drága szíve életének 72. évében türelemmel viselt betegség után megszűnt dobogni.
Temetése 2007. szeptember 24-én, hétfőn 15 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi közös temető ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4199503
2007-09-22: Magazin - x:

Cseh Tamás két új lemeze

Megjelent Cseh Tamás énekes-zeneszerző, színész két új lemeze, a Bereményi Gézával közösen írt dalokból készült válogatás Esszencia címmel csütörtökön kerül a boltokba, A csillagokkal táncoló Kojot című indián mesealbum néhol már kapható — a két lemezt szerdán mutatták be Budapesten a Bárka Színházban.