Röviden

2010. szeptember 14., kedd, Világfigyelő

Megkezdődött a Cozma-gyilkosság pere
Több mint másfél évvel a tragédia után kezdődött meg a Cozma-gyilkosság vádlottainak büntetőpere Veszprémben a megyei bíróságon. Marian Cozmát, az MKB Veszprém román kézilabdázóját 2009. február 8-án hajnalban ölték meg a veszprémi Patrióta Lokál előtt.

Segítségére siető sporttársait, Zsarkó Sesumot és Ivan Pesityet pedig életveszélyesen megsebesítették. A tárgyaláson ismertették Marian Cozma halálának és társai megsérülésének körülményeit. Ezt követően hangzottak el a vádak. Heten ülnek a vádlottak padján. Raffael Sándort emberöléssel és életveszélyt okozó testi sértéssel vádolják. Az ügyészség szerint ebben négy társtettese volt, bűnpártolás miatt pedig két embert vádolnak. A tárgyalás ma folytatódik.

Autonómiát akarnak a kurdok
A lázadó kurd szeparatisták leteszik a fegyvert, ha Törökország elfogadja az autonóm régiók spanyolországihoz hasonló modelljét — jelentette ki egy vasárnap megjelent interjúban a Kurd Munkáspárt (PKK) vezetője. A spanyol modell az, amit mi is szeretnénk — mondta Murat Karayilan az El Mundo spanyol napilap tudósítójának az iraki Kurdisztánban, a Kandil-hegységben adott interjúban. Ebben a modellben szerinte harmonikusan élnek együtt a helyi kormányok a központi hatalommal, és a régióknak saját parlamentjük és rendőrségük van. Példaként Katalóniát említette. ,,Ha olyan autonómiát szerezhetnénk, mint amilyen Katalóniának van, letennénk a fegyvert, és átadnánk az ENSZ-nek" — jelentette ki Karayilan. A jelenlegi tűzszünetet az alkotmányreformról tartott népszavazás miatt hirdették ki, és szeptember 20-ig van érvényben. Ha ezután folytatódik a kurdok letartóztatása, véget vetnek a fegyvernyugvásnak — figyelmeztetett a PKK vezetője, aki szerint a konfliktus ,,új szakaszba" lép, amelyet civil engedetlenségi kampány kísér majd.

Győzött az alkotmánymódosítás
A török alkotmánymódosításról vasárnap tartott népszavazáson a szavazatok 99 százalékának feldolgozása alapján 58 százalékot, azaz többséget kapott az alkotmányreform — jelentette az NTV helyi tévéállomás. A Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök vezette Igazság és Fejlődés Pártja által kezdeményezett módosítások az igazságszolgáltatást és az alapvető állampolgári jogokat érintik. A referendumot az 1980-as katonai puccs harmincadik évfordulóján tartották. Az ankarai kormány azt ígéri, hogy az alkotmány módosítása csupán az első lépés egy teljesen új alkotmány felé. Ugyanakkor az Európai Unió arra intette a török kormányt, hogy a reformok ne csak papíron valósuljanak meg. Az Európai Bizottság szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az igaz­ságügy reformjában nem a döntések, hanem azok gyakorlati alkalmazása számít.

Légi katasztrófa Venezuelában
A mentőalakulatok legalább 23 túlélőt találtak a tegnap lezuhant venezuelai utasszállító roncsainál. A gép fedélzetén 47 ember volt, a túlélők állapotáról egyelőre nem érkeztek jelentések. A Conviasa venezuelai állami légitársaság repülőgépe helyi idő szerint délelőtt tíz órakor zuhant le, nagyjából tíz kilométernyire az ország keleti részén található Puerto Ordaz városától — mondta el a venezuelai közlekedési miniszter. Francisco Garces szerint a gép a Margarita-szigetre tartott, és nem sokkal a felszállás után zuhant a Sidor állami acélipari vállalat egyik üzemének területére. A baleset okát egyelőre nem lehet tudni.

Börtönre ítélt romániai magyar labdarúgó
Szabadságvesztésre ítéltek tegnap Angliában egy magyar nemzetiségű romániai labdarúgót, aki — még hazája EU-csatlakozása előtt — magyarországi rokonának útlevelét meghamisítva és felhasználva telepedett le Nagy-Britanniában. A BBC beszámolója szerint Borbély Loránd 2004-ben érkezett Nagy-Britanniába, és ,,félprofesszionális futballistaként", magyarországi rokona nevén játszott a Boston Town csapatában, a megyei szintű angol bajnokságban. A vád szerint, mivel Románia akkor még nem volt az unió tagja, Borbély uniós állampolgárként nem helyezkedhetett volna el a klubnál. Az eljáró bíró — aki indoklásában ,,súlyos törvényszegésnek" minősítette az esetet — tizenegy havi börtönt rótt ki a futballistára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-09-14: Világfigyelő - Mózes László:

Magyar Tükör

Lezsák Sándor szerint ,,nemcsak a részvétel, a győzelem is fontos" az októberi önkormányzati választáson, amely történelmi lehetőséget kínál egy lendületes, rendszerváltó időszakra.
2010-09-14: Közélet - :

Nem csak gombát terem az erdő (Egymást lövik a vadászok — Visszajelzés)

A Háromszék napilapban szeptember 9-én megjelent riport (Egymást lövik a vadászok) kapcsán a vadászmundér becsülete érdekében szükséges néhány dolgot pontosítani.