Külföldi hírek

2010. szeptember 24., péntek, Közélet

A magyar nemzet egységéért
Az új kormány, amely kétharmados felhatalmazást kapott a magyar néptől, már az első napokban olyan döntéseket hozott, amelyek a 15 milliós nemzet egységét szolgálják — jelentette ki New Yorkban Schmitt Pál köztársasági elnök a metropolisban és annak környékén élő magyarság képviselőivel találkozva.

Az államfő szerint ilyen volt a magyar állampolgárság megszerzésének megkönnyítése, valamint a trianoni szerződés évfordulójának a nemzeti összetartozás napjává történt nyilvánítása. Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés elfogadott egy nyilatkozatot a magyar nemzet összetartozásáról. Schmitt a magyarországi kormányváltást új korszak kezdetének nevezte az anyaország és a külföldön élő magyarság közötti viszonyban, mert a nemzeti együvé tartozást mostantól nemcsak szavakban, hanem tettekben is érezni lehet majd. A legfontosabb a nemzetben való gondolkodás. ,,Nem tízmillióan vagyunk, hanem több mint tizenötmillióan" — mondta Schmitt Pál. ,,A köztársaság elnökeként azért fogok fáradozni, hogy ne csak a demokrácia őre legyek, ne csak az egyik nagykövete a magyar nemzetnek, hanem azért is, hogy együvé tartozzunk" — jelentette ki.


Átlagon felül
A tagállamok átlagánál jobban teljesít Magyarország az európai uniós jogszabályok átvételében, jelenleg mindössze a szabályok 0,7 százalékának saját jogba ültetésével adós. Az uniós átlag 0,9 százalék, de például Portugália és Görögország még két százalék fölötti lemaradással küzd. Az Európai Bizottság tegnap kiadott, úgynevezett belső piaci eredménytáblája szerint Magyarország ellen 26 jogsértési eljárás van folyamatban, ez is jóval kevesebb a 46-os EU-átlagnál.


Nincs megegyezés
Továbbra sincs megegyezés a szlovák kulturális tárca és a Híd párt között az államnyelvtörvény módosításának ügyében, ezért tegnap elmaradt a korábban beharangozott rendkívüli kormányülés. Daniel Krajcer kulturális miniszter közölte a miniszterelnökkel, hogy a tárgyalásokat megszakították, ezért nincs szükség a kabinet összehívására. A rendkívüli kormányülés egyetlen témája a nyelvtörvény módosítása lett volna. Bugár Béla, a Híd elnöke bejelentette: pártja este elnökségi ülést tart, amelyen megvitatják a kialakult helyzetet. A Hídnak nem tetszik, hogy bár korlátozott mértékben, de a módosított törvény is szankciókat tartalmazna a jogszabály megsértéséért.


Nő a nézeteltérés
Egyre nagyobb a szlovák—magyar nézeteltérés a pozsonyi kormánykoalícióban — állította a Pravda független pozsonyi napilap. Rámutatott: az egy hete kötött megállapodások az államnyelvtörvényről ma újra vitatottak, s váratlanul konfliktus keletkezett az állampolgársági törvénnyel kapcsolatban is. A Kereszténydemok­rata Mozgalom (KDH) ugyanis azzal lepte meg a Híd pártot, hogy a törvény tervezetébe bevette a pénzbüntetéseket. Daniel Lipsic (KDH) meghagyta a törvényben azt a kitételt, hogy minden szlovák állampolgár, aki kérvényezi a magyar állampolgárságot, kihágást követ el. A pénzbüntetés mintegy 3300 euró lenne. A Híd fel van háborodva, s figyelmeztette partnerét: ha ezt keresztülviszik, akkor a Híd blokkolni fogja a KDH javaslatait.


Megkezdődött az általános vita
Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár békét és egységet sürgető felhívásával tegnap New Yorkban megkezdődött a világszervezet 65. közgyűlésének általános vitája, amelyben Barack Obama amerikai elnök a megszállt palesztin területeken meghirdetett település­építési moratórium meghosszabbítására szólította fel Izraelt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2010-09-24: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Megvan az uniós hitel utolsó részlete
Az Európai Bizottság jóváhagyta Románia számára a korábban megítélt ötmilliárd eurós uniós hitelcsomag utolsó, 1,15 milliárd eurós részletét. A brüsszeli indoklás szerint a román kormány jól halad a takarékossági intézkedésekkel és az államháztartási hiány csökkentésével.
2010-09-24: Közélet - Farkas Réka:

Alma is lesz (Uzsonna-program)

Hamarosan almát is kapnak az iskolások a tej és a kifli mellé. A tanévkezdést követő első napokban, úgy tűnik, hasznos volt az önkormányzatoknak leosztani a kiflibeszerzést, zökkenőmentesebb az iskolák ellátása, és nem ismétlődik meg a tavalyi történet, amikor csak a második félév második felére sikerült a fellebbezések miatti pereskedések végére érni. Addig a háromszéki gyerekek csak tejet kaptak az iskolákban.