Októberi bionaptár

2010. október 5., kedd, Gazdakör

A csillagok járása alapján október a jövő évi gabonafélék vetési időszaka.
A szeszélyes időjárás miatt is, de főleg a sok csapadék miatt a talaj előkészítése, a termék betakarítása csúszik. Ha a hónap elején nem tudunk vetni, ültetni, jobb, ha a hónap végére hagyjuk ezt a fontos őszi munkálatot.

Téli eltartásra való gyümölcsök szüretelésére ajánlott napok: október 1—2., 4—6., 9—10., 13—15., 17—19., 23., 27—29. és 31.
Vetési idő: október 1—2. és 28—31.
Jó tudni, hogy minél kevesebbszer tapossuk meg az előkészítendő földet, annál jobb lesz a kelés, termés.
Kis kertben primőr terménynek salátát, spenótot, hagymát, fokhagymát ültethetünk, vethetünk.
Ha a gyümölcsösben összegyűjtjük a levelet, hulladékot, ne égessük el, komposztáljuk, így a kártevőket is meg tudjuk tizedelni. A gyümölcsfákat, cserjéket trágyázzuk meg, használhatunk komposztot is, tövüknél a talajt ássuk fel.
Ásáskor, szántáskor jó, ha gyomtalanítjuk a földjeinket, kertjeinket, s miután a gyomot megszárítottuk, szintén komposztálhatjuk.
Gyümölcsfákat ebben a hónapban ültethetünk, de sokéves tapasztalat alapján jobb, ha a gödröket most kiássuk, s majd tavasszal ültetünk, de ezt minden gazda maga dönti el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-10-05: Gazdakör - :

Meghosszabbított kérésbenyújtási határidő

Újabb kérésbenyújtási határidőt hagytak jóvá a legutóbbi kormányülésen a hegyvidéken gazdálkodó tejtermelők számára, mivel az adatbázisokban szereplő jogosult személyek közül nagyon kevesen igényelték a támogatást. Így október 1—29. között va­lamennyi szarvasmarhatartó kérheti az állatok után járó támogatást (magán- és jogi személyek, családi vállalkozások egyaránt).
2010-10-05: Közélet - Farkas Réka:

Vetélytárs vagy partner? (Új párt a magyar politikai porondon)

Az RMDSZ eljövendő partnernek szeretné a Tőkés László által alakítandó új magyar pártot, az MPP pedig úgy véli, nem nekik kell tartaniuk a konkurenciától, ha létrejön a politikai alakulat, az RMDSZ szavazótáborát ritkíthatja majd.