Sárkányos vasárnap

2010. október 11., hétfő, Közélet

Hétfejű sárkány. Pe­pita sárkány. Tűz­okádó sárkány. Agyag­­sárkány. Papír­sár­kány. Sárkányrepülő. Sárkánypecsét. Még sárkánypék is, mert e mesebeli lény nem csak rossz, meg gonosz tud lenni, de békés, jóravaló teremtés is.

Legalábbis akad gyerek, ki olyannak látja, s akként mutatta meg tegnap a Székely Nemzeti Mú­zeum­ban szervezett Nagy sárkányrajzolás nevű, igen sikeres rendezvényen. Sikeres nem csupán jókora látogatottsága okán — a nap folyamán több mint öt és fél százan tértek be a múzeumba —, de leginkább a változatos foglalkoztatás miatt: volt ott festés-mázolás, agyagozás, pecsétkészítés krum­pliból, fametszés csak a múzeumban található min­tákból, fényrajz, az elkészült sárkányok­ból még egy kis rajzfilm is összeállt, s délutánra a Lovag­teremben, de még a Gábor Áron-ágyú (most épp a másolata) körül sem lehetett mozdulni a sok rajztól, agyagfigurától — holott so­kan magukkal vitték alkotásaikat. A rendezvény egyébként új keletű mifelénk, a Szülőföld Alapnál elnyert pályázat révén valósulhatott meg a Múzeumok Őszi Fesztiválja részeként, a Sepsiszent­györgy­től egyáltalán nem idegen téma választása Bartha Zonga ötlete, akik pénz és taps nélkül segítették: Hosszú Zoltán, Kispál Attila, Kispál Ágnes Evelin, Vetró Barnabás, Wanek Ferenc, Sipos Sarolta, Musát Arnold, Lázár-Prezsmer Kinga, Bakk Anna, Toró At­tila, Kusztos Attila, valamint a Váradi József Általános Iskola diákjai Szilágyi Anna tanárnő vezetésével.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-10-11: Máról holnapra - Farkas Réka:

Áremelési játék

Románia abszurd ország. Hiába európai uniós tagállam, alkalmazkodott a közösségi játékszabályokhoz, az itthoni események ellentmondani látszanak az általános gyakorlatnak, a piacgazdaság szabályainak, a józan észnek.
2010-10-11: Közélet - Farkas Réka:

Újabb zászlóvita

A román zászló Lábas Házra történt kifüggesztése robbantott ki újabb zász­lóvitát Sepsiszentgyörgyön, a ro­mán fiatalok által engedély nélkül kifüggesztett lobogót ugyanis eltávolította a polgármester.