Egészségvédelmi körirat 1815-ből

2010. október 12., kedd, Magazin

A Kolozsvári Kormányszék medikusai mindent megtettek azért, hogy a pestis terjedését visszaszorítsák, és egyéb ragályos betegségek terjedését megállítsák 1815-ben.

A Mo­narchiának Franciaországgal vívott háborúja általános elszegényedést eredményezett, amit tetőzött a sorozatosan gyenge mezőgazdasági termés. A ragályos betegségek legyőzésének reményében szi­gorú meghagyás elrendelésével köriratot indít a kormányszék, melyben Pataki Sámuel medikus által készített megelőző intézkedéseit ismerteti. A 11564. számú rendeleti körirat utasításai a következők:
,,AZ ÁRTALMAS LEVE­GŐ­NEK MEGTISZTÍTÁSÁRA SZOLGÁLÓ HATHATÓS ESZ­KÖZ. Öt könting apróra tört közönséges konyhasót egy cseréptányérba téve, rája egy lót vitriolt vagy gálickőolajat kell lassanként tölteni, valami cserép vagy üveg hosszukó darabbal kevergetni kell. Ezen tángyért a földre vagy pádimentumra helyeztetvén egyszer s másszor még azután is össze kell keverni. A belőle kibonyolódó savanyú gőz igen hathatósan tisztítja az áert úgy, hogy mind a berekedt, fullasztó levegőt ártatlanná teszi, mind pedig a ragadós nyavajáknak a beteg szobában elterjedt mérgét megfojtja. Ennek segítsége által tehát mind a mély kutakba és a föld alatt sokáig bezárva tartott kriptákba és boltozatokba, mindpedig a holttestek szaga miatt büdös szobákba és beteg házba bátran be lehet menni, ha egy ilyen gőzölgő tányért jó darab idővel előre oda betesznek. Egy közönséges, nem nagy lakószobában egy ilyen edény a nagyobbakban pedig a nagyságához képest több is kívántatik, és az is szükséges, hogy minden este és reggel megújíttassék.
Kolozsvár, Pataki Sámuel Proto medicus"
A pestis elterjedése ellen még sokáig szigorú intézkedéseket alkalmaztak, főleg azokban a székekben, amelyek határosak voltak Moldvával és Havasalfölddel. A Pataki Sá­muel által leírt, az ártalmas levegő megtisztítására szolgáló eszközt a módosabb em­berek kipróbálhatták, hiszen mindenki mindent elkövetett azért, hogy a ragályos betegségeket elkerülje, és ezáltal védje embertársait is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-12: Sport - :

Sport

Tompa Krisztián Kelet-Európa bajnoka
A sepsiszentgyörgyi Tompa Krisztián megnyerte a moto­krossz Kelet Európa-bajnokság utolsó — bolgár — futamát, s ezzel diadalmaskodott a 65 cm3-es géposztály pontvadászatában is.
2010-10-12: Magazin - :

A világ legbefolyásosabb asszonyai

Michelle Obama nem csak Amerikában vezet
Michelle Obama, az amerikai first lady a világ legbefolyásosabb asszonya a Forbes magazin idei listája szerint. A múlt héten közzétett rangsorban államfőket, vállalatbirodalmak fejeit és számos hírességet utasított maga mögé.